به روز شده در: ۲۶ تير ۱۴۰۴ - ۱۸:۲۰
کد خبر: ۷۰۲۶۶۴
تاریخ انتشار: ۱۰:۵۶ - ۲۶ تير ۱۴۰۴

ترامپ بعد از ۵۰ روز به روسیه حمله خواهد کرد؟

روزنو :به‌گزارش نیویورک‌تایمز، کارشناسان تهدید‌های ترامپ مبنی بر اعمال تعرفه‌های ۱۰۰درصدی بر شرکای تجاری روسیه را معتبر نمی‌دانند.

دونالد ترامپ، در دوران کمپین ریاست‌جمهوری خود بار‌ها اعلام کرد که اگر برای دور دوم پیروز شود می‌تواند جنگ روسیه و اوکراین را ۲۴ ساعته به پایان برساند، اما از ۲۰ ژانویه که مراسم تحلیف برگزار شد، مسیر رسیدن به معامله صلح پر از داینامیک در حال تغییر میان رهبر آمریکا، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین و ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه بوده است.

ترامپ بعد از ۵۰ روز به روسیه حمله خواهد کرد؟

به گزارش روز نو، ترامپ در آغاز دور دوم ریاست‌جمهوری‌اش با پوتین که مدت‌هاست مورد تحسینش بوده، رفتاری آشتی‌جویانه داشت. اما در روز‌های اخیر، این رهبر جمهوری‌خواه خشم فزاینده خود را از پوتین ابراز کرده و از رهبر روسیه به خاطر مواضع انعطاف‌ناپذیرش در قبال تلاش‌های صلح به رهبری آمریکا و طولانی کردن جنگ انتقاد کرده است.

اما روز دوشنبه ترامپ در چرخشی بزرگ در حمایت از اوکراین اعلام کرد که تجهیزات نظامی آمریکایی به ارزش میلیارد‌ها دلار را در اختیار اوکراین و متحدانش قرار خواهد داد. تحت این معامله، آمریکا سلاح‌هایی را به اعضای ناتو می‌فروشد تا آنها در اختیار اوکراین قرار دهند. ترامپ همچنین اولتیماتومی را به ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه داده است؛ جنگ را تا ۵۰ روز آینده تمام کند یا در غیر این صورت با تعرفه‌های ۱۰۰ درصدی علیه روسیه و شرکای تجاری‌اش روبه‌رو خواهد شد.

ارسال سلاح و نیرو به اوکراین به‌معنای بازگشت به دوران بایدن نیست که آمریکا در بازه سه‌ساله، ۷۰ میلیارد دلار سلاح‌های آمریکایی را به اوکراین می‌فرستاد؛ اقدامی که تماماً حمایت کنگره آمریکا را داشت، اما در هر صورت اظهارات جدید ترامپ که در نشست خبری کنار مارک روته رئیس ناتو در کاخ سفید نشسته بود، تغییری بزرگ در لحن و اقدامات دولتش به‌شمار می‌آید. این در حالیست که ترامپ زمانی ایده خروج ایالات متحده از ائتلاف پیمان آتلانتیک شمالی را مطرح کرده بود. این تغییر رویکرد ترامپ در زمانی صورت گرفته که تیم‌های امداد و نجات اوکراینی با تبعات حملات پهپادی شدید و مرگبار روسیه دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

ترامپ در اعلامیه خود از جزئیات کلیدی صحبتی نمی‌کند، اما می‌گوید سامانه دفاع هوایی پاتریوت و تسلیحات دیگری را «به‌سرعت» به اوکراین منتقل می‌کند. مقامات پنتاگون سپس اعلام کردند که هنوز روی بسیاری از جزئیات کار خواهند کرد.

به‌گزارش نیویورک‌تایمز، کارشناسان تهدید‌های ترامپ مبنی بر اعمال تعرفه‌های ۱۰۰ درصدی بر شرکای تجاری روسیه را معتبر نمی‌دانند. حجم تجارت دوطرفه روسیه و چین، که حدوداً ۲۵۰ میلیارد دلار در سال از جمله واردات نفت است، به این معنی است که اجرای این تهدید‌ها تجدید رویارویی با دومین اقتصاد بزرگ جهان بر سر اوکراین را به خطر می‌اندازد؛ کشوری که او از مدت‌ها قبل اعلام کرده سرنوشتش برای ایالات متحده اهمیتی ندارد.

ترامپ همچنین به این معروف است که بار‌ها برای تهدیدهایش مهلت‌های زمانی تعیین کرده ولی آنها را عملی نکرده است، و در نتیجه این سوال وجود دارد که آیا پس از پایان ۵۰ روز تهدید خود علیه پوتین را عملی می‌کند یا نه.

حامیان ترامپ در اوکراین و در واشنگتن که چند ماه پیش نگران بودند رئیس‌جمهور آمریکا می‌خواهد دفاع از اوکراین مقابل روسیه را رها کند، از اظهارات ترامپ استقبال کردند، اما حالا پس از چند سال که ترامپ پوتین را متحد خود می‌دانست، رهبر روسیه را مانع اصلی برای اجرای وعده‌هایش مبنی بر پایان دادن سریع جنگ می‌بیند.

به گزارش نیویوک‌تایمز، این رویکرد که در آن رهبران ناتو بذرش را کاشتند و ترامپ هفته گذشته آن را تایید کرد، نشان‌دهنده مسیری است که روته و همکارانش ترامپ را رمزگشایی کردند و راهی برای همکاری نتیجه‌بخش با رئیس‌جمهور آمریکا پیدا کردند. در دور اول ریاست‌جمهوری، ترامپ به‌طور مرتب از ناتو انتقاد کرد و حتی در فکر خروج آمریکا از این ائتلاف نظامی بود.

ترامپ روز دوشنبه گفت: «این را بگویم که اروپا اشتیاق بسیاری برای این جنگ دارد. اولین باری که من وارد این قضیه شدم، واقعاً فکر نمی‌کردم اشتیاقی داشته باشند، اما دارند.»

این طرح همچنین نشان می‌دهد که تلاش‌های هماهنگ اروپایی‌ها برای تغییر رویکرد رفتاری ترامپ در قبال اوکراین و ولودیمیر زلنسکی، موفقیت‌آمیز بوده است. در ماه فوریه ترامپ در دیدار تلویزیونی در کاخ سفید رهبر اوکراین را گستاخ و ناسپاس دانست، اما از آن زمان رابطه خود را با زلنسکی ترمیم کرده است. در ماه آوریل، زمانی که اوکراین معامله به اشتراک گذاشتن ثروت مواد معدنی خود با ایالات متحده را پذیرفت، ترامپ استقبال کرد و تا روز دوشنبه درباره «شهامت عظیم» مبارزان اوکراینی در جنگ روسیه صحبت می‌کرد.

طرحی که ترامپ روز دوشنبه اعلام کرد مثل توافق مواد معدنی در امتداد ماهیت معامله‌گرایانه اوست و وعده‌ای از سودآوری برای آمریکا مبنی بر خرید سلاح‌های آمریکایی از سوی اروپایی‌هاست. این امر همچنین از رئیس‌جمهور آمریکا مقابل اتهاماتی مانند تغییر رویکرد یا اختصاص پول بیشتر به اوکراین محافظت می‌کند. پس از اعلامیه ترامپ رسانه دولتی روسیه ایده به مخاطره افتادن حیات سیاسی ترامپ را مطرح کرد. وب‌سایت اسپوتنیک، خبرگزاری روسیه تیتر زد: «اگر ترامپ در مورد اوکراین به نئوکان‌ها گوش کند، پایگاه «عظمت دوباره آمریکا» او را با «نسخه دوم بایدن» دفن می‌کنند.»

به‌گزارش خبرگزاری تاس، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه هشدار داد که روسیه اولتیماموتی را تحمل نخواهد کرد. دیمیتری مدودف نیز اظهارات و اولتیماتوم ترامپ را نمایشی و فاقد اهمیت خواند. در نهایت واکنش روسیه به این اخبار بسیار آرام بوده است. بازار بورس اوراق بهادار، شاخص قابل اعتمادتری از امید‌ها و نگرانی‌های ملی است که پس از نشست خبری ترامپ ۳ درصد بالا رفت و به‌گفته کارشناسان نشان می‌دهد روسیه خود را برای تحریم‌های سنگین‌تری آماده کرده بود. ترامپ پوتین را رهبری توصیف می‌کند که صبح‌ها حرف‌های خوبی می‌زند و شب‌ها بمباران می‌کند.

