به روز شده در: ۲۶ آذر ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۵
کد خبر: ۵۳۶۵۱۴
تاریخ انتشار: ۱۱:۵۳ - ۰۲ شهريور ۱۴۰۱

ادعای مقام آمریکایی: ایران برخی خواسته‌های خود را در برجام کنار گذاشته است

ایالات متحده قصد دارد تا چند روز آینده به پیش نویس توافق پیشنهادی اتحادیه اروپا در مورد احیای برجام پاسخ دهد. جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم ساعاتی پیش اعلام کرد تا چند روز آینده پاسخ آمریکا را دریافت خواهد کرد.
روزنو :

ادعای مقام آمریکایی: ایران برخی خواسته‌های خود را در برجام کنار گذاشته است

روز نو :یک مقام ناشناس آمریکایی مدعی شد: ایران برای رسیدن به تفاهم در برجام، برخی خواسته‌های قبلی خود را کنار گذاشته است.

یک مقام ارشد آمریکایی گفت: ایران برخی از خواسته‌های اصلی خود در مورد احیای توافق برجام، از جمله اصرار این کشور بر بستن پرونده برخی از تحقیقات برنامه هسته‌ای توسط بازرسان بین‌المللی را کنار گذاشته که این موضوع احتمال توافق را نزدیک‌تر می‌کند.

ایالات متحده قصد دارد تا چند روز آینده به پیش نویس توافق پیشنهادی اتحادیه اروپا در مورد احیای برجام پاسخ دهد. جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم ساعاتی پیش اعلام کرد تا چند روز آینده پاسخ آمریکا را دریافت خواهد کرد.

این مقام که نخواست نامش فاش شود افزود: اگرچه تهران می‌گوید واشنگتن امتیازاتی داده است، اما ایران برخی از خواسته‌های اصلی خود را کنار گذاشته است.

این مقام گفت: «آنها(ایرانی‌ها) هفته گذشته (با ارائه پاسخ به پیش‌نویس اروپا) بازگشتند و اساساً اصرار بر برخی مسائل سخت را برای رسیدن به توافق کنار گذاشتند».

این مقام در ادامه ادعاهای خود افزود: ما فکر می کنیم که آنها بالاخره از خط مرزی خود عبور کرده اند و به سمت احتمال بازگشت به توافق با شرایطی که رئیس جمهور بایدن می تواند بپذیرد، حرکت کرده‌اند. اگر امروز به توافق نزدیک‌تر هستیم، به این دلیل است که ایران حرکت کرده است.

این مقام آمریکایی همچنین مدعی شد: ایران پیش از این تا حد زیادی از درخواست خود برای لغو تصمیم قبلی مبنی بر گنجاندن سپاه پاسداران در لیست گروه‌های ترورستی خارجی چشم پوشی کرده بود. ما گفتیم که تحت هیچ شرایطی این کار را انجام نمی دهیم. آنها همچنان به آن فشار می آوردند. یک ماه پیش آنها شروع به کاهش این تقاضای اصلی کردند و گفتند شما می توانید این وضعیت(باقی ماندن نام سپاه در لیست) را حفظ کنید، اما ما می خواهیم آن را از تعدادی از شرکت‌های وابسته به آن حذف کنیم. ما گفتیم نه ما این کار را نمی کنیم.

وی در ادامه افزود: «ایران همچنین خواهان تضمینی بود که آژانس بین المللی انرژی اتمی، تحقیقات مربوط به آثار اورانیوم را که قبلاً توضیحی برای آن وجود نداشت، تعطیل کند. ایران تضمین می‌خواهد که آژانس همه آنها را ببندد. ما گفتیم که هرگز آن را نمی‌پذیریم»

شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ژوئن قطعنامه‌ای را به تصویب رسانده بود که در آن از ایران به دلیل ناتوانی در توضیح وجود آثار اورانیوم در سه سایت اعلام‌نشده انتقاد کرده بود.

این مقام گفت که شکاف‌هایی بین ایالات متحده و ایران باقی مانده است و در صورت امکان، رسیدن به توافق نهایی «کمی بیشتر طول می‌کشد؛ ما اکنون در حال بررسی واکنش ایران هستیم و به زودی به آنها پاسخ خواهیم داد.»

پیش از این نیز ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: هیچ تضمینی وجود ندارد که بتوان توافقی را انجام داد و گفت: «نتیجه این بحث‌های جاری همچنان نامشخص است زیرا شکاف‌ها باقی مانده است».

این مقام دولت آمریکا به رویترز گفت: اگر این توافق را به دست آوریم، بله برخی تحریم ها را لغو می کنیم، اما ایران باید برنامه هسته ای خود را از بین ببرد. همه اینها در زمانی اتفاق می‌افتد که تصور می‌شود ایران اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساخت سلاح‌های متعدد در اختیار دارد و بیش از هر زمان دیگری به توانایی تولید آنها نزدیک است.

یک مقام دیگر دولت آمریکا که رویترز از او بعنوان «مقام دوم» یاد کرده نیز مدعی شد: در صورت اجرای کامل توافق، آژانس بین المللی انرژی اتمی می تواند یک رژیم بازرسی جامع را از سر بگیرد که می تواند هرگونه تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هسته ای را شناسایی کند. بسیاری از این نظارت به طور نامحدود باقی می ماند.

این مقام همچنین گفت که ایران از غنی سازی و ذخیره اورانیوم در سطوح بسیار محدود منع و از مواد مورد نیاز برای ساخت بمب محروم خواهد شد. علاوه بر این ایران اجازه ندارد هیچ مقداری از اورانیوم غنی شده 20 و 60 درصدی را که امروز ذخیره می کند، داشته باشد. سانتریفیوژهای پیشرفته ای که ایران در حال بهره‌برداری از آنها است نیز متوقف و حذف خواهند شد، از جمله تمام سانتریفیوژها در تاسیسات زیرزمینی در فردو.

این مقام گفت: «محدودیت‌های سخت‌گیرانه برای غنی‌سازی ایران به این معناست که حتی اگر ایران از توافق خارج شود و برای دستیابی به سلاح هسته‌ای اقدام نماید، حداقل شش ماه طول می‌کشد تا این کار(رسیدن به بمب اتمی) انجام شود».

 

منیع:شفقنا

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز