به روز شده در: ۰۴ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۸:۲۰
کد خبر: ۶۹۳۹۱۲
تاریخ انتشار: ۱۱:۰۳ - ۰۴ خرداد ۱۴۰۴

ماجرای اعتصاب کامیون داران چیست؟

روزنو :برخی کامیون‌داران دیگر نیز از ناکافی بودن سهمیه سوخت، تخصیص ناعادلانه، صف‌های طولانی برای دریافت گازوئیل گلایه دارند. درحالیکه اعتراضات صنفی نباید به شیوه‌ای صورت گیرد که بیشتر شبیه «باج‌گیری» باشد و به منافع و امنیت غذایی جامعه آسیب جدی وارد کند.

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ نارضایتی بسیاری از کامیون داران نسبت به تاخیر در پرداخت مطالباتشان و تغییر قیمت نرخ گازوئیل، شکل اعتصاب و اخلال شبکه حمل و نقل در بسیاری از شهرها به خود گرفت. پیش بینی می شو ادامه این روند و سکوت نهادهای مسئول می تواند کمبود کالا و  افزایش بیشتر قیمت ها را در بازار رقم بزند. 

 گرچه کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران تأکید کرد که فعلاً هیچ برنامه اجرایی برای اعمال سه نرخ برای گازوئیل در دستور کار قرار ندارد و تمام نیاز مصرفی کامیون‌داران با نرخ‌های فعلی تأمین می شود و همچنین نرخ گازوئیل برای کامیونداران مجاز، مطابق قبل پرداخت می شود، اما بحث سه نرخی شدن گازوئیل که بیشتر با هدف جلوگیری از قاچاق سوخت مصوب شده؛ نگرانی رانندگان را درپی داشته و موجب اعتراض آنها شده است.

اعتراض یا باج گیری؟

بسیاری از رانندگان نگران این هستند که این طرح در نهایت منجر به افزایش هزینه‌های سوخت برای آن‌ها شود؛ به خصوص برای کامیون‌دارانی که بارنامه برخط ندارند یا فعالیت مشخصی از سوی آن‌ها ثبت نمی‌شود؛ البته برخی کامیون‌داران دیگر نیز از ناکافی بودن سهمیه سوخت، تخصیص ناعادلانه، صف‌های طولانی برای دریافت گازوئیل گلایه دارند درحالیکه اعتراضات صنفی نباید به شیوه‌ای باشد که بیشتر شبیه «باج‌گیری» باشد و به منافع و امنیت غذایی جامعه آسیب جدی وارد کند.

صدای اعتراض کشاورزان هم درآمد

ازسویی دیگر، اعتراض کامیون داران صدای اعتراض کشاورزان را هم درآورده است و از آنجایی که بسیاری از محصولات کشاورزی مانند میوه‌ها، سبزیجات، صیفی‌جات، لبنیات و گوشت عمر مفید کوتاهی دارند و باید بلافاصله پس از برداشت به بازار یا مراکز فرآوری منتقل شوند. درنتیجه این اخلال، حجم زیادی از این محصولات در مزارع، سردخانه‌ها یا انبارهای موقت دپو شده که هم زیان مالی هنگفتی برای کشاورزان که تمام سرمایه و زحمت یک ساله خود را صرف تولید این محصولات کرده‌اند به بار آورده است و هم ضرر و زیان ناشی از فاسد شدن بسیاری از محصولات، توان مالی کشاورزان را برای کاشت و تولید در دوره‌های بعدی کاهش داده است.
 
 این نکته را هم باید درنظر داشت که  محصولات کشاورزی که بازارهای مصرف نرسند عملاً برای مصرف‌کنندگان یا کمیاب می شود یا بسیار گران؛ در حالی که محصولات در مناطق تولیدی در حال فاسد شدن هستند. همچنین ادامه این وضعیت می‌تواند به کمبود جدی کالاها در فروشگاه‌ها و حتی در مواردی حاد به قحطی در برخی اقلام منجر شود خصوصا برای کالاهای وارداتی که نیاز به حمل و نقل از بنادر دارند.
 
 البته صنایع تبدیلی که برای تولید محصولات خود به مواد اولیه کشاورزی وابسته هستند مانند کارخانه‌های رب گوجه‌فرنگی، آبمیوه، لبنیات و... نیز با مشکل عدم تامین مواد اولیه مواجه شده و ممکن است روند تولید این کارخانه‌ها را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین  اعتصاب کامیون‌داران یک زنجیره باطل از مشکلات را ایجاد می‌کند که نه تنها محصولات کشاورزی را از بین می برد بلکه موجب ورشکستگی کشاورزان، افزایش قیمت کالاهای اساسی و تعطیلی صنایع تبدیلی می شود. 
 
سکوت وزارت راه و سازمان راهداری چه دلیلی دارد؟
 
وزارت راه و شهرسازی و سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای که مسئول مستقیم نظارت بر وضعیت حمل و نقل کشور، تعیین نرخ کرایه‌ها و رسیدگی به مطالبات صنفی کامیون‌داران است، موضع سکوت پیشه کرده است در حالی که انتظار می رفت فعالانه وارد عمل شده و راهکارهای اجرایی ارائه دهد. 
 
گرچه اعتصابات کامیون‌داران ریشه در مشکلات ساختاری و اقتصادی عمیق دارد و تنها به موضوع گازوئیل محدود نمی‌شود و شامل طیف وسیعی از مطالبات معیشتی و شغلی می‌شود، اما انتظار می رفت وزارت راه و شهرسازی با رویکردی فعالانه تر به مطالبات این قشر پاسخ دهد تا از پیامدهای منفی اقتصادی و اجتماعی گسترش اعتصابات جلوگیری شود.
تصویر روز
خبر های روز