او می‌گوید وقتی که به همسرش ملانیا از مکالمه خوبی که با پوتین داشته می‌گوید، ملانیا پاسخ می‌دهد: «اِ، واقعا؟ الان یه شهر دیگه رو هم زد.» ترامپ می‌گوید پوتین آدم سرسختی است. سال‌هاست که ثابت شده. او خیلی‌ها را گول زده. کلینتون، بوش، اوباما، بایدن را کنترل می‌کرد. منو گول نزده.» ترامپ در معامله آتش‌بس با پوتین هیچ‌وقت علناً جزئیات امتیازات مورد نظرش از مسکو را مطرح نکرده است.

این چرخشی بزرگ از سوی رهبری است که اوکراین را مقصر شروع جنگ می‌دانست و در مقطعی ارسال سلاح‌های آمریکا را به حالت تعلیق درآورد. زلنسکی هم با وجود تشکر از ترامپ، اما می‌داند که میزان سلاح‌هایی که ترامپ امروز برای اوکراین می‌فرستد همچنان بسیار کمتر از دوران بایدن است. حمایت‌های ترامپ از اوکراین ضروری، اما نامنظم‌اند.

مهلت ۵۰ روزه مدت برای روسیه این امکان را فراهم می‌کند تا حملات تابستانی خود را پایان دهد و زمان کافی برای برنامه‌ریزی طرحی متقابل برای به تاخیر انداختن این تعرفه‌ها فراهم شود. در عین حال زمان کافی برای اینکه ترامپ نظرش را تغییر دهد ایجاد می‌شود. اما خیلی چیز‌ها به این بستگی دارد که معنای پشت کلمات ترامپ واقعاً چه باشد. ترامپ روز دوشنبه گفت: «میلیارد‌ها دلار تجهیزات نظامی از ایالات متحده خریداری خواهد شد که به سرعت در میدان جنگ توزیع می‌شود.» او در ادامه گفت که برخی از کمک‌های جدید در عرض «چند روز» آینده می‌رسند.

اوکراین هم‌اکنون تعدادی از سامانه‌های پاتریوت را در اختیار دارد، اما درخواست تعداد بیشتری را داشت. ترامپ گفت «چندین کشور» هستند که سامانه‌های پاتریوت دارند که می‌توانند آنها را به اوکراین بدهند و سپس با خرید از آمریکا آنها را جایگزین کنند. هفته گذشته زلنسکی گفت که هم آلمان و هم نروژ در صورت تایید ترامپ آماده‌اند تا از آمریکا پاتریوت بخرند.

جنیفر کاوانا، یکی از کارشناسان ارشد در اندیشکده «اولولیت‌های دفاعی» که حامی کنترل سیاست‌های نظامی در خارج از کشور است، می‌گوید پوتین پیشنهاد صلح ایالات متحده را رد کرد، چون «برای توقف جنگ آماده نبود». کاوانا می‌گوید: «از نظر من او به‌درستی ارزیابی می‌کند که روسیه در میدان جنگ در مزیت قرار دارد و ایالات متحده و اروپا کار زیادی برای اعمال فشار یا زدن هزینه‌های معنادار نمی‌توانند انجام دهند. کمک‌های بیشتر به اوکراین احتمالاً نمی‌تواند توازن نظامی را به‌طور عمده تغییر دهد و پوتین آماده است تا هزینه‌های تحریم‌های بیشتر را تحمل کند.»

کاوانا معتقد است استراتژی آمریکا در ارسال سلاح به اوکراین «پایدار نیست» و حجم ذخایر سلاح‌های موجود در اروپا عاملی است که ارسال سلاح از ایالات متحده به اوکراین را محدود می‌کند. اروپا که پایگاه صنایع دفاعی بسیار کوچکتری از آمریکا دارد می‌تواند سلاح‌های جدیدی سفارش دهد، اما این سلاح‌ها ممکن است تا ماه‌ها یا سال‌ها به دستشان نرسند. در عین حال واضح نیست که تهدید‌های اقتصادی ترامپ چقدر متقاعدکننده خواهند بود.

