به روز شده در: ۱۸ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۵
کد خبر: ۶۶۸۸۷۶
تاریخ انتشار: ۲۲:۳۰ - ۱۵ دی ۱۴۰۳
در روزنو بخوانید

ابراهیم تاتلیس کیست؟

روزنو – هدی کاشانیان: ابراهیم تاتلیس (İbrahim Tatlıses) یکی از مشهورترین خوانندگان، بازیگران و شخصیت‌های محبوب ترکیه است که به خاطر صدای خاص، موسیقی پرطرفدار و زندگی پرفرازونشیبش شناخته می‌شود. او به‌عنوان یک اسطوره موسیقی در ترکیه و خاورمیانه شناخته می‌شود و آثارش طرفداران بسیاری در سراسر جهان دارد.
روزنو :

 

ابراهیم تاتلیس کیست؟

 

زندگینامه ابراهیم تاتلیس

ابراهیم تاتلی سِس متولد اول ژانویه ۱۹۵۲ خواننده ترکیه‌ای است. پدر او از عرب‌های ترکیه و مادرش از کردهای ترکیه بوده ‌است. ابراهیم فرزند اول یک خانواده ۹ نفره و زندگی سراسر فقر بود. بعد از به دنیا آمدنش، پدرش برای اولین بار او را از پشت میله‌های زندان دید و نام پدرش «ابراهیم» را روی او گذاشت. ابراهیم در کودکی به کار فروش آب و کارگری ساختمان مشغول بود و در سن هشت سالگی توانست اولین کفش نو و در سن ۱۰ سالگی اولین شلوار نو را بپوشد. او در اوایل جوانی برای کار به استانبول رفت و مدتی دست‌فروشی کرد اما بعد به فعالیت در امور آهن‌آلات ساختمانی مشغول شد. ابراهیم تاتلیس پدرش را در کودکی از دست داد و هرگز به مدرسه نرفت، به همین دلیل تا بزرگسالی خواندن و نوشتن را بلد نبود اما از مهارت های زبانی او نباید بگذریم و تاتلیسس علاوه بر زبان ترکی به زبان‌های عربی و کردی هم تسلط کامل دارد.

ابراهیم برای اولین بار در سن ۱٥ سالگی عاشق شد ولی دختری که عاشقش بود از این عشق بی خبر بود. او هم جرات صحبت با آن دختر را نداشت. تازه سواد هم نداشت تا احساساتش را بر روی کاغذ نوشته و به او بدهد. بعد از این ماجرا ابراهیم با «عدالت دوراک» ازدواج کرد که نتیجه آن یک پسر به نام احمد تاتلی و دو دختر به نام‌های گولشن و گولدن هستند. ابراهیم در سال ۱۹۷۹ با پریحان ساواش ازدواج کرد، نتیجه این زندگی چهار ساله، دختری به نام ملک زبیده است. تاتلیس در سال ۱۹۸۳ با دریا تونا ازدواج کرد که نتیجه آن یک پسر به نام ابراهیم یا ایدو است. ابراهیم در سال ۲۰۱۱ با عایشه‌گل ییلدیز ازدواج کرد که نتیجه آن الیف آدا است. که در سال ۲۰۱۳ از هم جدا شدند. وی در سال ۲۰۲۱ در برنامه ایبو شو از ازدواج خود با گلچین کاراکایا اطلاع داد.

فعالیت‌های سیاسی ابراهیم تاتلیس

کرد بودن ابراهیم تاتلیس، خواننده ترک بارها برای او دردسرساز شد؛ دولت ترکیه در دهه 1980 میلادی استفاده از زبان کردی را ممنوع اعلام کرد، اما ابراهیم در کنسرت کریستمس 1986 خود که در سوئد برگزار شد چند ترانه را به زبان کردی با محتوای جدایی طلبانه اجرا کرد؛ پس از آن کار او به دادگاه کشیده شد. البته او در دادگاه سال 1987 ابراز پشیمانی کرد و تبرئه شد. پس از این اتفاق تاجری به نام مهمت ییلماز در سال 1988 از تاتلیس خواست که در یک جشنواره فرهنگی به زبان کردی اجرا کند، اما او این پیشنهاد را رد کرد و گفت: من یک کرد هستم، اما قوانین مرا از خواندن به زبان کردی منع می‌کند. همین اظهار نظر خواننده معروف ترکیه ای به احضار او به دادگاه در 19 سپتامبر 1988 منجر شد.

