به روز شده در: ۲۶ آذر ۱۴۰۳ - ۱۴:۴۰
کد خبر: ۵۳۷۱۸۷
تاریخ انتشار: ۱۶:۲۳ - ۰۷ شهريور ۱۴۰۱

خبر اختلاس فولاد مبارکه چگونه به دردسر بزرگ اصولگرایان تبدیل شد؟

عمده کسانی که گزارش به دستشان رسیده بود، علاوه بر مدیران دولت قبل، به دنبال چهره‌هایی بودند که هنوز در مسئولیت قرار داشتند. همزمان هم این سوال مطرح شد که چطور تخلفی چنین سهمگین در کشور رخ داده است، اما از دید قوه قضائیه مخفی مانده است!
روزنو :

خبر اختلاس فولاد مبارکه چگونه به دردسر بزرگ اصولگرایان تبدیل شد؟

روزنو :با گسترده‌تر شدن اسامی و درگیر شدن نام خود اصولگرایان و نهادهای نظامی و مذهبی در فساد فولاد مبارکه شرایطی پیش آمد که کلا عنان کار از دست اصولگرایان و رسانه‌های آنها خارج شد. شاید آنها تصور می‌کردند کسی حوصله ندارد گزارش ۳۰۰ صفحه‌ای را بخوانند و صرفا به حرف‌های آنها بسنده می‌کنند.

«جریان اصلاحات هر گاه سعی می‌کند خودی نشان دهد و به فضای سیاسی کشور باز گردد با افشای یکی از فساد‌های این جناح سیاسی بیشتر به محاق می‌رود.» این جملات شروع گزارش یکی از رادیکال‌ترین سایت‌های اصولگرا برای گزارش یک اختلاس است.

انتظار این است که در این گزارش به فساد فولاد مبارکه و نقش مدیران دولت روحانی پرداخته شود، اما خبری از این موضوع نیست. خبرگزاری فارس در گزارش دیگری، انتشار این گزارش را زیر سوال برده و نوشته «بخش قابل توجهی از مردم، فرق میان گزارش تحقیق و تفحص با اثبات جرم، تخلف یا قصور در محل دادگاه را نمی‌دانند و ممکن است حتی با چند محتوای ساده در فضای مجازی فریب بخورند و بعد از مشاهده این محتوا هم چه بسا به دنبال صحت و سقم ماجرا نمی‌روند؛ بنابراین در این موارد و مشابه آن، برای جلوگیری از تشویش اذهان مردم و یا دادن آدرس گمراه کننده به آن‌ها و بهانه دادن دست عده ای، باید دقت داشت که فقط موارد محرز و محکومیت قطعی- و نه صرفاً اتهامات یا برخی احتمالات و گمان‌ها – که آن هم پس از بررسی در دادگاه و قوه قضائیه به دست می‌آید و به شرط عدم وجود محذوریت شرعی و قانونی، در رسانه‌ها و یا فضای عمومی مطرح شود.»

هفته گذشته که نسخه غیر رسمی گزارش تحقیق و تفحص مجلس از شرکت فولاد مبارکه منتشر شد و رسانه‌های نزدیک به جریان اصولگرا بر پایه همان گزارش، از فساد مدیران ارشد دولت قبل صحبت می‌کردند. نخستین خبر توسط سایت «نود اقتصادی» منتشر شد که اسحاق جهانگیری و عباس آخوندی را متهم به نفوذ در مناسبات مالی فولاد مبارکه کرده بود، با این حال در ادامه آن‌ها نتوانستند مدیریت افکار عمومی را به دست بگیرند و گزارش به سمت دیگری رفت.

عمده کسانی که گزارش به دستشان رسیده بود، علاوه بر مدیران دولت قبل، به دنبال چهره‌هایی بودند که هنوز در مسئولیت قرار داشتند. همزمان هم این سوال مطرح شد که چطور تخلفی چنین سهمگین در کشور رخ داده است، اما از دید قوه قضائیه مخفی مانده است!


به گزارش رویداد۲۴ تصور منتشر کنندگان گزارش این اختلاس نجومی این بود که دست دولت روحانی را رو می‌کنند؛ غافل از آنکه بخش عمده ارقام به جیب خود آنها رفته است؛ از جمله فولاد مبارکه ١ میلیارد‌ و ۴۴٠ میلیون تومان در وجه دفاتر ائمه جمعه و همچنین ستاد اقامه نماز جمعه پرداخت کرده است. همچنین ٩۵٠ میلیون تومان در وجه حوزه علمیه، بنیاد غدیر و ساخت مسجد پرداخت کرده است و ۲۲ میلیارد تومان هم به جیب صداوسیما رفته است و میلیاردها تومان هم در وجه وزارت اطلاعات و سپاه اصفهان پرداخت شده که اساسا معلوم نیست چرا می‌بایست چنین پرداختی‌هایی صورت بگیرد. حتی نام خود نمایندگانی که در جریان تحقیق و تفحص حضور داشتند، در دریافتی‌های فولاد وجود داشت!»

بسیاری هم رقم اختلاس را با سرمایه و بودجه سالانه استان‌ها مقایسه کردند. شریفی زارچی در صفحه توییتر خود نوشت «کل سرمایه‌ای که ایلان ماسک امسال برای توسعه اسپکس جمع‌آوری کرده ۲ میلیارد دلار است که پیشرفته‌ترین تجهیزات فضایی را می‌سازد. کل سرمایه‌ای که مدرنا در طول ۱۰ سال از تأسیس تاکنون جذب کرده: ۲.۷ میلیارد دلار است و پیشرفته‌ترین فناوری واکسن را دارد. اختلاس فولاد مبارکه ۳ میلیارد دلار است.»

پس از بررسی بیشتر ارقام و مطرح شدن نام بسیاری از نهادها و چهره‌های مشهور مربوط به هر دو جریان سیاسی کشور، روابط عمومی مجلس آن را تکذیب کرد و نوشت: «آن‌چه در فضای رسانه‌ای منتشر شده است نسخه‌ای از گزارش تحقیق و تفحص است که باید بعد از بررسی نهایی و اصلاح لازم به قوه قضائیه ارجاع شود و برای انتشار عمومی نبوده است. این نسخه گزارش حتی برای نمایندگان مجلس نیز بارگذاری نشده است و دستگاه‌های نظارتی در حال بررسی چگونگی انتشار رسانه‌ای آن هستند.»

نمایندگان مجلس هم به انکار گزارش دست زدند؛ از جمله لطف الله سیاهکلی که گفت: «گزارش تحقیق و تفحص نشان داد که در فولاد مبارکه اصفهان اشکال وجود دارد و ممکن است اختلاس صورت گرفته باشد، اما این گزارش مشخص نمی‌کند که این موضوع توسط چه کسی و به چه میزان بوده، چون اساسا فرصت اینکار نبوده و تخصص لازم هم در این باره وجود ندارد.»

حسین میرزایی رئیس کمیته تحقیق و تفحص از فولاد مبارکه اصفهان هم در توییتی نوشت: «بنده به عنوان رئیس هیئت تحقیق و تفحص از فولاد مبارکه اصفهان در مجلس، گزارش منتشر شده در فضای مجازی در این رابطه را تایید نمی‌کنم.»

به این ترتیب با گسترده‌تر شدن اسامی و درگیر شدن نام خود اصولگرایان و نهادهای نظامی و مذهبی، شرایطی پیش آمد که کلا عنان کار از دست اصولگرایان و رسانه‌های آنها خارج شد. شاید آنها تصور می‌کردند کسی حوصله ندارد گزارش ۳۰۰ صفحه‌ای را بخوانند و صرفا به حرف‌های آنها بسنده می‌کنند. در حالیکه ۹۲ هزار میلیارد تومان رقمی نیست که کسی به سادگی از آن بگذرد و صرفا به یک مصاحبه بسنده کند.

محمد رهبری پژوهشگر شبکه‌های اجتماعی در تحلیلی درباره واکنش مردم در شبکه اجتماعی به ماجرای فساد فولاد می‌نویسد «از روز ۲۵ مرداد و از زمان انتشار خبر، حدود ۱۷ هزار توئیت راجع به تحقیق و تفحص از فولاد مبارکه منتشر شده است که بیانگر گستردگی واکنش‌ها به این موضوع است. تحلیل توئیت‌های پرلایک نشان می‌دهد که بیش از ۵۰ درصد از لایک‌ها، به مضامینی اختصاص داده شده که در نقد حاکمیت بوده است. در این توئیت‌ها، گروه‌ها و نیرو‌های نزدیک به نهاد‌های حاکمیتی که اسمشان در گزارش قید شده، متهم به مشارکت در تخلفات فولاد مبارکه شده‌اند. همچنین برخی از کاربران بر اساس این گزارش نتیجه گرفته‌اند که فساد در کشور سیستمی شده است و این مضامین نیز به میزان قابل توجهی در توئیتر لایک شده است.»

نکته مهم دیگر درباره فساد فولاد مبارکه این است که با وجود ادعای دولت، بسیاری از ردیف‌های اعلام شده در تخلف این شرکت در دولت جدید هم ادامه داشته است و اساسا ربطی به یک دولت خاص نداشته و در تمام دولت‌ها وجود داشته است.

همچنین در قسمتی از این گزارش، به هزینه بالای تیم فوتبال سپاهان اشاره شده است که در این مورد نیز هواداران فوتبال می‌دانند امسال هم سپاهان مثل سال‌های قبل و چه بسا بیشتر از سال‌های گذشته، برای استخدام بازیکن و مربی، هزینه کرده است. در حالی که هواداران این تیم و درآمد‌های احتمالی این تیم از محل تبلیغات، از تیم‌هایی مثل پرسپولیس و استقلال، بسیار کمتر است.

از طرفی حالا افکار عمومی یک سوال بسیار مهم را مطرح می‌کنند. در پرونده‌هایی با ارقامی به مراتب کمتر از این رقم، متهمین اصلی فساد اعدام می‌شدند یا حبس‌های طولانی در انتظار آنان بود. آیا در این مورد نیز قرار است کسانی اعدام شوند؟

به نظر می‌رسد پرونده‌ای که قرار بود برای یک تسویه حساب سیاسی علیه دولت روحانی افشا شود، حالا لقمه‌ای در گلوی اصولگرایان شده که ممکن است آسیب آن به همان جریان سیاسی و حتی به مقامات ارشد حاکمیتی برسد.

 

منبع:رویداد24

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز