به روز شده در: ۲۰ دی ۱۴۰۳ - ۲۰:۵۰
کد خبر: ۵۵۲۵۴۴
تاریخ انتشار: ۰۹:۵۴ - ۱۹ دی ۱۴۰۱

صدور ویروس کرونا به جهان با بازگشایی مرزهای چین

افزایش مورد انتظار گردشگران چینی باعث شده که بیش از ده‌ها کشور تست‌های اجباری کووید را بر مسافران از پرجمعیت‌ترین کشور جهان اعمال کنند، زیرا این کشور در حال مبارزه با بدترین شیوع کرونا است.
روزنو :

صدور ویروس کرونا به جهان با بازگشایی مرزهای چین

ایوب فروغی: مرزهای چین دیروز به‌صورت رسمی به روی جهان باز شد. ویروس کرونا برای نخستین بار در سال 1398 در شهر ووهان چین مشاهده شد. این ویروس به‌سرعت به کشورهای دیگر ازجمله ایران سرایت کرد. بر اساس آمارهای بین‌المللی، ویروس کرونا تاکنون بیش از شش میلیون و ۷۱۳ هزار نفر را به کام مرگ برده است. همچنین این ویروس منحوس تا دیروز جان ۱۴۴ هزار و ۷۰۶ ایرانی را نیز گرفته است. پرسش این است که آیا با باز شدن مرزهای چین به روی دنیا قرار است دوباره تراژدی مرگ تکرار شود؟ سیاست سخت‌گیرانه کرونا تأثیر زیادی بر دومین اقتصاد بزرگ جهان داشت و باعث ایجاد نارضایتی در جامعه چین شد که به اعتراضات سراسری نیز در این کشور انجامید. چین در سال‌های قبل از کووید، مهم‌ترین منبع گردشگران و مسافران بین‌المللی در جهان بود. 155 میلیون گردشگر چینی در سال 2019 بیش از یک‌چهارم تریلیون دلار خارج از مرزهای این کشور خرج کردند. این آمار در سه سال گذشته کاهش قابل‌توجهی یافت، زیرا این کشور مرزهای خود را بر روی دنیا بسته بود؛ این روزها چین با افزایش موارد کووید دست‌وپنجه نرم می‌کند؛ اما از دیروز (یکشنبه، ۱۸ دی) مسافران ورودی به چین پس از تقریباً سه سال که در معرض دوره‌های مختلف قرنطینه اجباری بودند، دیگر نیازی به این کار ندارند و میلیون‌ها گردشگر چینی آماده بازگشت به صحنه جهانی هستند که امیدها را برای رونق صنعت مهمان‌نوازی جهانی افزایش می‌دهد. وزارت حمل‌ونقل چین اخیراً اعلام کرده که انتظار دارد بیش از ۲ میلیارد مسافر در ۴۰ روز آینده سفر کنند. با باز شدن مرزهای چین زنگ خطر برای افزایش چشمگیر شمار مبتلایان به کرونا به صدا درآمده است. در همین حال سویه جدید کرونا در ایران شناسایی شده و محدودیت چندانی برای پروازهایی که از مقصد چین به ایران می‌آیند اعمال نشده است. نقش چشمگیر گردشگران چینی در رونق گردشگری بین‌المللی موجب شده کشورهایی که درآمد اصلی آن‌ها از محل گردشگری است بر سر دو راهی قرار بگیرند، زیرا یا باید خطر اوج‌گیری مجدد همه‌گیری کرونا را به جان بخرند و یا قید پول توریست‌های ولخرج چینی را بزنند. جزییات بیشتر را در ادامه می‌خوانید.

چین روز شنبه اولین روز از «چون یون» را جشن گرفت، دوره 40 روزه سفر سال نو قمری که به‌عنوان بزرگ‌ترین مهاجرت سالانه مردم در جهان شناخته می‌شود، درحالی‌که گسترش کووید 19 و عفونت‌ها رو به افزایش است. این اولین تعطیلات چین از سال ۲۰۲۰ بدون محدودیت سفرهای داخلی خواهد بود. وزارت حمل‌ونقل چین اخیراً اعلام کرده که انتظار دارد بیش از ۲ میلیارد مسافر در ۴۰ روز آینده سفر کنند که نسبت به سال قبل 99.5 درصد افزایش داشته است. پیش‌بینی می‌شود با ورود به تعطیلات سال نوی چینی در این ماه، شیوع این بیماری وارد شرایط بحرانی تازه‌ای شود که در طی آن انتظار می‌رود میلیون‌ها نفر از کلان‌شهرهای کرونازده به حومه شهر سفر کنند تا از اقوام آسیب‌پذیر و مسن‌تر خود بازدید کنند.

کاهش 95 درصدی گردشگران چین در سال‌های کووید

به گفته تحلیلگران، اگرچه ممکن است سفرهای بین‌المللی فوراً به سطح قبل از همه‌گیری بازنگردد، شرکت‌ها، صنایع و کشورهایی که به گردشگران چینی متکی هستند، در سال 2023 افزایش خواهند یافت.