یک دهه بعد از این اتفاقات دادگاهی شدن ابراهیم تاتلیس در سال 1998 درگیری‌هایی در کردستان ترکیه رخ داد که ابراهیم تاتلیس به عنوان واسطه بین حکومت ترکیه و حزب کارگری کردستان PKK انتخاب شد. او آلبومی را هم با عبدالله علیجانی اردشیر، نوازنده کرد ایرانی ضبط کرد. در سال 2018 تاتلیس از عملیات نظامی ترکیه در عفرین در مقابل یگان‌های مدافع خلق حمایت رسمی اش را اعلام کرد.

ورود به عرصه خوانندگی ابراهیم تاتلیس

ابراهیم تاتلیس در اوایل جوانی برای کار به استانبول آمد و مدتی به دست‌فروشی و فروش نخودچی پرداخت. بعدها به فعالیت در امور آهن‌آلات ساختمانی مشغول شد. مهم‌ترین اتفاق زندگی وی آشنا شدنش با دوستی بود که در آدانا به فعالیت سینمایی مشغول بود. او صدای ابراهیم را کشف کرد و در واقع درهای شهرت را به رویش باز کرد. از آن پس ابراهیم در کازینوهای آدانا و آنکارا به روی صحنه می‌رفت. در اواسط سال ۱۹۷۰ ابراهیم به استانبول آمد و کار خود را در آنجا ادامه داد و با کمک خانواده‌اش نخستین آلبوم خود را به نام «کفش پاهایش» به صورت صفحه گرامافون به بازار داد.

ابراهیم تاتلیس برای اولین بار در سال ۱۹۷۸، زمانی که تنها ۲۶ سال داشت، پیشنهاد بازیگری در فیلم «جیلان» را قبول کرد و با یک کت سفید، شلوار و بلوز مشکی و یک پاپیون سفید با اجرای ترانه  Ayağımda kundura  ‌جلوی دوربین رفت. تاتلیس پس از اجرای این ترانه در فیلم جیلان بسیار خوش درخشید و شهرت وی در کشور ترکیه چندین برابر شد.

محبوبیت و فعالیت‌های ابراهیم تاتلیس

بیشترین درصد محبوبیت و شهرت ابراهیم تاتلیس به ترانه های ترکی زیبایی که اجرا کرده است بر می گردد. البته ناگفته نماند که او علاوه بر ترانه های ترکی، ترانه های دیگری را به زبان عربی و کردی نیز خوانده که در کارنامه حرفه ای او ثبت شده است. ابراهیم تاتلیس علاوه بر خوانندگی در حوزه تجارت، رستوران داری، سازندگی نمایش و شوهای موسیقی تلویزیون و همچنین گردشگری نیز مشغول به فعالیت می باشد. در بیوگرافی ابراهیم تاتلیس جالب است بدانید که وی کانالی تلویزیونی تحت عنوان «تاتلی سس» نیز دارد. وضعیت کنونی ابراهیم تاتلیس به این گونه است که اکنون برنامه ایبوشو را اجرا کرده و محل زندگی او شهر ازمیر کشور ترکیه است. در کنار اجرای برنامه ایبوشو، ابراهیم تاتلیس رستورانی را در ازمیر نیز اداره می کند. ثروت ابراهیم تاتلیس حدود ۶۴ میلیون دلار تخمین زده شده است.

ترور ابراهیم تاتلیس

در سال ۲۰۱۱ ابراهیم تاتلیس ۵۹ ساله بعد از خروج از دفتر برنامه تلویزیونی‌اش در محله شیشلی استانبول مورد حمله افراد ناشناس قرار گرفت. ضاربان چهار گلوله به ابراهیم شلیک کردند که یکی از آن‌ها به جمجمه‌اش اصابت کرد. اوضاع ابراهیم به قدری وخیم بود که دولت ترکیه پروفسور سمیعی پزشک شناخته شده ایرانی را از آلمان به این کشور آورد. پروفسور سمیعی همراه با تیم جراحی‌اش طی مدت ۱۲ ساعت توانستند جان ابراهیم تاتلیسس را نجات دهند. با وجود زنده ماندن و درمان وی، بخش سمت چپ بدنش فلج شده است.

پس از مدت‌ها تلاش، پلیس ترکیه موفق شد تعدادی از تروریست‌های حزب پ ک ک را که در این ترور دست داشتند دستگیر کند. تروریست‌ها علت این ترور را عدم حمایت مالی و سیاسی ابراهیم تاتلیسس از این گروهک تروریستی کرد برای جدایی طلبی عنوان کردند.

 آلبوم‌های منتشر شده از ابراهیم تاتلیس

·        kara kız (دختر سیه‌چرده) -۱۹۶۸

·        beterin beteri var (از بد بدتر هم هست) -۱۹۶۹

·        yakma beni gel güzelim (مرا نسوزان، زیبای من بیا) -۱۹۷۳

·        ayağında kundura (کفش پاهایش) -۱۹۷۵

·        bir yol göster (راهی بنما) -۱۹۷۵

·        ben i̇nsan değilmiyim (من انسان نیستم؟) -۱۹۷۵

·        sabuha (صبوحا) -۱۹۸۱

·        mutlu ol yeter (شاد باشی کافیه) -۱۹۸۳

·        sabuha (زندگی من) -۱۹۸۴

·        yalan (دروغ) -۱۹۸۶

·        fosforlu cevriyem (جوریه پر زرق و برق من) (آلبوم زنده) -۱۹۸۸

·        gülüm benim (گل من) -۱۹۸۹

·        mavi mavi (آبی آبی) -۱۹۸۹

·        kara zindan (زندان سیاه) -۱۹۸۹

·        i̇nsanlar (انسان‌ها) -۱۹۸۹

·        otürkü dinle türkü söyle (ترانه گوش کن، ترانه بخوان)-۱۹۹۰

·        vur gitsin beni (بیا من را با تیر بزن) -۱۹۹۰

·        söylim mi? (باید بگم؟) -۱۹۹۱

·        ah keşkem (ای کاش) -۱۹۹۲

·        mega aşk (عشق بزرگ) -۱۹۹۳

·        haydi söyle (یالا بگو) -۱۹۹۴

·        klasikleri (کلاسیک‌هایش) -۱۹۹۵

·        bende i̇sterim(من هم می‌خواهم) -۱۹۹۶

·        at gitsin (بینداز برود) -۱۹۹۸

·        selam olsun (درود بادا) -۱۹۹۹

·        yetmez mi? (بس نیست؟) -۲۰۰۱

·        tek tek (یکی یکی) -۲۰۰۳

·        sizler i̇çin (برای شماها) (تک‌آهنگ)- ۲۰۰۴

·        aramam (نمی‌جویم) -۲۰۰۴

·        bulamadım (پیدا نکردم) -۲۰۰۷

·        neden (چرا) -۲۰۰۸

·        yağmurla gelen kadın (بانوی باران) -۲۰۰۹

·        hani gelecektin (پس چه شد می‌خواستی بیایی) -۲۰۱۰

·        mucize (معجزه) -۲۰۱۱

·        aci gercekler

·        allah allah- ااالله ااالله

فیلم‌های سینمایی ابراهیم تاتلیس

·        çile-۱۹۸۰

·        Günah-۱۹۸۳

·        yaşamak bu değil- ۱۹۸۴

·        ayşem- ۱۹۸۴

·        Yalnizim-۱۹۸۵

·        mavi mavi- ۱۹۸۵

·        sarhoş -۱۹۸۶

·        gülümse biraz- ۱۹۸۶

·        gülüm benim-۱۹۸۷

·        dertli dertli-۱۹۸۷

·        hülya-۱۹۸۸

·        aşıksın-۱۹۸۸

·        fosforlu -۱۹۸۹

·        fırat -۱۹۹۷

کارگردانی‌های ابراهیم تاتلیس

·        ۱۹۸۲-: yalan دروغ

·        ۱۹۸۳-: yorgunخسته

·        ۱۹۸۳-: günah گناه

·        ۱۹۸۴-: ayşem عایشه من

·        ۱۹۸۶-: sarhoş سرخوش

·        ۱۹۸۶-: gülümse birazلبخندی بزن

·        ۱۹۸۶-: gülüm benimگل من

·        ۱۹۸۷-: dertli dertli دردمندانه

·        ۱۹۸۸-: hülya هولیا

·        ۱۹۸۸-: aşıksınتو عاشقی

·        ۱۹۹۷- fırat: فرات

ele ne  آخرین ترانه ابراهیم تاتلیس

تاتلیسس ۴۲ آلبوم موسیقی دارد و در ۳۹ فیلم و سریال به ایفای نقش پرداخته است. او پس از جدا شدن از آیشه گل ییلماز، آخرین آلبومش را با نام تاتلیس کلاسیکی منتشر کرد که دارای ۱۰ ترانه است. اولین ترانه این آلبوم ele ne نام دارد و این ترانه آخرین ترانه‌ای است که ابراهیم قبل از قرار گرفتن در هدف گلوله تهیه کرده بود.

ابراهیم در مورد حواشی آسیب به تارهای صوتی‌اش و اینکه دیگر نمی‌تواند آواز بخواند می‌گوید در روزنامه‌ها خوانده‌ام که نوشته بود، ابراهیم دیگر نمی‌تواند مانند گذشته آواز بخواند. صدای من هیچ مشکلی ندارد. دوستدارانم غصه نخورند. دشمنانم خوشحال نشوند. سه سال است که آواز نمی‌خوانم و تنها مشکل این است که حنجره‌ام تنبل شده است.

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز