پشت پرده سیگنالهای مذاکراتی ایران و غرب
در حالی که منابع متعدد از مذاکره میان ایران و غرب و رد و بدل شدن پیام هایی میان طرفین حکایت دارد اما گویا روز گذشته در مجلس صحبت های دیگری مطرح شده است که مشخص برای چه مصارفی گفته شده اند.
در همین راستا؛ ابراهیم رضایی در تشریح جلسه عصر دیروز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: این جلسه با حضور معاونان سیاسی و حقوقی و امور بینالملل وزیر امور خارجه برای بررسی گفتوگوهای اخیر با تروئیکای اروپایی در ژنو برگزار شد.
وی توضیح داد: در ابتدای این جلسه، معاونان حقوقی و امور بین الملل و سیاسی وزارت امور خارجه گزارشی از محتوای گفتوگوهای اخیر با سه کشور اروپایی و مواضع بیان شده در این گفتوگوها را عنوان کردند. طبق توضیحات ارائه شده، ما در برابر هرگونه اهرمسازی، اهرمسازی خواهیم کرد و در برابر هرگونه حمله به تاسیسات کشورمان، عمل متقابل انجام میدهیم.
رضایی اظهار کرد: در این جلسه به این نکته تاکید شد که رفع تحریم هم نیازمند به روزرسانی است. همچنین اشارهای شد به ادعایی که یکی از رسانه های آمریکایی گفته مبنی بر اینکه دیپلماتهای ایرانی از اروپا خواستند تا پیام مذاکره را به آمریکا منتقل کند که به شدت این ادعا تکذیب و گفته شد که چنین چیزی نبوده است و ما هیچ مذاکره دوجانبهای با آمریکاییها نداریم و مذاکره صرفا در چارچوب ۱+۵ خواهد بود.
رضایی اضافه کرد: در این جلسه در پاسخ به سوالی درباره فعال شدن اسنپبک هم گفته شد که روزی که این درخواست ارسال شود، ما هم درخواست ماده ۱۰ انپیتی را خواهیم کرد. در این جلسه مطرح شد که هیچ پیش شرطی را در مذاکرات نخواهیم پذیرفت. هدف ما از مذاکرات رفع تحریمها خواهد بود، در عین حال که خنثیسازی تحریمها را هم دنبال خواهیم کرد.
وی افزود: تاکید شد آمریکا و اروپا در برجام به تعهدات خود عمل نکردند و یکی از مطالبات ما راستیآزمایی تعهدات آنهاست که محور گفتوگوها خواهد بود، همه گفتوگوها و تصمیمات در چارچوب قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها خواهد بود. دست ما در گفتوگوها پر است و باید تضمینهای لازم را هم بگیریم.
وی، لزوم روشنگری و تبیین در افکار عمومی، نترسیدن از حضور ترامپ در کاخ سفید، مطالبه غنیسازی ۹۰ درصد، اینکه در موضع انفعال مذاکره نکنیم و مذاکره نخواهیم کرد، مراقبت از اینکه اروپاییها ما را دور نزنند و اینکه ما از اروپاییها طلبکار هستیم و لزوم ایستادگی عزتمندانه را از جمله محورهای سخنان اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بیان کرد.
رضایی اظهار کرد: رئیس کمیته روابط خارجی کمیسیون در این جلسه گفت که گفتوگوهای ما با طرفهای اروپایی باید برای مدیریت پیشبرد موضوع هستهای مدنظر باشد، موضوع هستهای در چارچوب منافع کشور و استراتژیهای کلان به دور از فضای رقابت جریانات سیاسی مدیریت شود و اگر قرار است که حضور برخی کشورها را در گفتوگوها یا مذاکرات احتمالی آینده داشته باشیم، باید ببینیم که این طرفها چه خاصیتی برای منافع ما دارند.
وی ادامه داد: رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نیز بر لزوم افزایش قدرت دیپلماسی و قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد و اینکه در گفتوگوها یا مذاکرات احتمالی از موضع انفعال نباید وارد شده و محدودیتی در صنعت هستهای به عنوان یک صنعت پیشران قائل نشویم، هر توافقی باید راستی آزمایی شده و تضمین های لازم گرفته شود، مذاکرات فرسایشی نشود و در آن تعجیل هم صورت نگیرد و احیانا هیچ کسی پیام ضعفی به طرف مقابل نفرستد.
این صحبت ها در حالی مطرح شد که روسای جمهور ایران و آمریکا به وضوح برای مذاکره مستقیم اعلام آمادگی کرده اند و به نظر می رسد ملاقات هایی در پشت پرده نیز انجام شده است.