
چالش مذاکرات
حسن بهشتی پور، کارشناس و پژوهشگر سیاست خارجی در ابتدای گفتوگو با اشاره به طبیعی بودن فراز و فرود مذاکرات اظهار کرد: روند مذاکره فارغ از موضوع و ماهیت طرفین هرگز مسیری خطی و هموار نیست و جریان مذاکرات با نوساناتی همراه است.
وی گفت: در مورد گفتوگوهای ایران و آمریکا طرف آمریکایی تحت تاثیر فشارهایی است که از خارج از مذاکرات به تیم مذاکره کننده، تصمیم گیران، دولت و شخص رییس جمهور تحمیل میشود.
این کارشناس سیاست خارجی با اشاره به چالش غنی سازی و خواستههای حداکثری آمریکاییها در این رابطه گفت: فعالیت هستهای صلح آمیز کشور، خط قرمز ایران است. بعید است جمهوری اسلامی زیر فشار چنین خواستهای را از جانب غرب و از طرف آمریکاییها بپذیرد.
وی در این رابطه افزود: وقتی آمریکاییها چنین خواستهای را مطرح میکنند یعنی نمیخواهند مذاکرات به نتیجه برسد، چرا که ایران در ابتدای راه خطوط قرمز خود را تشریح کرده و مذاکرات براساس پذیرش دو طرف از کلیات آغاز شد. غنی سازی بخشی از چرخه گسترده فناوری هستهای است.
این پژوهشگر با تاکید بر لزوم ادامه مذاکرات گفت: تیم مذاکره کننده ایران باید از خواستههای خود دفاع کند. آنچه آمریکاییها طی روزهای گذشته در رسانهها مطرح کردند، زیاده خواهی است و تیم مذاکره کننده و در راس آن دولت و حاکمیت باید در برابر این زیاده خواهی مقاومت کند.
حسن بهشتی پور در پایان سخنانش گفت: فناوری هستهای کشور در سطحی پیشرفته قرار دارد تا توانمندی هستهای ایران، قدرت چانه زنی تیم دیپلماسی را بالا برده است. از این رو هر گونه اقدام آمریکاییها برای از بین بردن چرخه غنی سازی سوخت در ایران، غیر قابل قبول است.
حسن هانی زاده، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاست خارجی با اشاره به برگزاری دور پنجم مذاکرات ایران و آمریکا در رم گفت: در دو دور اول گزارشهای مثبتی از گفتوگوها منتشر شد و پیش بینی میشد ایران و آمریکا به توافقی در خصوص برنامه هستهای ایران دست پیدا کنند.
وی افزود: اکنون پس از آغاز گفتوگوهای فنی، آمریکا قصد دارد ایران را از داشتن چرخه غنی سازی که در توافق برجام پیش بینی شده بود، محروم کنند، در حالی که ایران میتواند تا ۶۰ درصد غنی سازی داشته باشد.
این تحلیلگر سیاست خارجی با اشاره به نیاز ایالات متحده به توافق تاکید کرد: اگر دونالد ترامپ همچنان به دنبال دستیابی به یک توافق جامع با ایران است، باید نتانیاهو و همفکرانش در ایالات متحده و کاخ سفید را به طور جدی از دخالت در جریان مذاکرات منع کند.
وی در این رابطه متذکر شد: یکی از مشکلات مذاکرات این بود که طرف آمریکایی مواضع خود را از طریق رسانهها اعلام میکرد. این رفتار حرفهای نیست و فضای گفتوگوها را متشنج میکند.
حسن هانی زاده در پایان سخنان خود گفت: رسانهها محل اعلام نتایج مذاکرات است، نه این که ابزاری برای اعلام مواضع یکی از طرفها باشد. مسائل مربوط به مذاکرات باید پای میز مذاکره مطرح و حل و فصل شود.