به روز شده در: ۲۶ آذر ۱۴۰۳ - ۰۸:۲۰
کد خبر: ۵۱۹۴۷۹
تاریخ انتشار: ۱۳:۲۳ - ۱۴ فروردين ۱۴۰۱

دانشگاه‌ها در سال جدید چگونه به استقبال آموزش پساکرونا می‌روند؟

در این دو سال هیچگاه شرایطی فراهم نشد که مسئولان وزارت علوم و خود دانشگاه‌ها بتوانند برای آموزش حضوری برنامه قطعی داشته باشند. چراکه وضعیت شیوع پیک‌های متوالی کرونا و از طرف دیگر واکسیناسیون، این اجازه را به دانشگاه‌ها نمی‌داد.
روزنو :

دانشگاه‌ها در سال جدید چگونه به استقبال آموزش پساکرونا می‌روند؟

روزنو :پس از اینکه وزیر کشور و فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مقابله با کرونا در اواسط تعطیلات نوروز اعلام کردند همه مراکز آموزشی باید از ۱۴ فروردین با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی، نسبت به برگزاری کلاس‌های حضوری اقدام کنند، برخی از دانشگاه‌های کشور از امروز بازگشایی شده و برخی دیگر نهایتاً تا چند روز آینده نسبت به پذیرش حضوری دانشجویان اقدام می‌کنند.

پس از شیوع ویروس کرونا، دانشگاه‌های کشور شرایط جدیدی را تجربه کردند و ناگزیر به ارائه آموزش مجازی شدند. آموزش مجازی در ابتدا مشکلات زیرساختی فراوانی داشت و دانشگاه‌ها و دانشجویان به دلیل جدید بودن این شیوه آموزش، شرایط جدیدی را تجربه کردند و در ابتدای امر چالش‌های زیادی داشتند.

ولی پس از گذشت دو سال از آموزش مجازی شرایط تقریبا برعکس شد و کار تا جایی پیش رفت که بازگرداندن دانشجویان به دانشگاه برای آموزش حضوری سخت شد. چراکه از طرفی، دانشجویان به نحوی به آموزش مجازی عادت کرده بودند و از طرفی دیگر، دانشگاه‌ها نیز به دلیل وجود مشکلات اقتصادی، بحث بودجه و گرانی‌های این دو سال اخیر، شرایط سختی برای بازگشت به آموزش حضوری داشتند.

البته تا قبل از آغاز ترم مهر ۱۴۰۰ مانع اصلی برای بازگشت دانشجویان عدم واکسیناسیون همگانی جامعه دانشگاهی بود. به نحوی که به دلیل تکمیل نشدن فرایند واکسیناسیون دانشگاهیان، سال تحصیلی جدید در مهر ۱۴۰۰ در بسیاری از دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی کشور به صورت غیرحضوری آغاز شد.

شرایط به همین منوال پیش رفت تا اینکه نیمسال دوم سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ فرا رسید.

در این دو سال هیچگاه شرایطی فراهم نشد که مسئولان وزارت علوم و خود دانشگاه‌ها بتوانند برای آموزش حضوری برنامه قطعی داشته باشند. چراکه وضعیت شیوع پیک‌های متوالی کرونا و از طرف دیگر واکسیناسیون، این اجازه را به دانشگاه‌ها نمی‌داد.

اما برای نیمسال دوم سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰، شرایط به نحوی فراهم شده بود که دانشجویان به صورت حداکثری به محیط دانشگاه بازگردند. چراکه هم واکسیناسیون عمومی انجام شد و هم وضعیت کرونا کنترل شده بود. اما به یک باره شیوع سویه اُمیکرون کرونا و به دنبال آن آغاز پیک ششم کووید-۱۹، شرایط را مجددا با وخامت رو به رو کرد و بازگشت تهران به وضعیت قرمز سبب شد اغلب دانشگاه‌های پایتخت، ترم جدید را با ارائه آموزش مجازی آغاز کنند.

اواخر دی ماه سال ۱۴۰۰ بود که آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی، رییس جمهور در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا با صراحت بر بازگشایی آموزش حضوری دانشگاه ها و مدارس از نیم سال دوم تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ تاکید کرد و مسئولان مربوطه را موظف به فراهم نمودن زمینه های این بازگشایی آموزش حضوری کرد.

