به روز شده در: ۲۶ آذر ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۰
کد خبر: ۵۲۰۳۹۹
تاریخ انتشار: ۱۲:۱۵ - ۲۱ فروردين ۱۴۰۱

هاآرتص: لابی اسراییل مذاکره احیا برجام را قفل کرد/ تل آویو اکنون خوشحال است

اسرایيل تاكنون براي تاثيرگذاري بر متن توافق جديد كه توسط هيات‌هاي نمايندگی در وين در حال انجام است، تلاش كرده و از رويارويي عمومي با آمريكا اجتناب كرده است.
روزنو :

هاآرتص: لابی اسراییل مذاکره احیا برجام را قفل کرد/ تل آویو اکنون خوشحال است

روز نو :به نوشته هاآرتص: اسراییل در هفته های گذشته کارزاری را برای متوقف کردن مذاکرات احیا برجام به بهانه حذف سپاه از لیست تروریستی آمریکا آغاز کرد و در این راه به موفقیت رسید و مذاکرات را قفل کرد.

روزنامه "هاآرتص" اسراییل در گزارشی از شادمانی اسراییل از به هم خوردن امکان توافق احیا برجام خبر داده و نوشت به هم خوردن امکان توافق در اثر لابی قدرتمند دولت ائتلافی "نفتالی بنت" و "یائیر لاپید" بوده است.

 این روزنامه اسراییلی در گزارشی نوشت:

اسراییل تصمیم احتمالی ایالات متحده در رد درخواست ایران برای حذف سپاه پاسداران از لیست سیاه تروریسم را نشانه موفقیت تلاش های متمرکز لابی خود در هفته های اخیر به رهبری "نفتالی بنت" نخست وزیر و"یائیر لاپید" وزیر امور خارجه خود می داند.

در حالی که "جو بایدن" رییس جمهوری ایالات متحده و "آنتونی بلینکن" وزیر امور خارجه آمریکا در حال هدایت مذاکرات در واشنگتن برای رسیدن به تصمیم نهایی در این مورد هستند، یک منبع آگاه اسراییلی به "هاآرتص" گفت که اسراییل انتظار دارد بایدن به زودی به طور رسمی خبر عدم حذف نام سپاه از لیست تروریستی آمریکا را اعلام کند. این منبع گفت: "این تصمیم نهایی نشده، اما تصمیم واشنگتن به همین سمت است."

رهبری اسراییل اکنون امیدوار است که حفظ نام سپاه توسط ایالات متحده به عنوان "سازمان تروریستی خارجی" (FTO) با مقاومت ایران مواجه شود و به طور بالقوه منجر به شکست مذاکرات بین تهران و قدرت های جهانی برای احیا برجام شود که در وین در حال مذاکره بوده اند.

"ابراهیم رییسی" رییس‌جمهوری ایران روز شنبه گفت تهران از "حقوق هسته‌ای" خود برای توسعه صنعت هسته ای خود برای اهداف صلح‌آمیز چشم‌پوشی نخواهد کرد، اما به طور مشخص درباره چگونگی پیشرفت مذاکرات اظهار نظر نکرد.

آمریکایی ها به دلیل اختلاف نظر در تصمیم گیری نهایی درباره حذف سپاه از لیست تروریستی متوقف شدند. بایدن و "جیک سالیوان" مشاور امنیت ملی آمریکا، از موضع اسراییل حمایت می‌کنند، اما بلینکن و دفترش می‌ترسند که این امر کل توافق را به خطر بیندازد.

اسراییل کارزار علنی خود علیه حذف سپاه از لیست تروریستی آمریکا را در 18 مارس با بیانیه نادری که بنت و لاپید صادر کردند، آغاز کرد و در این بیانیه به احتمال تصمیم دولت بایدن برای حذف نام سپاه از لیست تروریستی حمله کرد.

در این بیانیه آمده بود: "تلاش برای حذف این گروه (سپاه) به عنوان یک سازمان تروریستی توهین به قربانیان است. ما معتقدیم که ایالات متحده نزدیکترین متحدان خود را در ازای وعده های توخالی تروریست ها رها نخواهد کرد."

همکاری بین لاپید و بنت در این موضوع و پیام متمرکز اسراییل به این اقدام منجر شد تا شانس بیشتری برای موفقیت کارزار به شکست کشاندن احیا برجام ایجاد کند.

اسرایيل تاكنون براي تاثيرگذاري بر متن توافق جديد كه توسط هيات‌هاي نمايندگی در وين در حال انجام است، تلاش كرده و از رويارويي عمومي با آمريكا اجتناب كرده است.

اما هنگامی که رهبران اسراییل در مورد گفتگوها در مورد لغو نامگذاری تروریستی سپاه پاسداران شنیدند، فرصتی را برای تاثیرگذاری بر مذاکرات دیدند. آنها با استفاده از این موضوع حساس، رسیدن به یک معامله جدید را سخت تر کردند.

لاپید تلاش‌های اسراییل را برای تحت تاثیر قرار دادن ذهن بلینکن را رهبری می‌کرد. در نشستی در ریگا در اوایل ماه مارس، لاپید به همتای آمریکایی خود گفت: "ما به شما اجازه این کار را نمی دهیم." لحن مشابهی در تماس‌های تلفنی این دو از آن زمان به بعد منعکس شد و با ملاقاتی در این باره در جریان نشست نقب وزرای خارجه اسراییل، عرب و آمریکا در جنوب اسراییل به اوج خود رسید.

در همین حال، "مایکل هرتزوگ" سفیر اسراییل در ایالات متحده، لابی‌گری با اعضای کنگره را آغاز کرده بود که به بحث عمومی در مورد این موضوع دامن زد که تلاش‌های اسراییل را تقویت کرد. "شیمریت میر" مشاور ارشد سیاسی بنت، هفته گذشته از واشنگتن بازدید کرد تا با مقامات ارشد آمریکایی از جمله سالیوان دیدار کند.

راه دیگری برای تحت فشار قرار دادن تصمیم گیرندگان در ایالات متحده، ایجاد یک جبهه واحد با متحدان خلیج فارس اسراییل، عمدتا در پشت صحنه بود. در کنار اسراییل، امارات متحده عربی و بحرین همگی پیام مشترک و روشنی را بیان کردند مبنی بر اینکه حذف سپاه پاسداران از فهرست تروریستی پیامی وحشتناک به متحدان آمریکا که اغلب در معرض حملات نیروهای شبه نظامی نخبه ایران هستند، ارسال می کند

فراتر از جنبه نمادین آن، مقامات اسراییلی نگران بودند که حذف سپاه از لیست تروریستی، دستیابی به بودجه و تسلیحات بیشتر را برای این سازمان نظامی آسان‌تر کند و به رشد نیروهای نیابتی منطقه‌ای‌اش کمک کند. مقامات اسراییل نگرانند که این امر اسراییل را مجبور به افزایش هزینه های نظامی خود خواهد کرد.

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز