به روز شده در: ۳۰ دی ۱۴۰۳ - ۰۰:۳۳
کد خبر: ۶۷۱۴۲۲
تاریخ انتشار: ۱۹:۱۵ - ۲۹ دی ۱۴۰۳
در روزنو بخوانید

قاضی محمد مقیسه کیست؟

روزنو :روزنو – هدی کاشانیان: محمد مقیسه‌ای که با نام مستعار ناصریان نیز شناخته می‌شد، روحانی و قاضی ایرانی بود. وی قاضی معروف پرونده‌های امنیتی و رئیس شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب بود که در طول ۸ سال دفاع مقدس، سابقه حضور در مناطق عملیاتی جبهه ها را نیز در کارنامه داشت. نام قاضی مقیسه شاید بیش از دیگران، مورد توجه رسانه های داخلی و خارجی باشد.

قاضی محمد مقیسه کیست؟

زندگینامه محمد مقیسه

محمد مقیسه در سال ۱۳۳۵ در روستای مقیسه، واقع در اطراف شهرستان سبزوار در استان خراسان رضوی، متولد شد. وی تحصیلات خود را در حوزه علمیه گذرانده و دارای تحصیلات حوزوی بود. او در سال‌های نخست پس از انقلاب اسلامی به دستگاه قضایی کشور پیوست و توانست جایگاه‌های مهمی را در نظام قضایی به دست آورد.

آغاز فعالیت قضایی محمد مقیسه

محمد مقیسه‌ فعالیت قضایی خود را از اوایل انقلاب اسلامی در دادسرای انقلاب آغاز کرد. در سال ۱۳۶۴ به‌عنوان ناظر زندان قزل‌حصار منصوب شد و پس از آن به‌عنوان دادیار و ناظر زندان رجایی‌شهر کرج فعالیت کرد. وی بیش از ۳۰ سال سابقه حضور در دادگاه انقلاب را داشت و در محاکمه متهمان سیاسی و اقتصادی بسیاری نقش ایفا کرد.

در دهه ۱۳۸۰، مقیسه‌ای به‌عنوان رئیس شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران منصوب شد و مسئولیت رسیدگی به پرونده‌های مهمی از جمله محاکمه فعالان سیاسی و چهره‌های رسانه‌ای مانند قدیانی و تاجزاده را بر عهده داشت. در پرونده سران بهائیت و «محفل ملی غیررسمی بهائیان ایران» معروف به «گروه یاران» بر اساس گزارش‌های منتشر شده، شش تن از رهبران بهائی ایران به اتهام «جاسوسی برای اسرائیل»، «توهین به مقدسات» و «تبلیغ علیه نظام» در اردیبهشت ماه سال ۸۷ دستگیر شدند. «محفل ملی»، عنوانی است که بهائیان برای گروه رهبران خود در کشورهای مختلف استفاده می‌کنند.

محمد مقیسه در سال ۱۳۹۰ با ادعای نقض حقوق بشر از سوی اتحادیه اروپا تحریم شده بود. او در ۲۹ آذر ماه ۱۳۹۳ در دادگاه مسعود سید طالبی که برای رفع نقص پرونده تشکیل شده بود، توهین به مقدسات را به اتهامات او افزود و پنج سال دیگر به حکم این جوان ۲۱ ساله اضافه کرد. محمد مقیسه در دادگاه اولیه، طالبی را از اتهام توهین به مقدسات «تبرئه» کرده بود. به گزارش وب‌سایت کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران، طالبی به دلیل نوشته‌ها و عکس‌های منتشر شده در صفحه فیس‌بوکی که آن را اداره می‌کرده، به اتهامات تبلیغ علیه نظام، توهین به رهبری، اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی کشور، توهین به مقامات کشوری و توهین به مقدسات و انتشار تصاویر نامناسب متهم شده‌است. بر پایه این گزارش، محمد مقیسه در دادگاه بدوی او را از اتهام توهین به مقدسات «تبرئه» و برای دیگر اتهامات، حکم ۱۵ سال حبس صادر کرده بود.

انتقال محمد مقیسه به دیوان عالی کشور

روز ۲۱ آبان ۱۳۹۹، برخی رسانه‌ها از برکناری محمد مقیسه از ریاست شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب خبر دادند. در صبح ۲۱ آبان طی مراسم تودیع و معارفه رئیس جدید دادگاه‌های انقلاب تهران، محسنی اژه‌ای، معاون اول قوه قضائیه از قاضی مقیسه تقدیر کرد ولی خبری از برکناری قاضی مقیسه منتشر نشد و فقط خبر جانشینی احمد زرگر به جای غضنفرآبادی به‌عنوان رئیس جدید دادگاه انقلاب تهران منتشر شد. در ساعاتی بعد از این مراسم، مهدی کشت‌دار، مدیرعامل خبرگزاری قوه قضائیه (میزان)، در توییتر نوشت: «قاضی مقیسه به دیوانعالی کشور منتقل شد» ولی بعد توییت خود را پاک کرد.

درگذشت محمد مقیسه‌

در تاریخ ۲۹ دی ۱۴۰۳، محمد مقیسه‌ در مقابل پارک شهر تهران هنگام خروج از درب کاخ دادگستری مورد سوءقصد قرار گرفت و به ‌شهادت رسید. ضارب «با استفاده از سلاح محافظ این کار را کرده محافظ را با چاقو مجروح کرد و با استفاده از سلاح این اقدام ترور را انجام داد». البته ضارب پیش از دستگیری، اقدام به خودکشی کرد.

عکس روز
خبر های روز