پس از صحبت‌های رئیس جمهور مبنی بر الزام دانشگاه‌ها برای از سرگیری آموزش حضوری دانشجویان از نیم سال دوم تحصیلی ۱۴۰۰_۱۴۰۱ مسئولان آموزش عالی و روسای دانشگاه ها در نشستی دور هم جمع شدند تا سازوکارهای اجرای این دستور را مورد بررسی قرار دهند.

علاوه بر صحبت‌های رئیس جمهور، برای آغاز نیمسال دوم سال تحصیلی جاری، دکتر محمد علی زلفی گل وزیر علوم نیز با اشاره به اینکه آموزش حضوری نسبت به آموزش مجازی دارای مزایای زیادی است و در میزان و اثربخشی یادگیری نیز تاثیر زیادی دارد، گفت: این اجماع در میان روسای دانشگاه‌ها و مسئولان آموزش عالی وجود دارد که ازسرگیری آموزش حضوری یک ضرورت و نیاز مبرم امروز است و نکته‌ای که اکنون مورد تاکید است تلاش و برنامه‌ریزی برای از سرگیری شکوهمند و موفق آموزش عالی است.

پس از صحبت‌های رئیس جمهور و وزیر علوم دانشگاه‌ها تقریبا شاهد بازگشت دانشجویان به دانشگاه‌ها بودند و برخی از کلاس‌ها برای برخی از دانشجویان از جمله دانشجویان تحصیلات تکمیلی به صورت حضور برگزار شد.

سرانجام، سال ۱۴۰۰ با تمام بالا و پایین‌هایی که برای نظام آموزش عالی کشور داشت، تمام شد تا اینکه دکتر احمد وحیدی وزیر کشور در اواسط تعطیلات نوروز اعلام کرد که بر اساس تصمیم‌گیری‌های ستاد ملی مقابله با کرونا همه مدارس و مراکز آموزشی باید از ۱۴ فروردین با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی، به برگزاری کلاس‌های حضوری برای همه دانش‌آموزان و دانشجویان اقدام کنند.

به این ترتیب، دانشگاه‌های مختلف کشور بر اساس دستورالعمل ابلاغ شده از سوی وزارت کشور و ستاد ملی مبارزه با کرونا از امروز به آموزش حضوری بازگشته‌اند و یا حداکثر تا چند روز آتی کاملا برای آموزش حضوری بازگشایی می‌شوند.

بر این اساس، وضعیت بازگشت به آموزش حضوری در دانشگاه‌های مختلف به کشور به شرح ذیل است:

دانشگاه تهران

با اعلام دانشگاه تهران، تمامی کلاس‌های درس و برنامه‌های آموزشی در تمام مقاطع تحصیلی این دانشگاه از امروز ۱۴ فروردین ۱۴۰۱ به صورت کاملا حضوری و بر اساس برنامه آموزشی نیم‌سال دوم ۱۴۰۱-۱۴۰۰ هر یک از دانشکده‌ها،‌ مرکز و مؤسسه دانشگاه، در محل پیش‌بینی‌شده برگزار می‌شود.

این دانشگاه تاکید کرده که شرکت منظم دانشجویان در کلاس‌های درس الزامی است. همچنین دانشجویان که به دلایل غیرموجه غیبت داشته باشند، مشمول ضوابط و مقررات مندرج در بخشنامه‌ها، دستورالعمل‌ها و آئین‌نامه‌های آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دانشگاه تهران خواهند بود.

دانشگاه صنعتی شریف

دانشگاه شریف نیز بازگشت به آموزش حضوری را از تاریخ ۲۰ فروردین آغاز خواهد کرد.

دکتر رسول جلیلی رئیس دانشگاه صنعتی شریف اولویت هیات رئیسه این دانشگاه را سلامتی دانشجویان شریف اعلام کرد و گفت : برنامه‌های ما برای از سرگیری آموزش حضوری یک برنامه تدریجی است، چنانچه ابتدا دانشجویان مقطع کارشناسی که دانشگاه را ندیده اند در اولویت هستند، بعد از آن دانشجویان کارشناسی ارشد در اولویت دوم قرار دارند و تلاش می‌کنیم در طول فصل بهار با امید به اینکه سویه جدیدی از کرونا نباشد، آموزش حضوری را در این دانشگاه اجرا کنیم.