تاثیر تعرفه بر روسیه

از فوریه ۲۰۲۲ و آغاز حمله روسیه به اوکراین، ایالات متحده دامنه گسترده‌ای از تحریم‌ها با تمرکز بر انزوای روسیه از سیستم مالی جهانی، کاهش سودآوری از حوزه انرژی و تضعیف برتری نظامی آن اعمال کرده است. این اقدامات علاوه بر مجموعه تحریم‌هایی است که ایالات متحده از زمان الحاق شبه‌جزیره کریمه به روسیه در سال ۲۰۱۴ وضع کرده بود. بازگشت ترامپ به قدرت عدم قطعیتی را در مورد آینده حمایت آمریکا از اوکراین ایجاد کرد، اما دولتش هیچ‌کدام از تحریم‌های دولت جو بایدن را تعلیق یا لغو نکرده است.

از سال ۲۰۲۲ آمریکا ۵ میلیارد دلار از دارایی‌های روسیه در بانک مرکزی را مسدود کرده است؛ اقدامی بی‌سابقه برای ممانعت از مسکو در استفاده از دارایی‌های خارجی برای حمایت از پول ملی خود، یعنی روبل. آمریکا همچنین بزرگترین بانک روسیه و چندین بانک دیگر را از جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی موسوم به سوئیفت، سرویس پیام‌رسان بین‌بانکی مستقر در بلژیک که برای پردازش پرداخت‌های بین‌المللی حیاتی است، تحریم کرد. وزارت خزانه‌داری آمریکا، سرمایه‌گذاران آمریکایی را نیز از معامله با اوراق بهادار روسیه ممنوع کرد.

تحریم‌ها معامله با ۸۰ درصد از دارایی‌های بخش بانکداری روسیه را محدود کرده است. واشنگتن همچنین به‌دنبال دارایی‌های اشخاص تحت تحریم از جمله ولادیمیر پوتین بود. آمریکا همچنین بر کاهش توانایی روسیه برای سودآوری از فروش جهانی سوخت‌های فسیلی متمرکز بود. یک سال پیش از جنگ، روسیه بیش از ۲۴۰ میلیارد دلار در صادرات انرژی که تقریباً نیمی از آن از فروش نفت حاصل شد را به ثبت رساند.

در مارس ۲۰۲۲، واشنگتن واردات نفت خام، گاز طبیعی مایع و زغال‌سنگ روسیه را ممنوع کرد و سرمایه‌گذاری‌های آمریکا در بیشتر کمپانی‌های انرژی روسیه محدود شد. در دسامبر همان سال، آمریکا و متحدانش در گروه هفت قوانینی با هدف تعیین سقف قیمت وضع کردند که طبق آن کشور‌های دیگر مثل چین و هند برای واردات نفت خام روسیه می‌پردازند. در سال ۲۰۲۴، ایالات متحده واردات اورانیوم غنی‌شده روسیه را تحریم کرد که در پی آن منبع بزرگی از درآمد روسیه قطع شد. با این حال برخی از کمپانی‌های آمریکایی توانستند برای دور زدن این ممنوعیت تا سال ۲۰۲۸ درخواست معافیت کنند.

وزارت بازرگانی آمریکا صادرات محصولات با فناوری پیشرفته مثل تجهیزات هواپیما و نیمه‌هادی‌ها به روسیه را با هدف محدود کردن قابلیت‌های نظامی این کشور محدود کرده است. محدودیت‌های صادراتی شامل کالا‌هایی می‌شود که سایر کشور‌ها با استفاده از فناوری آمریکایی تولید می‌کنند.

در ژانویه ۲۰۲۴، آمریکا و گروه هفت تحریم‌هایی را بر الماس‌های روسی، یکی از بزرگترین صادرات تحریم‌نشده روسیه در آن زمان اعمال کردند. در سال ۲۰۲۲ مسکو تقریباً ۴ میلیارد دلار حاصل از درآمد الماس با کشور‌های گروه هفت که تقریباً ۷۰ درصد فروش را تشکیل می‌دادند، به ثبت رساند. آمریکا همچنین کمپانی‌هایی در سراسر جهان از جمله چین، ترکیه و امارات متحده عربی را تحریم کرد که به گفته این کشور برای دور زدن تحریم‌ها به روسیه کمک کردند.

