به روز شده در: ۲۶ تير ۱۴۰۴ - ۱۶:۲۴
کد خبر: ۷۰۲۶۶۱
تاریخ انتشار: ۱۰:۳۱ - ۲۶ تير ۱۴۰۴

اسراییل با سوریه چه خواهد کرد؟

روزنو :دیروز با کناره‌گیری شاس، ائتلاف نتانیاهو اکثریت خود را از دست داد و با کمتر از ۶۱ نماینده به یک دولت اقلیت تبدیل شد.

مخاطب ۲۴- یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون اسرائیل نیز در این مورد در شبکه ایکس نوشت: «در دولت اسرائیل، از امروز، یک دولت اقلیت وجود دارد. یک دولت اقلیت نمی‌تواند سربازان را به جنگ بفرستد. یک دولت اقلیت نمی‌تواند تصمیم بگیرد که چه کسی زندگی می‌کند و چه کسی می‌میرد. یک دولت اقلیت نمی‌تواند در مورد سرنوشت غزه تصمیم بگیرد، یا با سوریه یا عربستان سعودی توافق کند.»

اسراییل با سوریه چه خواهد کرد؟

یکی از بازیگرانی که به عنوان حامی سیاسی و اصلی جولانی حالا نگران اوضاع وخیم در سوریه شده، ترکیه است و این در حالیست که اسرائیل در این شرایط از کنگره ایالات متحده خواسته که هرگونه فروش آتی جنگنده‌های رادارگریز F-۳۵ به ترکیه را مردود اعلام کند در عین حال و همزمان با این رویداد مهم، اسرائیل در عمق دمشق عملیات ویرانگری انجام داد.

درگیری میان نیرو‌های دولت موقت سوریه به رهبری ابومحمد الجولانی با دروزی‌ها در سویدا واقع در جنوب سوریه که از اوایل هفته شروع شده، موجب شد تا باز هم این کشور اسیر خونریزی‌ها و همچنین ورود بازیگران منطقه‌ای شود. براساس آخرین آمار منتشر شده از سوی دیدبان حقوق بشر سوریه در این درگیری‌ها که از یکشنبه آغاز شده تاکنون بیش از ۲۰۰ نفر کشته شده‌اند. براساس گزارش این نهاد، ۷۱ نفر از این کشته‌ها از جمله چهارکودک و دو زن از ساکنان استان سویدا و۱۱۱ نیروی وزارت دفاع دوت موقت بوده‌اند. در این مدت ۲۱ غیرنظامی ازجمله سه زن نیز توسط نظامیان دولت موقت سوریه به صورت میدانی اعدام شده‌اند.

اعزام کاروان‌های نیرو و تجهیزات پشتیبانی از استان‌های حماه و حمص به سوی استان سویدا همچنان ادامه دارد و اخباری درباره محاصره نیرو‌های دولت موقت سوریه دربرخی محله‌های شهر سویدا منتشر شده است. برخی محله‌های شهر سویدا بامداد روز گذشته (چهارشنبه) شاهد اصابت راکت و خمپاره‌های نیرو‌های دولت موقت و عشایر هم پیمان آن.‌ها بود. دیده‌بان حقوق بشر سوریه در گزارش خود از هتک حرمت اماکن مذهبی در استان سویدا و اهانت به شهروندان و یورش به منازل آن‌ها و هتک حرمت غیرنظامیان خبر داد. نیرو‌های محلی در درگیری‌های چند ساعت گذشته، بر بیمارستان و ساختمان استانداری سویدا مسلط شدند. براساس اعلام مرکز دیده‌بان حقوق بشر سوریه، هجوم هدفمند نیرو‌های وابسته به وزارت دفاع دولت موقت سوریه به منازل شهروندان، هتک حرمت آنها، سرقت محتویات منازل و به آتش کشیدن خانه ها، یادآور هجوم این نیرو‌ها به مناطق علوی نشین در استان‌های ساحلی سوریه است.