دانشگاه شهید بهشتی

در دانشگاه شهید بهشتی، کلاس‌های آموزشی مقاطع تحصیلات تکمیلی از امروز آغاز می‌شود و کلیه دروس دانشجویان کارشناسی از ۲۰ فروردین ماه سال جاری برای نیمسال دوم تحصیلی به شکل "حضوری" برگزار می‌شود.

همچنین کلاس‌های دانشجویان کارشناسی ارشد ورودی ۱۴۰۰ پس از ماه مبارک رمضان (از ۱۷ اردیبهشت) به صورت "حضوری" برگزار می‌شود. همانطور که قبلا نیز اعلام شده است، آزمون پایان‌ترم در کلیه مقاطع به صورت "حضوری" برگزار خواهد شد.

با اعلام این دانشگاه‌، دانشجویان موظفند کارت الکترونیکی تزریق دو دُز واکسن خود را در بدو ورود به دانشگاه به مسؤولین مربوط ارائه کنند و دانشجویان متقاضی خوابگاه ضمن تزریق سه دُز واکسن، می‌توانند بر اساس زمان‌بندی اعلام شده از سوی دانشگاه شهید بهشتی نسبت به ارائه درخواست خوابگاه اقدام کنند.

دانشگاه صنعتی امیرکبیر

کلاس‌های مقاطع تحصیلات تکمیلی ( کارشناسی ارشد و دکتری) دانشگاه صنعتی امیرکبیر از امروز به صورت حضوری برگزار شده و کلاس‌های مقطع کارشناسی این دانشگاه نیز بلافاصله پس از عید فطر و ماه مبارک رمضان به صورت حضوری برگزار خواهد شد

البته دانشگاه صنعتی امیرکبیر اعلام کرده که در صورت تمایل اساتید این دانشگاه، امکان تشکیل ترکیبی کلاس دانشجویان ساکن تهران حضوری و دانشجویان ساکن شهرهای دیگر الکترونیکی) در مقطع کارشناسی از تاریخ ۲۰ فروردین ماه وجود دارد.

دانشگاه تربیت مدرس

دانشگاه تربیت مدرس اعلام کرد که کلیه فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی دانشگاه تربیت مدرس تا روز سه‌شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۱ همچون روال گذشته و بدون تغییر ادامه خواهد یافت.

البته هیات رئیسه این دانشگاه نتیجه نهایی در وضعیت بازگشت به آموزش حضوری را روز سه شنبه ۱۶ فروردین اعلام خواد کرد.

دانشگاه علم و صنعت

با اعلام دانشگاه علم و صنعت، تمامی کلاس‌های آموزشی دانشجویان این دانشگاه از امروز یکشنبه ۱۴ آغاز شده اما از آنجا که تاریخ ۱۳ تا ۲۰ فروردین ماه بازه زمانی اسکان دانشجویان متقاضی خوابگاه در نظر گرفته شده است، به همین جهت کلاس‌های آموزشی دانشجویان تا ۱۸ فروردین به شکل مجازی برگزار خواهد شد.

بر این اساس، کلیه کلاس‌های آموزشی مقاطع مختلف تحصیلی دانشگاه علم و صنعت از تاریخ ۲۴ فروردین ماه جاری به صورت حضوری برگزار می شود و تمامی امتحانات پایان نیمسال تحصیلی نیز حضوری خواهد بود.

دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

دانشگاه خواجه نصیر نیز اعلام کرد که کلیه کلاس‌های این دانشگاه از امروز تا ۱۷ فروردین ماه به صورت مجازی برگزار می‌شود. طبق برنامه‌ریزی های قبلی این دانشگاه، آموزش برای تمام ورودی‌های ۹۹ مقطع کارشناسی این دانشگاه از ۲۰ فروردین به صورت حضوری خواهد بود.

آزمایشگاه‌ها، کارگاه‌ها و جلسات دفاع از پروژه‌ها این دانشگاه در همه مقاطع تحصیلی از ۲۰ فروردین به صورت حضوری برگزار خواهد شد.

دانشگاه علامه طباطبایی

ر اساس اعلام دانشگاه علامه طباطبایی، کلیه کلاس‌های دانشجویان دوره‌های دکتری و کارشناسی ارشد این دانشگاه از تاریخ ۲۰ فروردین ماه جاری به صورت حضوری برگزار خواهد شد. بدیهی است تا قبل از این تاریخ کلاس‌های دانشجویان ارشد و دکتری در بستر قبلی(مجازی) برگزار می‌شود.

همچنین کلاس‌های دانشجویان دوره کارشناسی رشته تربیت بدنی از تاریخ ۲۰ فروردین ماه جاری نیز به صورت حضوری برگزار می‌شود و کلاس‌های سایر رشته‌های دوره‌های کارشناسی فعلا به صورت مجازی ادامه پیدا می‌کند و در صورت فراهم شدن شرایط برای آموزش حضوری متعاقباً اعلام خواهد شد.

دانشگاه الزهرا

دانشگاه الزهرا نیز اعلام کرد از امروز تمامی کلاس‌های دانشجویان مقطع دکتری و کارشناسی حضوری برگزار می‌شود.

همچنین، کلاس‌های دانشجویان کارشناسی ارشد این دانشگاه کما فی السابق مجازی برگزار خواهد شد. ‏به استثنای دانشجویان کارشناسی ارشد ترم ۴ و یا دانشجویانی که واحدهای عملی و آزمایشگاهی دارند. ‏

دانشگاه آزاد اسلامی

دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در خصوص وضعیت این دانشگاه در بازگشت به آموزش حضوری پس از دستورالعمل وزیر کشور گفت: با توجه به برنامه‌ریزی‌های انجام‌ شده و تشکیل ستادهای استقبال از دانشجویان در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی و دریافت دوز دوم واکسن کرونا توسط بیش از ۹۰ درصد دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی، آمادگی کامل داریم تا از روز چهاردهم فروردین ماه، پذیرای تمامی دانشجویان در مقاطع مختلف تحصیلی در واحدهای سراسر کشور باشیم. به این ترتیب کلاس‌های این دانشگاه از امروز به ضورت حضوری در حال برگزاری است.

دانشگاه فنی و حرفه‌ای

تمامی کلاس‌های عملی و نظری- عملی برای دانشجویان بومی دانشگاه فنی و حرفه‌ای از امروز به صورت حضوری ارائه می‌شود. همچنین تمامی کلاس‌های عملی و نظری- عملی برای دانشجویان غیربومی این دانشگاه نیز از اول اردیبهشت ماه به صورت حضوری آغاز می‌شود. علاوه بر این، تمامی کلاس‌­های نظری این دانشگاه تا اطلاع ثانوی به صورت مجازی برگزار خواهد شد.

دانشگاه علمی کاربردی

حسین بلندی سرپرست دانشگاه علمی کاربردی در خصوص بازگشایی و از سرگیری حضور دانشجویان در مراکز آموزش علمی کاربردی اظهار کرد: در دانشگاه جامع علمی کاربردی، مسئله نسبت به سایر دانشگاه‌ها متفاوت است، ۴۰ درصد برنامه‌های درسی ما تئوری و ۶۰ درصد عملی است که مبنای دروس تئوری را طبق دستورالعمل‌های ستاد ملی کرونا عملیاتی کردیم، اما از آنجایی که باید به نیاز بازار کار پاسخگو باشیم از ابتدا دروس کارگاهی و عملیاتی خودمان را به صورت حضوری برگزار کردیم.

وی با اشاره به برنامه‌ریزی صورت گرفته برای برگزاری حضوری کلاس‌های این دانشگاه افزود: این برنامه از قبل در دانشگاه جامع علمی کاربردی وجود داشته است و هم اکنون با این تصمیم به صورت منسجم‌تر و جدی‌تر آموزش حضوری دانشجویان دنبال خواهد شد.

منبع: ایسنا
ویژه روز
عکس روز
خبر های روز