به روز شده در: ۱۶ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۵۰
کد خبر: ۵۱۹۴۱۷
تاریخ انتشار: ۰۹:۳۰ - ۱۴ فروردين ۱۴۰۱
واکنش گسترده به اظهارات مشاور طرح صیانت مبنی بر ساخت «اکانت فیک» به نام افراد مشهور

آتش به اختیاری با چاشنی دروغ

روح الله مومن نسب دبیرکل جبهه انقلاب اسلامی در فضای مجازی و از حامیان جدی و سرسخت طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی، در گفت و گویی ضمن تاکید بر لزوم صیانت از حقوق کاربران از تلاش در جهت برهم زدن فضای مجازی با ساختن اکانت های فیک و انتشار مطالب به نام افراد مشهور و صاحب نام در فضای مجازی پرده برداشت.
روزنو :

آتش به اختیاری با چاشنی دروغ

روح الله مومن نسب که خود را افسر جنگ نرم معرفی میکند، در گفت و گویی که به تازگی از او منتشر شده است، میگوید: « یک نرم افزاری ساختیم که از ای.پی.آی توییتر استفاده میکرد و در توییتر پست می گذاشت. مثلا به اسم افراد اثرگذاری که در توییتر بودند و ضدانقلاب بودند، اکانت می ساختیم و پست می گذاشتیم. یک اکانت فیک می ساختیم. این یک عملیات روانی بود که آتش به اختیار انجام می شد. مطلب به اسم یکی از اکانت ها توییت می شد و بقیه اکانت هایی که با آن دوست بودند، آن را ریتوییت میکردند و کار به جایی میرسید که دوستان آن فرد، مطالب اکانت فیک را بازنشر میکردند.» او در ادامه تاکید میکند که «این کار به جهت اثرگذاری بر روی رییل تایم که نرمافرازی در گوگل بود، انجام میشد و زمانی که گوگل دید که نمیتواند آن را مدیریت کند و ما در حال مدیریت آن هستیم، چراکه ترندهای آن دست ما بود، کلا آن را تعطیل کرد.»
این اظهارات مومنی نسب موجب واکنش گسترده فعالان فضای مجازی شد و برخی با استناد به این گفتهها اظهار کردند که کسانی که خود به دنبال صیانت فضای مجازی هستند، از عاملان ایجاد تنش و دروغپراکنی در این فضا بودند. امیر ناظمی، معاون سابق وزیر ارتباطات در همین راستا در توییتی نوشت: «بدون اختیارات نامحدودی که طرح صیانت بدون پاسخگویی در اختیارشان می گذارد چنین بودهاند، با قانون شدن این طرح چه خواهند کرد.»
همچنین برخی به ابعاد حقوقی این ماجرا پرداختند. سید علی مجتهدزاده، وکیل دادگستری در واکنش به این موضوع، «اظهارات مومن نسب را از نظر حقوقی به مثابه اعتراف صریح به ارتکاب برخی جرایم نظیر جعل، نشر اکاذیب و حتی اقدام علیه امنیت ملی» دانست و در حساب توییتری خود نوشت: «همگی این موارد ظرفیت پیگیری قضایی دارند.» مجتهدزاده ادامه داد: «مطابق مواد ۶، ١٢ و ١٣ قانون جرایم رایانه‌ای ساخت اکانت فیک به نام دیگران مصداق «جعل هویت رایانه‌ای» است. نکته اینکه قانون در چنین مواردی ارتکاب این جرایم را علیه افراد به بهانه مخالفت آنها با نظام یا چیزهایی شبیه به این مشروع ندانسته و این اعمال به طور کلی جرم هستند.
کما اینکه در این ویدئو خود آقای مومن نسب مدعی شده که علیه خود او در اینستاگرام حساب جعلی ساخته شده بوده و واکنش وی هم مراجعه به مرجع قضایی و طرح شکایت بوده است.» این وکیل دادگستری اشاره کرد: «مطابق ماده ۶٩٨ ق.م.ا اقدام آقای مومن نسب و دوستان ایشان مصداق نشر اکاذیب نیز بوده که در اینجا نیز عقاید و گرایش‌های فردی که علیه وی نشر اکاذیب شده، اهمیت حقوقی ندارد.» مجتهدزاده در ادامه نوشت: «اما اقدام مورد اشاره از یک منظر می‌تواند مصداق تبلیغ علیه نظام هم باشد که یکی از جرایم علیه امنیت ملی است.
