به روز شده در: ۲۶ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۱
کد خبر: ۶۴۰۹۶۳
تاریخ انتشار: ۰۸:۱۰ - ۰۱ شهريور ۱۴۰۳
نطق پزشکیان کار را تمام کرد

وفاق ملی برای ایران

نهال فرخی:شاید خوش‌بین‌ترین افراد نیز تصور نمی‌کردند که عصر روز چهارشنبه چنان صحنه عجیبی رقم بخورد و کل کابینه مسعود پزشکیان موفق شود از سد مجلس دوازدهم بگذرد و این رئیس دولت 70ساله، کل کابینه را با خود از بهارستان به پاستور ببرد؛ اما درنهایت ناممکن رقم خورد و نطق تند و تاریخی مسعود پزشکیان در مجلس جواب داد و او توانست با کل کابینه خود راهی دفتر ریاست جمهوری شود. 
روزنو :

وفاق ملی برای ایران

دیروز یکی از مهم‌ترین نکات مطرح شده در سخنرانی پزشکیان نقش رهبری در تعیین کابینه بود. رئیس‌جمهور در آخرین دفاع از فهرست وزیران پیشنهادی خود در صحن مجلس گفت: برای انتخاب وزیران پیشنهادی، با همه کسانی که باید توافق می‌کردیم، توافق کردیم، از جمله با سازمان‌های امنیتی اطلاعات و سپاه. همه این عزیزان با هماهنگی و تفاهم انتخاب شده‌اند. 

پزشکیان در دفاع از تنها زن کابینه خود نیز به نکات جالبی اشاره کرد و گفت: «خانم صادق (وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی) را هم خود آقا گفت که حضور داشته باشد. چرا من را وادار می‌کنید چیزهایی را که نباید بگویم، بگویم؟! همه این عزیزان با هماهنگی و تفاهم انتخاب شده‌اند. خیلی از کسانی که یک‌ذره شک هم روی آن‌ها وجود داشت را خودمان از لیست خارج کردیم.»

اشاره رئیس دولت چهاردهم به اهمیت وجود سیدعباس صالحی و نقش تاثیرگذار رهبری در پذیرش این گزینه وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی نیز از نکات جالب بود:«آقای صالحی در ابتدا اصلا نمی‌آمد، آقا به ایشان دستور داد که آمدند. شخصا چند بار با ایشان صحبت کردم و حاضر نشد که بیاید. وقتی لیست را خدمت آقا بردم، ایشان گفت چرا نام فلانی نیست، گفتم چند بار با ایشان صحبت کردم که بیاید، ولی نیامده، همانجا آقا گفت که به ایشان تلفن بزنند و پشت تلفن به آقای صالحی گفت که باید بیایی و ایشان هم بالاخره آمد.»

اما مهم‌ترین بخش دفاع پزشکیان درباره سید عباس عراقچی بود. او در دفاع از این دیپلمات کارکشته، گفت: «آقای عراقچی اولین کسی بود که آقا قبول کردند، اصلا قبل از این که لیست کامل وزرا را بدهیم، آقا ایشان را قبول کردند که خوب است. برادرمان آقای اتابک (وزیر پیشنهادی صمت) هم در لیست اولیه نبود، من ابتدا نمی‌خواستم آن لیست را تغییر دهم، ولی دیدم که برادرمان هم فعالیت اقتصادی کرده، هم در بنیاد مستضعفان بوده و هم در بازار و صنعت حضور داشته و کارهای بزرگی کرده است و سپس ایشان را به لیست 

اضافه کردیم.»

باری او بدون ذره‌ا‌ی تردید در دفاع از کابینه خود سنگ تمام گذاشت و اشارات وی به دستورات رهبری و تایید نهادهای امنیتی نیز شاید میخ آخر بود که برای رسیدن به رای اعتماد مجلس کوبیده شد.

میزان آرا و میانگین سنی

کابینه چهاردهم

باید توجه داشت که مطابق ماده ۱۱۷ آیین‌نامه، وزرای پیشنهادی هر دولت در صورتی از مجلس رأی اعتماد کسب می‌کنند که بتوانند رأی اکثریت مطلق نمایندگان یعنی نصف به علاوه یک را به دست آورند.

در جلسه رأی اعتماد دیروز نیز،  از ۱۹ وزیر معرفی شده، اکثریت آنان  بیش از ۲۰۰ رأی نمایندگان را به دست آوردند.

رکورد اما در اختیار  امیر عزیز نصیرزاده، وزیر دفاع با کسب ۲۸۱ رأی  است که بیشترین رأی نمایندگان را به نام خود ثبت کرد و پس از او نیز وزیر ارشاد موفق شد با کسب ۲۷۲ رأی در رتبه دوم قرار گرفت.

کمترین آرا نیز به ترتیب به محمدرضا ظفرقندی با ۱۶۳ رأی برای وزارت بهداشت و درمان و رضا صالحی امیری با ۱۶۸ رأی برای وزارت میراث اختصاص یافت.

اکنون لقب جوانترین وزیر پیشنهادی کابینه چهاردهم به صورت مشترک به ستار هاشمی وزیر پیشنهادی ارتباطات و فرزانه صادق مالواجرد وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی با ۴۸ سال تعلق می‌گیرد.

در مقابل نیز عبدالناصر همتی با ۶۷ سال به عنوان مسن‌ترین وزیر پیشنهادی کابینه شناخته می‌شود. میانگین سنی وزرای دولت پزشکیان ۵۹ سال و هفت ماه است.

نمایندگان غایب کجا بودند؟

یکی از نکات جالب دیگر در جلسه رأی اعتماد مجلس را نیز باید تعداد حاضرین دانست. محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی روز چهارشنبه، تعداد نمایندگان حاضر در جلسه و تعداد کارت های توزیع شده بین نمایندگان را ۲۸۵ عنوان کرد.

مجلس دارای ۲۹۰ نماینده است که مسعود پزشکیان هم اینک رئیس جمهور است و به این ترتیب چهار نفر از نمایندگان مجلس در جلسه دیروز مجلس غایب بودند.

شاید جالب باشد اکنون رئیس مجلس نام این 4 نماینده غایب را اعلام کند تا رای دهندگان بدانند در مهم ترین روز مجلس این 4 نماینده دقیقا کجا بودند و مهم تر این که اساسا مگر جلسه‌ای با اهمیت تر از جلسه تایید وضعیت وزرا در 4 سال آتی وجود دارد که این نمایندگان غایبان این جلسه بودند.

البته محمدباقر قالیباف، به عنوان رئیس مجلس کمی بعد از پایان جلسه رای اعتماد با انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «نمایندگان محترم مجلس در راستای همکاری با دولت محترم، گام دوم وفاق را برداشتند و به تمام اعضا کابینه پیشنهادی دکتر پزشکیان رأی اعتماد دادند. ان‌شاالله مجلس در مسیر حل مشکلات کشور و محقق کردن احکام برنامه هفتم پیشرفت در کنار دولت خواهد بود. موفقیت دولت موفقیت همه ماست.»

اما ماجرا این است که نطق تاریخی مسعود پزشکیان در مجلس و رای اعتماد یکدست به هر 19 گزینه وزارت بدون انتقاد نیز نبود و همان قدر که مساله کابینه وفاق ملی مورد توجه قرار گرفت، در مقابل طیف تندروی پایداری انواع انتقادها را داشتند.

 اما این احتمالا آغاز راه سختی برای مسعود پزشکیان باشد و او حالا در حالی از سد مجلس عبور کرده که وعده هایش در گوش رای دهندگان زنگ می زند، از مساله بحرانی اقتصاد و معیشت تا فیلترینگ و سرعت اینترنت و محدود شدن طرح نور حالا کمترین خواسته های شهروندان است

مخالفان و موافقان 

کابینه و پزشکیان چه گفتند؟

مالک شریعتی از اولین منتقدان بود که از همان صحن مجلس در صفحه ایکس خود واکنش نشان داد. این نماینده مخالف و رئیس ستاد علیرضا زاکانی در زمان مبارزات انتخابات که تا صبح دیروز معتقد بود دستکم 4 وزیر پیشنهادی رای نخواهند آورد، با اشاره به نطق پزشکیان نوشت: «سخنان پزشکیان تعداد وزرای در معرض خطر را کاهش جدی داد».

