
چرخ اقتصاد جهان تحت فشار تعرفههای ترامپ
ایرنا: خبرگزاری رویترز نوشت: تعرفههای دولت دونالد ترامپ بهطرز فزایندهای چرخ اقتصاد جهان را که چندین دهه تحت تاثیر تجارت نسبتا آزاد و قابل پیشبینی حرکت میکرد، قفل کرده است.
رویترز افزود: شرکت های چند ملیتی بزرگ، هفته گذشته اهداف فروش خود را تقلیل و درباره کاهش مشاغل هشدار دادند. آنها همچنین طرح های مربوط به کسب و کار خود را بازنگری کردند.
این درحالیست که اقتصادهای بزرگ جهان نیز چشم انداز رشد اقتصادی خود را همزمان با آمار اقتصادی ضعیف کاهش دادند.
در حالی که بازارهای بزرگ مالی درباره امکان عقب نشینی واشنگتن و پکن از جنگ تمام عیار تجاری خود شرط بندی می کنند و انتظار دارند که ترامپ از اعمال تعرفه های بیشتر علیه کشورهای دیگر عقب نشینی کند، این تردید درباره این که در نهایت چه اتفاقی رخ خواهد داد، به خودی خود به عاملی برای فشاربزرگ بر اقتصاد جهان تبدیل شده است.
ایزابل ماتیوس لاگو اقتصاد دان ارشد گروه بانکداری فرانسه موسوم به بی ان پی پاریباس، گفت: سیاست تعرفه ای ترامپ شوکی منفی برای بازارهای جهان در آینده نزدیک است. تعرفه های ترامپ می تواند بالاتر از سطح مورد انتظار قبلی باشد. تعرفه های عمومی آمریکا در حال حاضر در پایه ۱۰ درصد تعیین شده که همراه با هزینه های بالاتر در تولیداتی مانند فولاد، آلومینیوم و خودرو است.
رویترز خاطرنشان کرد که تردیدهای اقتصادی جهان شرکت هایی مانند شرکت چندملیتی لوازم خانگی الکترولوکس سوئد، خودروسازی ولوو، شرکت سوئیسی لاجیتک سازنده ابزارهای جانبی رایانه و شرکت انگلیسی دیاجیو را وادار کرده که به دلیل بی ثباتی بازارها اهداف خود را رها کنند.
چشم انداز تعرفه ها همچنین بانک ژاپن را بر آن داشت تا پیش بینی های رشد خود را در هفته گذشته کاهش دهد. این در حالیست که به دلیل تنش های تجاری، چشم انداز رشد اقتصادی هلند و منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) کاهش یافته است.
فعالیت کارخانهای چین با سریعترین نرخ در ۱۶ ماه گذشته در ماه آوریل کاهش یافت که نشاندهنده تأثیر تعرفههای آمریکا و کاهش تقاضای جهانی است.
در همین حال، صادرات کارخانهای انگلیس با شدیدترین کاهش در تقریباً پنج سال گذشته مواجه شد که نشاندهنده چالشهای اقتصادی گستردهتر است.
اقتصاددانان هشدار می دهند که دادههای صادراتی قویتر آلمان ممکن است به معنای رشد واقعی نباشد، بلکه نشاندهنده تلاش کارخانهها برای تکمیل سفارشات قبل از اجرایی شدن تعرفهها است
در حال حاضر، اقتصاددانان قمار تعرفه های ترامپ را «شوک تقاضا» در اقتصاد جهان توصیف می کنند که واردات را برای کسب و کارهای و مصرف کنندگان آمریکایی گرانتر خواهد کرد و فعالیت های اقتصادی دیگر را کاهش خواهد داد.
رویترز نوشت: تنها نقطه امیدی که می تواند وجود داشته باشد این است که وضعیت کنونی فشارهای تورمی را کاهش دهد و بانک های مرکزی کشورهای دیگر فرصت بیشتری برای تقویت اقتصاد خود با کاهس نرخ بهره پیدا کنند؛ موضوعی که بانک انگلستان تلاش می کند از آن بهره ببرد.
با این حال موضوعی که هنوز مشخص نیست این است که آیا اقدامات ترامپ برای ایجاد توازن دوباره در نظام تجاری به نفع آمریکا در نهایت کشورهای دیگر را وادار به اصلاحات اقتصادی خواهد کرد یا خیر. به عنوان مثال، آیا چین برای افزایش محرک اقتصادی در داخل اقدامی خواهد کرد یا کشورهای منطقه یورو، موانع بازار مشترک آنها را از بین خواهند برد یا خیر.