حمله به ۱۶۰ هدف دولت سوریه

آنچه در میانه این درگیری‌ها باید مورد توجه قرار بگیرد تشدید حملات اسرائیل به سویدا و سپس دمشق است. رسانه‌های اسرائیل به نقل از ارتش اعلام کرده‌اند که از سه‌شنبه شب گذشته به ۱۶۰ هدف متعلق به نظام سوریه حمله کرده که بیشتر آنها در منطقه السویداء بوده است. ارتش اسرائیل همچنین عنوان داشت کرده که ما برای حمله به اهداف دولتی دیگر که متعلق به نظام سوریه باشد، آماده می‌شویم. سازمان رادیو و تلویزیون اسرائیل نیز گزارش داد که ایال زامیر، رئیس ستاد ارتش اسرائیل دستور به انتقال نیرو‌هایی از غزه به بلندی جولان را داده است. شبکه المیادین به نقل از یک منبع در سوریه گزارش داد که مسئولان سوریه تخلیه ساختمان رادیو و تلویزیون سوریه را آغاز کرده‌اند. المیادین به نقل از یک منبع سوری اعلام کرد که در ۶ حمله هوایی اسرائیل ساختمان ستاد کل ارتش در مرکز دمشق هدف قرار گرفت. این رسانه اعلام کرد که در حمله اسرائیل کاخ ریاست جمهوری تشرین و نه کاخ الشعب هدف قرار گرفته است. این شبکه تصریح کرد که خسارت‌های شدیدی به ساختمان ستاد کل ارتش در دمشق به دلیل حملات هوایی اسرائیل وارد شده است.

در همین حال، شبکه ۱۴ تلویزیون اسرائیل نیز گزارش داد که ارتش برای چند روز جنگ در سوریه آماده می‌شود و نیرو‌هایی را از غزه به جولان اشغالی انتقال می‌دهد که نشان از گسترش جنگ در این کشور دارد. این در حالیست که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل چند روز پیش گفته بود که وضعیت در سویدا و جنوب غربی سوریه بسیار خطرناک است و ارتش اسرائیل برای نجات دروزی‌ها و از بین بردن باند‌های سوری تلاش می‌کند.

رسانه‌های اسرائیل به نقل از ارتش اعلام کرده‌اند که از سه‌شنبه شب گذشته به ۱۶۰ هدف متعلق به نظام سوریه حمله کرده که بیشتر آنها در منطقه السویدا بوده و حالا ارتش اسرائیل در حال هدف قرار دادن اماکن حیاتی سیاسی و نظامی سوریه در دمشق است

همچنین گدعون ساعر، وزیر خارجه اسرائیل دیروز (چهارشنبه) گفت که نظام سوریه دست به اقدامات خصمانه علیه اقلیت‌ها می‌زند. ما می‌خواهیم وضعیت موجود در منطقه مرزی با سوریه حفظ شود و از لطمه زدن به طایفه دروزی در سوریه ممانعت به عمل آید. منفعت اسرائیل حفظ ثبات در جنوب سوریه و ممانعت از تهدیدات است. پیش از این آویخای ادرعی، سخنگوی ارتش اسرائیل اذعان کرد که نیروی هوایی به ورودی ستاد کل نیرو‌های وابسته به ابومحمد الجولانی، سرکرده تحریرالشام و رئیس دولت انتقالی سوریه در دمشق حمله کرد. این سخنگوی ارتش اسرائیل همچنین تاکید کرد که ما به پیگیری تحولات علیه غیرنظامیان دروزی در جنوب سوریه ادامه می‌دهیم و حملاتی را بنا به دستورات سیاسی انجام می‌دهیم.

به موازات این وضعیت یسرائیل کاتس، وزیر جنگاسرائیل تأکید کرد که از ۴۸ ساعت پیش در حال انجام حملات مداوم هستند و پایگاه‌های نظام سوریه در السویداء را هدف قرار می‌دهند و در صورتی که مقامات دمشق پیام ما را درک نکنند روند حملات در سوریه شدت خواهد گرفت؛ چراکه جنوب سوریه یک منطقه عاری از سلاح خواهد بود.