این موضوع در ماده ۵٠٠ ق.م.ا جرم‌انگاری شده و هر نوع فعالیتی که دلالت بر اشاعه، گسترش و انتشار موضوعاتی علیه نظام باشد مصداق آن است و از آنجا که اقدام آقای مومن نسب و دوستان ایشان و علنی شدن آن به مثابه قرار دادن نظام در مظان اتهام جعل و فریب و تهمت سازمان‌یافته است، دادستان وظیفه دارد برای اعاده حیثیت از نظام علیه اقدام این افراد اعلام جرم کند. این اعمال به دلیل وجه عمومی جرم، مشمول گذر زمان نمی‌شوند.» جلال رشیدی کوچی نماینده مرودشت در مجلس شورای اسلامی نیز در واکنش به سخنان مومنی نسب در حساب توییتری خود نوشت: «ساخت اکانت فیک به اسم افراد ضد انقلاب نه یک حرکت هوشمندانه مبتنی بر جهاد تببین، بلکه یک اشتباه استراتژیک و پنجه کشیدن بر اعتماد مردم است.» همچنین محمدعلی ابطحی، فعال سیاسی اصلاح طلب نیز چنین اقدامی را از بین بردن اعتماد اجتماعی دانست و اظهار کرد: «این که بنام دیگران اکانت درست می کردند، اسمش آتش به اختیار نیست، سوزاندن انقلاب و دین و اعتماد اجتماعی است.»
این درحالی است که در سالهای گذشته بارها مطالبی به نقل از مقامات و مسئولان کشور و یا از طریق اکانت های فیک به نام آنها منتشر شد که تبعات زیادی برای کشور به دنبال داشت. مجتهدزاده وکیل دادگستری به همین موضوع اشاره میکند و با طرح این سوال که «چه کسی باور می‌کند آقای مومن‌نسب و دوستانش این اقدام را فقط در قبال اپوزیسیون برانداز انجام داده‌اند؟ آیا امکان اینکه همین دست اقدامات توسط ایشان یا گروه‌های مشابه علیه رقبای سیاسی داخلی صورت گرفته باشد وجود ندارد؟» تصریح کرد: «از آنجا که در سال‌های اخیر به کرات همین دست اقدامات علیه جریان‌ها و شخصیت‌های داخل نظام که با امثال آقای مومن‌نسب زاویه فکری داشته‌اند صورت گرفته، وظیفه نهاد امنیتی است که به صورت روشن در این باره از وی تحقیق کند و وظیفه نهاد قضایی است که چنین چیزی را از نهاد امنیتی تقاضا کند.» محمدجواد آذری جهرمی وزیر پیشین ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز با کنایه از دروغ پراکنیهای صورت گرفته در دولت حسن روحانی، به این اظهارات واکنش نشان داد و نوشت: «گروهی به نام اشخاص معروف اکانت جعلی می‌ساختند؛ گروهی دیگر هم همین مطالب جعلی را در قالب بولتن به مسئولین بی اطلاع از فجازی ارائه می‌کردند.» معصومه ابتکار، معاون پیشین رئیس جمهور در امور زنان و خانواده نیز گفت: «ساخت ‎اکانت جعلی کوچکترین خلاف است. اینها جماعتی را با دستور یا پول به ‎دروغ، ‎تهمت، پرونده سازی و ‎نفرت پراکنی همصدا با براندازان واداشتند، کلیپ‌ ساختند، کامنت گذاشتند، بولتن نوشتند و اسمش شد کار فرهنگی و انقلابی!»
این اظهارات در حالی منتشر شد که تا پیش از آغاز سال جدید، مدافعان طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی در تلاش بودند که هرچه سریعتر این طرح به تصویب برسد و گرچه در جلسه ای جنجالی در 45دقیقه، این طرح تصویب شد و واکنش های منفی بسیاری را به دنبال داشت، اما پس از آن معاونت قوانین مجلس در نامهای اعلام کرده که رای‌گیری کلیات طرح صیانت از لحاظ قانونی دارای ایراد بوده و قابل پذیرش نیست. با این حال معلوم نیست که طرح صیانت در سال جدید چه روندی را پیش خواهد گرفت.
گفتنی است؛ مومن نسب در دوران ریاست جمهوری احمدی‌نژاد، معاون مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه‌های دیجیتال وزارت ارشاد و ‌معاون کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه دادستانی کل کشور بوده است و گفته می‌شود او کسی است که با حضور در دفاتر مراجع تقلید تلاش کرد تا جلوی تماس تصویری رایتل با اینترنت 3G گرفته شود.

عکس روز
خبر های روز