طبق گفته استیو ساکسون، شریک دفتر مک کینزی در شنژن، چین در سال 2019 به‌طور متوسط حدود 12 میلیون مسافر هوایی خروجی در ماه داشت، اما این تعداد در طول سال‌های کووید 95 درصد کاهش یافت. او پیش‌بینی می‌کند که این رقم تا تابستان به حدود 6 میلیون نفر در ماه بهبود می‌یابد.

مقاصد برتر گردشگران چینی

طبق داده‌های سایت مسافرتی چینی، رزرو برای سفرهای خارج از کشور در تعطیلات سال نو قمری پیش رو که بین 21 ژانویه تا 27 ژانویه امسال است، نسبت به سال گذشته 540 درصد افزایش یافته است. میانگین هزینه هر رزرو نیز 32 درصد افزایش یافت. مقاصد برتر در منطقه آسیا و اقیانوسیه ازجمله استرالیا، تایلند، ژاپن و هنگ‌کنگ هستند. ایالات‌متحده و بریتانیا نیز در بین 10 کشور برتر قرار گرفتند.

افزایش مورد انتظار گردشگران چینی باعث شده که بیش از ده‌ها کشور تست‌های اجباری کووید را بر مسافران از پرجمعیت‌ترین کشور جهان اعمال کنند، زیرا این کشور در حال مبارزه با بدترین شیوع کرونا است.

چه کسانی از بازگشایی مرزهای چین سود می‌برند؟

الکس لو، استراتژیست کلان TD Securities، گفت: «افزایش سریع سپرده‌های [بانکی] در سال گذشته نشان می‌دهد که خانوارها در چین دارایی‌های نقدی قابل‌توجهی را انباشته کرده‌اند.» پرسش این است که چه کسی از این موضوع سود می‌برد؟ این خبر خوبی برای بسیاری از اقتصادهای آسیب‌دیده از همه‌گیری کرونا است. تحلیلگران گلدمن ساکس می‌گویند: «ما تخمین می‌زنیم که اگر واردات خدمات مسافرتی چین به سطح سال ۲۰۱۹ بازگردد، هنگ‌کنگ، تایلند، ویتنام و سنگاپور بیشترین سود را خواهند برد.» به گفته آن‌ها، تخمین زده می‌شود که هنگ‌کنگ با افزایش صادرات و درآمد گردشگری حدود 7.6 درصد افزایش تولید ناخالص داخلی داشته باشد. همچنین تولید ناخالص داخلی تایلند ممکن است 2.9 درصد و سنگاپور 1.2 درصد افزایش یابد.
بر اساس تحقیقات Capital Economics، در سایر نقاط جهان، کامبوج، موریس، مالزی، تایوان، میانمار، سریلانکا، کره جنوبی و فیلیپین نیز احتمالاً از بازگشت گردشگران چینی سود خواهند برد.

هنگ‌کنگ از بسته شدن مرزهای خود با سرزمین اصلی چین به‌شدت آسیب‌دیده است. دولت این شهر پنجشنبه گذشته اعلام کرد که از یکشنبه (دیروز) به 60 هزار نفر اجازه عبور روزانه از مرز را خواهند داد. باوجود رکورد شیوع کووید-19 که در هفته‌های اخیر چین را فرا گرفته است، چندین کشور دیگر آسیای جنوب شرقی متکی به گردشگری، قوانین ورود گردشگران چینی را نسبتاً آرام نگه داشته‌اند. آن‌ها شامل تایلند، اندونزی، سنگاپور و فیلیپین هستند.

احتیاط برخی کشورها در برابر گردشگران چینی

اما دولت‌های دیگر کشورها محتاط‌تر هستند. تاکنون حدود 12 کشور، ازجمله ایالات‌متحده، آلمان، فرانسه، کانادا، ژاپن، استرالیا و کره جنوبی آزمایش کرونا از گردشگران چینی را اجباری کرده‌اند. اتحادیه اروپا هفته گذشته کشورهای عضو خود را تشویق کرد تا قبل از ورود، آزمایش کووید منفی را برای بازدیدکنندگان از چین درخواست کنند. ساکسون که مدیریت سفر مک‌کینزی در آسیا را بر عهده دارد، گفت که به‌وضوح بین مقامات گردشگری و مقامات سیاسی و بهداشتی در برخی کشورها «تضاد» وجود دارد.

بازگشت کامل سفرهای بین‌المللی زمان‌بر است

به گفته تحلیلگران، علاوه بر محدودیت‌ها، بازگشت کامل سفرهای بین‌المللی به زمان نیاز دارد، زیرا بسیاری از چینی‌ها باید گذرنامه خود را تمدید کنند و دوباره برای ویزا درخواست دهند. ساکسون گفت که انتظار دارد سفرهای خارجی چین تا پایان سال به‌طور کامل بهبود یابد. وی افزود: «به‌طورکلی، افراد عمل‌گرا هستند و کشورها به دلیل قدرت هزینه ‌کردن از گردشگران چینی استقبال خواهند کرد.» راه‌اندازی گردشگری بین‌المللی زمان می‌برد، اما زمانی که این اتفاق بیفتد، باعجله بازخواهد گشت.

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز