قیمت برنج چند شده؟

با گذشت دو ماه از برداشت برنج در مناطق شمالی، هنوز قیمت برنج کشت جدید مشخص نیست و به وضعیت ثابتی نرسیده است.استان گیلان حاکی از این است که وضعیت نابسامانی در انبارهای برنج و میان فروشندگان برنج وجود دارد.
برنج ۵۰۰ هزار تومانی؛ کابوس یا احتمال؟
به گزارش روز نو طبق مشاهدات، برخی فروشندگان برنج در مبداء کشت (یعنی مناطق شمالی) ترجیح میدهند برنج جدید را نفروشند. آنها معتقدند برنج به زودی گران خواهد شد و حتی ممکن است تا کیلویی ۵۰۰ هزار تومان هم برسد. یکی از این فروشندگان میگوید: «برنج تا چند ماه دیگر مانند طلا میشود. به همین علت، فعلا کسی برنج نمیفروشد. در انبارها، برنج هاشمی اصل وجود دارد، اما فروشندگان حاضر نیستند حتی با نرخ کیلویی ۳۵۰ هزار تومان آن را بفروشند.»
با این حال، با کمی گشت و گذار میتوان برنج کشت جدید پیدا کرد. برخی فروشندگان معتقدند عدم فروش برنج کشت جدید در ماه شهریور و مهر زیاد دیده میشد چرا که فروشندگان و کشاورزان معتقد بودند قیمت برنج به زودی سر به فلک میگذارد، اما اکنون دیگر چنین تصوری وجود ندارد.
یکی از کشاورزان بومی صومعه سرا به خبرنگار خبر فوری میگوید: «در ماه شهریور بازار برنج نابسامان بود و قیمت برنج ناگهان چند برابر شد و حتی در تهران نیز مشکلاتی در بازار پیش آمد. این نابسامانی همزمان شد با برداشت برنج جدید. در آن زمان کشاورزان فکر میکردند برنج هاشمی مثل طلا میشود. به همین دلیل، فروشندگان و کشاورزان ترجیح دادند برنج را انبار کرده و نفروشند، اما با گذشت یک ماه نگران شدند. آنها میدانند اگر نتوانند برنج را به سرعت بفروشند، ممکن است ضرر کنند. بسیاری از مشتریان، برنج یک ساله خود را بلافاصله بعد از برداشت در شهریور و مهر میخرند و اگر کشاورزان تعلل کنند، ممکن است ضرر کنند. مخصوصا اینکه نگهداری برنج در هوای مرطوب شمال و در انبارهای قدیمی سخت است و ممکن است برنج آفت بزند. به همین دلیل، آرام آرام کشاورزان و فروشندگان شروع به فروش برنج خود کردند. هم اکنون میتوانید برنج هاشمی اصل را در بازار پیدا کنید. قیمت آن هم معقول است و بعید است فاصله زیادی با قیمت تهران داشته باشد.»
برنج با کیفیت را چگونه پیدا کنیم؟
یکی از مسائل مهم در هنگام خرید، پیدا کردن برنج خوب و باکیفیت است. بسیاری از خریداران، نوع برنج را نمیشناسند و ممکن است در تشخیص و خرید دچار مشکل شوند.
مجید، یکی از فروشندگان برنج در صومعه سرا در این رابطه میگوید: «در زمینهای ما چند نوع برنج کشت میشود. معروفترین و بهترین نوع، برنج دم سیاه است که بالاترین قیمت را دارد. پس از آن هاشمی است. قیمت برنج هاشمی نیز بالا است و بعید است بتوانی کمتر از کیلویی ۳۰۰ هزار تومان پیدا کنی. اگر قیمت برنج هاشمی بیش از حد پایین بود، باید مراقب بود. یک نوع برنج وجود دارد به نام شیرودی. در ظاهر و بو مانند هاشمی است، اما پس از پخت مشخص میشود تفاوت زیادی با هاشمی دارد. قیمت شیرودی نصف هاشمی است، اما برخی افراد سودجو برنج شیرودی را به اسم هاشمی به مشتری قالب میکنند. توصیه من این است که افراد به شرط پخت برنج را بخرند. برنج هاشمی حتی پس از دو بار گرم شدن همچنان خوب و قابل خوردن است، اما شیرودی چنین کیفیتی ندارد.»
مجید ادامه میدهد: «یک نوع برنج هم وجود دارد به نام علی کاظمی که در کیفیت مانند هاشمی است و فقط کمی کیفیتش پایینتر است. علی کاظمی نیز میتواند چند مدل تقلبی داشته باشد که مشتریان باید مراقب باشند و بدون تحقیق برنج یک ساله خود را نخرند.»
یکی از معضلات خرید برنج نیز ترکیب آنها یا به اصطلاح قاطی کردن آنها است. مجید در این رابطه میگوید: «ممکن است یک فروشنده طماع برنج بی کیفیت یا قدیمی یا نیمه دانه را با برنج خوب ترکیب کند و آنگاه آن را با قیمت برنج فرد اعلی به فروش برساند. مشتریان باید مراقب باشند.
معمولا فروشندگان طماع کیسه برنجها را عوض کرده و برنج کهنه و نو را در کیسههای بی نام و نشان ترکیب میکنند. مشتریان به جز پخت باید به کیسههای برنج نیز توجه کنند و دقت کنند اولا کیسهها بی نام و نشان نباشند و ثانیا، به خوبی سرشان دوخته شده باشد و به طور کلی مشکوک نباشند.»