به روز شده در: ۲۵ تير ۱۴۰۴ - ۱۷:۰۰
کد خبر: ۷۰۲۴۹۴
تاریخ انتشار: ۱۰:۰۸ - ۲۵ تير ۱۴۰۴

پایه‌های لرزان‌تر از همیشه میز مذاکرات!

روزنو :هرچند در هفته‌های اخیر و بعد از شروع جنگ ایران و غربی‌ها و برهم خوردن میز مذاکراتی ایران و آمریکا بسیاری راه بازگشتی مشاهده نمی‌کنند ولی باید به این موضوع اشاره کنیم که راه دیپلماسی مذاکره برای بهبود روابط همچنان وجود دارد و البته باید تاکید کنیم که بهانه پیدایش آنچه دیپلماسی نامیده می‌شود برای جلوگیری از جنگ و حتی متوقف کردن آن است و در این مورد باید اضافه کنیم که این حوزه برای دست‌یافتن به منافع ملی و حفظ آنها برای کشور‌ها و دولت‌های مدرن بسیار حیاتی محسوب می‌شود.

جمهوری اسلامی ایران هم نشان داده که در این حوزه فعال است و همچنان بر کنترل تنش با کشور‌هایی مانند آمریکا از راه دیپلماسی امیدوار است.

پایه‌های لرزان‌تر از همیشه میز مذاکرات!

به گزارش روز نو همچنان که توانست در ماراتن مذاکراتی با کشور‌های غربی و شرقی برجام را به امضا برساند این نشان می‌دهد که ایران برای مذاکره و همچنین توافق آماده است. با این وجود اگر رفتار غربی‌ها را بررسی کنیم می‌بینیم که آمریکا با امضای دونالد ترامپ از این توافقنامه خارج شد و در ادامه تحرکی از اروپایی‌ها که فقط شعار استقلال از آمریکا را سر می‌دهند مشاهده نکردیم تا بار دیگر مشخص شود نیت آنها از مذاکره چیست. در سوی دیگر برخی سازمان‌های بین‌المللی مانند آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم در راستای منافع آمریکایی‌ها در حرکت هستند.

این در حالی است که کاخ‌سفید همچنان از ایران دعوت می‌کند که به میز مذاکره باز گردد ولی جمهوری اسلامی با اشاره به نیمه‌تمام ماندن مذاکرات اخیر اشاره می‌کند و برای بازگشت به روند مذاکراتی تضمین می‌خواهد. در این مورد با یکی از نماینده‌های مجلس گفت‌وگویی انجام داده‌ایم. جوکار معتقد است اگر تضمینی از آمریکایی‌ها برای مذاکره دریافت نکنیم آغاز گفت‌و‌گو‌ها نتیجه‌ای نخواهد داشت. در ادامه این مصاحبه را می‌خوانید.

مذاکره بدون تضمین!

محمدصالح جوکار، تحلیلگر سیاسی و نماینده مجلس شورا در مورد اینکه چرا نباید راه مذاکره و دیپلماسی برای بهبود شرایط کشور مسدود نشود، به‌خبرنگار «آرمان‌ملی» می‌گوید: «در جریان مذاکرات غیرمستقیم با آمریکایی‌ها که قبل از جنگ در جریان بود شاهد بدعهدی آمریکایی‌ها بوده‌ایم. جمهوری اسلامی همواره نشان داده است که می‌خواهد توافقات به‌گونه‌ای صورت گیرد که تحریم‌های ظالمانه که جامعه را با دشواری زیادی روبه‌رو کرده است لغو شود.

 توجه داشته باشید که برای انجام مذاکرات و توافقات احتمالی در آینده باید از سوی غربی‌ها تضمین داده شود ولی غربی‌ها همچنان بر طبل بی‌اعتمادی می‌کوبند. در این وضعیت که همه جهان رفتار‌های ضد بشری رئیس‌جمهور ترامپ را مشاهده می‌کنند شاهدیم آمریکا از ابزار بین‌المللی برای فشار به ایران استفاده می‌کند و هر زمان اعلام می‌کند توافق حاصل نمی‌شود یا خواسته‌های ایران اشکال دارد، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گزارشی علیه اقدامات ما ارائه می‌کند همچنان که دیدیم با گزارش اشتباه رافائل گروسی ترامپ به اسرائیل دستور حمله داد.»

او در همین مورد و با تاکید بر اینکه باید برای شروع مذاکرات قواعد ایران را هم بپذیرند ادامه می‌دهد: «باتوجه به اینکه نمی‌توان به قول آمریکایی‌ها اعتماد کرد به‌همین علت مذاکره مستقیم با آنها به معنای دادن امتیاز به طرف مقابل است غیر اینکه ضمانتی‌به جمهوری اسلامی داده شود تا نیت واقعی خودشان را نشان دهند. باتوجه به‌اینکه آمریکایی‌ها تلاش دارند با جمهوری اسلامی نشست‌هایی داشته باشند، اما این مذاکرات هم بی‌حاصل خواهد بود، آنها فقط می‌خواهند بگویند در نهایت جمهوری اسلامی را وادار به مذاکره کرده‌اند و این تابو را شکسته‌اند. کاخ سفید بادر نظر گرفتن تجربه‌های گذشته مذاکراتی باید تضمین بدهد تا بار دیگر بدعهدی نمی‌کند تا بعد از آن مذاکرات با هدف نتیجه‌گیری شروع شود.»

بازگشت به میز مذاکرات؟

اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در پاسخ به اینکه «آیا ایران به مذاکره برمی‌گردد و آیا درخواست آمریکا را قبول می‌کند که دوباره مذاکره کند؟» به المیادین گفت: «ما زمانی مذاکره را قبول خواهیم کرد که یک؛ این تجاوز را محکوم کنند. هم سازمان ملل هم آژانس بین‌المللی انرژی اتمی این حرکت نابخردانه آنان را محکوم کنند. دو؛ وقتی به تاسیسات اتمی ما حمله می‌کنند، باید محاکمه شوند.

طبق قانون آژانس وقتی این را محکوم کردند آن‌وقت ما تصمیم خواهیم گرفت که مذاکره کنیم یا خیر. چه تضمینی است که ما به مذاکره بازگردیم و اینها دوباره اقدام به تجاوز نکنند؟ ‍ خیلی روشن است که خلاف قانون بین‌الملل رفتار کرده و به مراکز هسته‌ای ایران حمله کرده‌اند. اصلا چرا به ایران حمله کرده‌اند؟ ما که مذاکره را ترک نکردیم. معنای آن قلدری آنان است که البته ما در مقابل آن کوتاه نخواهیم آمد... در زمان کنونی مذاکره معنا ندارد.

جنایتکاران باید محاکمه شوند و ضمانت داده شود که تجاوز مجدد نخواهند کرد و شرایط برای مذاکره اصلا مهیا نیست و آنها خودشان شرایط مذاکره را بر هم زدند. اصلا آمریکا چرا توافق هسته‌ای را پاره کرد؟» این نماینده مجلس با بیان اینکه «ایران در حال مذاکره بود و پنج مرحله هم پشت‌سر گذاشته بود و حتی در اثنای این پنج مرحله هم بار‌ها و بار‌ها تحریم جدید شد»، ادامه داد: «اما در مرحله ششم مجوز دادند به صهیونیست‌ها که به ایران حمله کنند. چه کسی مذاکره را زیر پا گذاشت؟ خودشان به هم می‌زنند، سپس جنگ را تحمیل می‌کنند.»

تصویر روز
خبر های روز