بعد از او این بار نوبت به حمید رسایی، عضو دیگر جبهه پایداری و از مخالفان دستکم دو وزیر رسید که او نیز در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:«بعد از هزینه بی‌سابقه‌ای که آقای پزشکیان از رهبر انقلاب در تأیید کابینه خودش کرد، همه کابینه معرفی شده ایشان از مجلس رأی گرفت. وزرا مطابق سخنان آقای پزشکیان باید در چارچوب قوانین بالادستی مثل قانون برنامه هفتم و سیاست‌های کلی نظام و رهبری انقلاب عمل کنند. برای همه آنها آرزوی موفقیت می‌کنیم.»

اما یکی از اولین پیام‌های تبریک و آرزوی موفقیت مربوط به محمدجواد ظریف بود که پس از تایید همه 19 وزیر برای دولت نوشت. بخشی از پیام ظریف بعد از رای اعتماد مجلس به کابینه پزشکیان «کامیابی راهبرد رئیس‌جمهور عزیز و محبوب برای ایجاد وفاق در نظام سیاسی آغازی بسیار ارزشمند است» بود، پیامی که نشان می‌دهد او به عنوان رئیس شورای راهبردی دولت چهاردهم حتی پس از استعفا نیز امید به موفقیت دولت دارد.

در همین حال  آذر منصوری نیز به عنوان رئیس شورای سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان از موفقیت کابینه پزشکیان در تایید هر 19 وزیر استقبال کرده و نوشت: «رأی اعتماد به تمامی وزرای پیشنهادی  دکتر پزشکیان  گام مهمی برای پیشبرد پروژه  وفاق ملی است. امید که بعد از این گام با پذیرش الزامات آشتی ملی از جانب همه ارکان حاکمیت و نیز جریان‌های سیاسی، تلاش‌ها معطوف به ترمیم شکاف حاکمیت ملت باشد.»

محمد فاضلی، جامعه‌شناس و یکی از همراهان مسعود پزشکیان در نشست حوزه اجتماعی در صداوسیما که در مقابل اتهام زنی و تهمت‌های یک کارشناس خاص سکوت نکرده بود، نیز از جمله کسانی بود که واکنش وی در شبکه های اجتماعی بارها دیده شد. فاضلی پس از رای اعتماد به کابینه نوشت: «آقای مسعود پزشکیان و وزرای محترم دولت چهاردهم، موفق باشید. موفقیت شما در شناخت، تعریف، تحلیل، تعدیل و حل مسائل ایران، موفقیت ما ایرانیان و اثرگذار بر زندگی همه ماست. نکته: راهبرد توافق‌سازی تا این‌جا جواب داده است. توافق‌سازی راهبردی برای ارتقای کیفیت حکومت است.»

تاکید پزشکیان بر مساله وفاق ملی در کشور بود و او در دفاع از کابینه خود سنگ تمام گذاشت و بدون ذره ایی تردید از کابینه ایی که معرفی کرده بود دفاع کرد و اشارات وی به دستورات رهبری و تایید نهادهای امنیتی نیز تلاشی برای رسیدن به رای اعتماد بود

در نهایت اما شاید پیام تشکر مسعود پزشکیان از محمد باقر قالیباف نقطه پایانی بر یک هفته کشمکش در مجلس بر سر وزرای پیشنهادی بود که در بخشی از آن آمده است:«رأی قاطع نمایندگان ملت به وزرا یک سرمایه اجتماعی و تکمیل‌کننده رویکرد وفاق ملی است. از اعتماد و همراهی مسئولانه جنابعالی و نمایندگان محترم سپاسگزارم.»

اما این رأی اعتماد، احتمالا آغاز راه سختی برای مسعود پزشکیان باشد. او حالا در حالی از سد مجلس عبور کرده که وعده‌هایش در گوش رای‌دهندگان زنگ می‌زند، از مساله بحرانی اقتصاد و معیشت تا فیلترینگ و سرعت اینترنت و طرح نور حالا کمترین خواسته‌های شهروندان از رئیس دولت است. هر چند رای مجلس احتمالا باید تعبیر به رای به میانه روی و شکست تندروی در همه عرصه‌ها از جمله سیاست خارجی و جامعه باشد اما راه دشواری اکنون و هنوز پیش روی دولت چهاردهم است.

 

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز