
یوزپلنگ هلیا فرزند یوزپلنگ هَرب در سلامت کامل پیدا شد
یوزپلنگ «هلیا» فرزند یوزپلنگ «هَرب» است که به عنوان نسل اول، بالغ و صاحب ۲ توله شد. یکی از تولهها که نر و کمتر از ۲ سال سن داشت، ششم تیر ۱۴۰۲ در تصادف با خودروهای عبوری در محور اصلی تهران- مشهد تلف شد.
هلیا و فرزند دیگرش که هنوز جنسیت آن مشخص نیست، پس از تلفشدن توله یکسالونیمهاش در اثر تصادف در محور ترانزیتی میامی-سبزوار در محور اصلی تهران- مشهد، در ۵۰ متری جاده در جستوجوی فرزندش بود و پس از چند روز انتظار برای دیدن فرزندش، از نظرها دور شد.
در جدیدترین خبر اعلام شد که یک یوزپلنگ بالغ جدید در ذخیرهگاه زیستکره توران در شهرستان شاهرود استان سمنان شناسایی شد که فرزند بازمانده هلیاست.
شناسایی یوز بالغ فرزند «هلیا» طی پایش جمعیت یوزپلنگ آسیایی
مدیرکل حفاظت محیط زیست سمنان با اشاره به روند اجرای طرح ملی پایش جمعیت یوزپلنگ آسیایی در ذخیرهگاه زیستکره توران، روز شنبه گفت: بهتازگی در جریان پایشهای میدانی، تصویری از یک فرد یوز به وسیله دوربینهای تلهای موسسه میراث سبز پایدار ثبت شد.
سعیدیوسفپور ادامه داد: در بررسیهای تطبیقی از سوی کارشناسان حیاتوحش با بانک اطلاعاتی ملی یوزپلنگ آسیایی، هویت این یوز بالغ مشخص شد که این یوز تازهشناساییشده فرزند هلیاست.
وی افزود: هلیا در اولین ثبت زادآوری نخستینبار بیستم مرداد ۱۴۰۱ به همراه ۲ توله خود در محدوده منطقه حفاظت مشارکتی یوزکنام مشاهده و مستندسازی شد. این خانواده بارها در ماههای بعد در نقاط مختلف ذخیرهگاه زیستکره توران رویت و ثبت شدند تا اینکه یکی از تولهها در ۶ تیر ۱۴۰۲ در پی برخورد با یک خودروی عبوری در محور تهران- مشهد (محدوده عباسآباد) تلف شد.
وی تصریح کرد: در پی این حادثه، هلیا و توله باقیمانده برای مدتی در حاشیه جاده مستقر بودند. با تلاشهای شبانهروزی محیطبانان و همراهی فعالان و دوستداران حیات وحش، این ۲ یوز از منطقه خطر فاصله گرفتند و به عمق زیستگاه طبیعی خود بازگشتند.
جنسیت فرزند هلیا مبهم و نیازمند بررسی بیشتر است
مدیرکل حفاظت محیط زیست سمنان ادامه داد: اگرچه این یوز بالغ به طور قطعی شناسایی شده، اما طبق اعلام کارشناسان حیات وحش، جنسیت این یوز تاکنون به طور قطعی تایید نشده و تشخیص دقیق آن نیازمند ثبت تصاویر بیشتر از زوایای مشخص و قابل تحلیل است؛ بنابراین جنسیت این یوز برای کارشناسان در حال حاضر نامشخص است.
وی بیان کرد: روند پایش میدانی توسط کارشناسان و متخصصان حیات وحش، با هدف بررسی بیشتر و مستندسازی دقیقتر ادامه خواهد یافت و نتایج نهایی تعیین جنسیت پس از تکمیل اطلاعات و تحلیل تصاویر تکمیلی اعلام میشود.
یوز سه ساله توران نمادی از کارآمدی اقدامهای حفاظتی
مدیرکل حفاظت محیط زیست سمنان با تاکید بر اهمیت این شناسایی جدید، بیان کرد: ثبت مجدد تصویر توله بازمانده «هلیا» به عنوان یک یوز بالغ سه ساله آن هم پس از گذشت حدود ۲۲ ماه از آخرین مشاهده، نهتنها نشانهای امیدوارکننده از تداوم زیست طبیعی این فرد ارزشمند است بلکه گواهی بر کارآمدی اقدامات حفاظتی و ضرورت استمرار آن در زیستگاههای حساس یوزپلنگ آسیایی به شمار میرود.
منطقه توران یا خارتوران یکی از سه منطقه حفاظت شده ایران با مساحت یک میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار، خاستگاه زیست یوزپلنگ به شمار میرود که بخشی از این منطقه حفاظت شده حدفاصل میاندشت- میامی در محور مواصلاتی قرار گرفته و بزرگترین قربانگاه جادهای یوز ایرانی محسوب میشود.
یوزپلنگ گونهای در خطر انقراض است و اکنون فقط شماری از آنها در ایران و آفریقا زیست میکند.
حصارکشی به طول پنج کیلومتر و کاهش سرعت به ۸۰ کیلومتر در ساعت در بخشی از جاده ترانزیتی تهران - مشهد در محدوده استان که قلمرو یوزپلنگ آسیایی است، بخشی از اقدامات انجام شده برای کاهش تلفات تصادفهای جادهای یوزپلنگ و دیگر جانوران در بخشی از جاده ترانزیتی تهران- مشهد در منطقه عباسآباد- میاندشت در شهرستان میامی است.
منطقه توران یا خارتوران در شرق استان سمنان در شهرستان شاهرود یکی از سه منطقه حفاظت شده ایران با مساحت یک میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار، خاستگاه زیست یوزپلنگ ایرانی به شمار میرود.