واکنش آمریکا چه بود؟

در این راستا مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا (چهارشنبه) درباره حملات رژیم اسرائیل به سوریه گفت: ما «بسیار نگران حملات اسرائیل به سوریه» هستیم و با همه طرف‌های مربوطه گفت‌و‌گو می‌کنیم و می‌خواهیم جنگ متوقف شود. یک مقام نظامی آمریکا نیز روز ادعای رسانه‌های اسرائیلی مبنی بر اینکه حملات هوایی اخیر اسرائیل علیه سوریه را با هماهنگی آمریکا انجام شده است، رد کرد و گفت که آمریکا در این حملات مشارکت نکرده است. این مقام نظامی آمریکایی به خبرنگاران گفت که برای اطلاعات بیشتر، باید از ارتش اسرائیل سوال کنید!

همزمان تام باراک، فرستاده ویژه آمریکا در سوریه هم اعلام کرد که در حال تلاش برای جلوگیری از تشدید تنش پس از حملات هوایی اسرائیل به نیرو‌های ارتش سوریه در جنوب این کشور است. او گفت که ما به طور فعال با همه حوزه‌ها در سوریه در ارتباط هستیم تا به سمت بحث‌های آرام و سازنده ادامه دهیم. هدایت نادرست، سردرگمی و ارتباطات ناکارآمد بزرگترین چالش در تضمین یکپارچگی صلح آمیز و متفکرانه منافع هر یک از طرفین است.

در امتداد این اظهارات مقامات آمریکا، سخنگوی اتحادیه اروپا نیز اعلام کرد که بروکسل از همه بازیگران خارجی می‌خواهد که در بحبوحه تشدید حملات اسرائیل به حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه احترام بگذارند. آلمان هم از حملات هوایی اسرائیل انتقاد کرد و از همه طرف‌ها خواست از اقداماتی که می‌تواند سوریه را بی‌ثبات کند، خودداری کنند. فرانسه از مقامات انتقالی سوریه حمایت کرد و خواستار بازگشت به گفت‌و‌گو در مورد حملات اسرائیل شد.

چرا ترکیه نگران است؟

بدون شک یکی دیگر از کشور‌هایی که به عنوان حامی سیاسی و اصلی جولانی حالا نگران اوضاع وخیم در سوریه شده، ترکیه است. وزارت امور خارجه ترکیه در بیانیه خود مداخله نظامی اسرائیل در تحولات جنوب سوریه را به‌شدت محکوم کرد و آن را اقدامی تنش‌زا و مغایر با حقوق بین‌الملل خواند. در این بیانیه آمده است که ما استفاده از زور توسط اسرائیل در تحولات جنوب سوریه را محکوم می‌کنیم و بر لزوم توقف فوری این حملات تأکید داریم. وزارت خارجه ترکیه در ادامه ضمن اشاره به ضرورت تقویت ثبات در سوریه، افزود: تحقق امنیت و ثبات در سوریه نه تنها به نفع ملت سوریه است، بلکه به سود کشور‌های همسایه و کل منطقه خواهد بود.

 آنکارا همچنین به‌طور صریح از اقدامات دولت موقت سوریه در زمینه برقراری امنیت سراسری، حمایت و اعلام کرده است که باید از گام‌هایی که دولت سوریه در جهت استقرار امنیت و تقویت حاکمیت خود در سراسر کشور برمی‌دارد، حمایت شود. به موازات این مواضع، یک مقام ارشد اسرائیلی با هشدار در مورد اینکه جاه‌طلبی‌ها و رفتار منطقه‌ای آنکارا تهدیدی بلندمدت برای امنیت اسرائیل است گفت که ما از کنگره ایالات متحده می‌خواهیم که هرگونه فروش آتی جنگنده‌های رادارگریز ۳۵-F به ترکیه را مسدود کند. حال باید منتظر بود و دید که آیا ترکیه وارد این مهلکه به نفع دمشق خواهد شد یا خیر؟

تصویر روز
خبر های روز