درحالی‌که ترامپ برای اعمال تعرفه‌های ۱۰۰ درصدی هم بر روسیه و هم بر شرکای تجاری‌اش پس از ۵۰ روز بدون توافق آتش‌بس اعلام آمادگی می‌کند، تعرفه‌های مستقیم بر واردات آمریکا از روسیه هیچ اثر معناداری بر اقتصاد روسیه نخواهد گذاشت.

به گزارش دفتر نماینده تجاری ایالات متحده، در سال ۲۰۲۴ آمریکا فقط ۳ میلیارد دلار کالای روسی وارد کرده است. بیشتر صادرات روسیه به آمریکا شامل کالا‌های ضروری است که شامل کود‌های شیمیایی، آهن، استیل و اورانیوم برای راکتور‌های هسته‌ای آمریکاست. واضح نیست که آیا ترامپ می‌خواهد این تجارت را محدود کند یا نه (آمریکا فقط ۵۰۰ میلیون دلار ناچیز به روسیه کالا صادر می‌کند.)

تهدید ترامپ به اعمال تعرفه‌های «ثانویه» بر هر کشوری که با روسیه تجارت می‌کند می‌تواند اثرات بیشتری داشته باشد؛ به‌ویژه زمانی که به تجارت انرژی روسیه مربوط باشد. اقتصاد روسیه با وجود تحریم‌ها با ادامه صادرت نفت و گاز به کشور‌هایی که تحت رژیم تحریم‌های کشور‌های غربی قرار ندارند، دوام آورده است.

چین و هند به‌طور مشخص نقش حیاتی را بازی می‌کنند و از مزیت هزینه‌های پایین انرژی روسیه، از زمانی که پس از حمله به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ خریداران غربی خود را از دست داد، استفاده می‌کنند. هر دو کشور سالانه معادل ده‌ها میلیارد دلار به خزانه روسیه واریز می‌کنند. هند ممکن است فضایی برای کاهش سهم خود داشته باشد: این کشور در حالی که امروز نزدیک به ۴۰ درصد از نفت خود را از روسیه وارد می‌کند، قبل از سال ۲۰۲۲، این میزان فقط یک درصد بود. اما روسیه یکی از شرکای تجاری بزرگ چین است و حتی قبل از ۲۰۲۲ بیش از ۱۵ درصد از نفت چین را وارد می‌کرد.

ادوارد فیشرمن، یکی از مقامات اسبق وزارت خارجه و کارشناس حوزه تحریم‌های روسیه تاکید می‌کند که ترامپ تا الان یک بار از تعرفه‌های تهدیدآمیز ۱۲۵ درصدی بر صادرات چین عقب‌نشینی کرده است. او در یکی از شبکه‌های مجازی می‌نویسد: «اگر هدف اینجا کاهش صادرات انرژی روسیه باشد، عملی نخواهد شد.» بسیاری از متحدان نزدیک آمریکا از جمله ژاپن و اتحادیه اروپا هم تجارت قابل‌توجهی با روسیه دارند.

ترامپ همچنین می‌داند که کاهش شدید و ناگهانی صادرات انرژی روسیه قیمت نفت جهانی را افزایش می‌دهد و مصرف‌کنندگان آمریکایی با قیمت بنزین بالایی روبه‌رو خواهند شد، بازار‌ها متزلزل می‌شوند و تورم عمومی (افزایش پایدار قیمت‌ها و کاهش قدرت خرید) رقم می‌خورد. وعده ترامپ مبنی بر افزایش کمک‌ها در شرایطی است که حملات زمینی طولانی و کُند روسیه در شرق اوکراین و بمباران‌های شبانه پهپاد‌ها و موشک‌های روسی در سراسر کشور ادامه دارد. طبق آمار سازمان ملل از مرگ و میر غیرنظامیان و تخمین‌های تحلیل‌گران از تلفات نظامی، در سال جاری هم حملات دوربرد و هم نبرد سنگر‌ها خون‌بارتر شده‌اند حتی زمانی که مذاکرات آتش‌بس آغاز شدند.

ارتش روسیه در پیشروی‌های اخیر خود در جنگ بی‌رحمانه در دره‌ها و جنگل‌های بلوط، نزدیک به ۱۰ کیلومتر در شمال‌شرق منطقه سومی پیش از آنکه متوقف شود، پیشروی کرد. روسیه همچنین در ماه‌های اخیر حلقه محاصره نسبی دو شهر کوستیانتینیفکا و پوکرووسک در شرق اوکراین را تنگ‌تر کرده است.

روسیه تعداد پهپاد‌ها و طعمه‌های انفجاری را که روزانه پرتاب می‌کند، افزایش داده و در نتیجه اوکراین نیاز شدیدی به پهپاد‌های رهگیر، موشک‌های دوش‌پرتاب مثل استینگر‌ها و موشک‌های هوا به هوا برای جنگنده‌های f-۱۶ برای مهار پهپاد‌های مهاجم روسیه پیدا کرده است.

سامانه‌های پاتریوت برای رهگیری موشک‌های بالستیک پرواز سریع ذخیره شده‌اند و تنها دفاع در برابر یکی از مدل‌های روسی از کی‌یف و دیگر اهداف‌ها پرتاب می‌شوند.

درحالی‌که کاوانا انتظار ندارد اولیتماتوم ترامپ تغییری در محاسبات پوتین ایجاد کند، او می‌گوید که مهلت زمانی ۵۰ روزه ترامپ با آغاز فصل پاییز و پایان حملات تابستانی روسیه تلاقی می‌کند. او می‌گوید که پس از پایان حملات «فکر نمی‌کنم که دریچه‌ای برای مذاکرات وجود داشته باشد.» پوتین ترامپ را با اقداماتش قضاوت می‌کند نه با کلماتش و تاکنون اقدامات بسیار کمی دیده شده است.

تعمیق روابط روسیه و کره شمالی

کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی در سفر سه‌روزه سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه به این کشور از حمایت بی‌قید و شرط پیونگ یانگ از روسیه در جنگ با اوکراین خبر داد. کره شمالی تا الان با ارسال سرباز و سلاح از روسیه حمایت کرده است. دیدار کیم و لاوروف در شهر ساحلی شرقی وونسان، جایی که لاوروف و همتای کره‌ای، چوئه سون هوی دور دوم مذاکرات استراتژیک خود را برگزار کردند، اتفاق افتاد که دو طرف به همکاری بیشتر تحت پیمان همکاری که سال گذشته امضا کردند و شامل یک پیمان دفاعی مشترک است، متعهد شدند.

به گزارش KNCA، خبرگزاری دولتی کره شمالی کیم به لاوروف گفت گام‌هایی که از سوی متحدان در واکنش به ژئوپلیتیک جهانی به شدت در حال تحول برداشته می‌شوند مشارکت بزرگی برای تضمین صلح و امنیت در سراسر جهان دارند. رهبر کره شمالی همچنین «باور عمیق خود به ارتش و مردم روسیه در دستیابی به آرمان مقدس دفاع از حیثیت و منافع اساسی کشور» را ابراز کرد.

به‌گزارش الجزیره، رابطه روسیه و کره‌شمالی در دو سال گذشته و در طی جنگ روسیه در اوکراین به‌شدت عمیق‌تر شده است. پیونگ‌یانگ بیش از ۱۰ هزار سرباز و سلاح را برای حمایت از مسکو ارسال کرده است. این دو کشور که تحت تحریم‌های سنگین قرار دارند سال گذشته در سفر بی‌سابقه ولادیمیر پوتین به کره شمالی توافق نظامی را امضا کردند که حاوی بند دفاع مشترک است.

به‌گزارش خبرگزاری تاس، لاوروف در سفر امسال به کیم گفت که پوتین «به ارتباطات مستقیم ادامه‌دار در آینده نزدیک امیدوار است». پیش از این سفر روسیه اعلام کرد که پرواز‌های میان مسکو و پیونگ‌یانگ دو روز در هفته انجام خواهند شد. لاوروف وون‌سان را «جذابیت گردشگری خوبی» توصیف کرد که نه‌تنها برای شهروندان محلی بلکه برای روس‌ها نیز جذاب خواهد بود.

تقویت روابط روسیه و کره شمالی در سال‌های اخیر موجب نگرانی کره جنوبی، آمریکا و کشور‌های دیگر شده است مبنی بر اینکه روسیه می‌تواند فناوری‌های حساس را که خطر برنامه هسته‌ای و موشکی کره شمالی را افزایش می‌دهد، برای پیونگ یانگ ارسال کند. لاوروف پس از دیدار با چوئه سون هوی، آمریکا، کره جنوبی و ژاپن را به افزایش تحرکات نظامی در اطراف کره شمالی متهم کرد. به گزارش خبرگزاری تاس، لاوروف به خبرنگاران گفت: «ما نسبت به سوءاستفاده از این روابط برای ایجاد اتحاد علیه هر کسی از جمله کره شمالی و البته روسیه، هشدار می‌دهیم.»

لاوروف گفت روسیه تصمیم کره شمالی برای دستیابی به سلاح‌های هسته‌ای را درک می‌کند. طبق گزارش اندیشکده شورای روابط خارجی ادوارد فیشمن، استاد دانشگاه کلمبیا در ماه دسامبر نوشت، اگرچه تحریم‌های آمریکا تاکنون نتوانسته اقتصاد روسیه را فلج کند، اما هنوز مجموعه‌ای از اقدامات تحریمی جامع‌تر را در اختیار دارد، از جمله بستن شکاف‌هایی که به مسکو اجازه دسترسی به ارز خارجی را می‌دهد. استفاده از این اهرم‌های اقتصادی، فشار بر روسیه برای پایان دادن به جنگ در اوکراین را افزایش می‌دهد.

با کاهش درآمد ناشی از فروش نفت و گاز پس از اعمال تعیین سقف قیمت در دسامبر ۲۰۲۲ و مسدود دارایی‌های مسکو در بانک مرکزی، تحریم‌ها سطحی از فشار را بر اقتصاد روسیه وارد کردند. اما این تحریم‌ها منجر به فروپاشی گسترده اقتصادی یا توقف حملات روسیه به اوکراین نشده است. در حقیقت، صندوق بین‌المللی پول تخمین می‌زند که تولید ناخالص داخلی روسیه در سال ۲۰۲۴، ۳/۶ درصد افزایش یافته است؛ نرخ رشدی بالاتر از ایالات متحده و بسیاری از اقتصاد‌های غربی به‌دلیل هزینه‌های هنگفت جنگ.

تحریم‌ها باعث فروپاشی اقتصاد روسیه نشده‌اند

به گزارش اندیشکده شورای روابط خارجی، برخی از حامیان تحریم‌ها می‌گویند که اقدامات تحریمی برای فروپاشی اقتصاد روسیه یا پایان دادن به جنگ طراحی نشده‌اند بلکه برای ارسال پیامی است که نقض هنجار‌های بین‌المللی و حمله به کشور همسایه با یک واکنش قوی ائتلاف روبه‌رو خواهد شد. آنها اشاره می‌کنند که تحریم‌ها اختلال‌هایی را رقم زدند به‌ویژه کمبود کالا‌های اساسی مثل دارو و قطعات هواپیما. دیگران استدلال می‌کنند که این جریمه‌ها در طول زمان موثر خواهند بود و روسیه را به عقد قرارداد‌های تجاری پرهزینه‌تر مجبور می‌کند.

تحلیلگران بر این باورند که هدف قرار دادن روسیه با وجود صادرات بسیاری از کالا‌های اساسی از جمله نفت، گاز، کود‌های شیمیایی، گندم و فلزات گرانبها کار بسیار سختی است. روسیه بار‌ها از جایگاه خود به‌عنوان صادرکننده انرژی برای تلافی‌جویی علیه اروپا استفاده کرده است. در آگوست ۲۰۲۲ مسکو خط لوله نورد استریم یک را که بیش از ۶۰ درصد از گاز طبیعی آلمان را تامین می‌کند، قطع کرد و خود را با رژیم تحریم‌های جدید وفق داد.

تا اینجا اتحادیه اروپا نیز نتوانسته تحریم‌های جدید علیه روسیه را به تصویب برساند. پیتر سیارتو، وزیر امور خارجه مجارستان در گفت‌و‌گو با خبرنگاران اعلام کرد که اتحادیه اروپا در تصویب بسته جدید تحریمی علیه روسیه ناکام مانده است و یکی از «کشور‌های بزرگ و قدرتمند» نیز اعتراف کرده که «۱۷ بسته تحریمی قبلی نیز هیچ تاثیری نداشتند».

تصویر روز
خبر های روز