
رقص قیمتها در بازار طلا/روند صعودی طلا استارت خورد
طلای داخلی در یک ماهه اخیر روندها صعودی و نزولی قوی را تجربه کرده است. این روندها به طوری بود که از ۱۱ اسفند سال گذشته تا ۹ فروردین امسال، یعنی در مدت زمان ۲۳ روزه، بازدهی ۳۰ درصدی را خلق کرد.
در نقطه مقابل و با اولین سیگنال دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، چرخش ۱۸۰ درجهای در روند این کلاس دارایی رخ داد و در عرض ۱۵ روز، به همان سطوح قیمتی اسفند بازگشت.
این اتفاق در حالی رخ داد که این صندوقها در سال ۱۴۰۳ بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی جذب کرده بودند و بازدهی آنها در سال گذشته بیش از ۱۲۰ درصد بوده است. ذکر این نکته ضروری است که ۴۸ درصد سرمایه جذب شده فقط به دو ماه بهمن و اسفند مربوط میشود.
این بدان معنا است که به مثابه بورس ۱۳۹۹ که مردم در اوج قیمتی دست به خرید هیجانی زدند، این بار نیز در یک کلاس دارایی دیگر و پس از رشد بیش از ۱۰۰ درصدی، طلا خریداری کردند. واضحا برای این دست افراد که اکنون در زیانهای سرسامآوری هستند، پیشبینی ادامه روند قیمت طلا و به دنبال آن صندوقهای طلا جذاب خواهد بود.
روند اصلاحی متوقف میشود؟
سرانه خرید و فروش بهعنوان دو شاخص کلیدی برای تحلیل رفتار سرمایهگذاران و درک روند بازار مورد توجه قرار میگیرد.
زمانی که سرانه خرید افزایش مییابد، میتوان آن را نشانهای از اعتماد سرمایهگذاران به رشد قیمت طلا یا علاقه به سرمایهگذاری بلندمدت در این صندوقها دانست. چنین وضعیتی معمولاً بهعنوان یک سیگنال صعودی در بازار تلقی میشود، زیرا نشاندهنده ورود سرمایههای جدید و افزایش تقاضا است.
در تاریخ ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴، سرانه خرید صندوقهای طلا به رقم بیسابقه ۱۰۰ میلیون تومان رسید که در مقایسه با کل سال ۱۴۰۳، عددی بینظیر محسوب میشود. این افزایش چشمگیر سرانه خرید، نشاندهنده تمایل شدید سرمایهگذاران برای ورود به صندوقهای طلا و اعتماد آنها به رشد قیمت این دارایی امن در شرایط کنونی است.
در مقابل، سرانه فروش، میانگین مبلغی را نشان میدهد که هر فرد از فروش واحدهای صندوق طلا به دست آورده است. این شاخص بیانگر میزان عرضه و تمایل سرمایهگذاران به خروج از بازار است.
برای سرانه فروش نیز میتوان گفت که در تاریخ ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ به رقم ۹۹ میلیون تومان رسید. این عدد، کمترین سرانه فروش ثبتشده در سال ۱۴۰۴ را بازتاب میدهد و حاکی از کاهش تمایل سرمایهگذاران به خروج از بازار و عرضه واحدهای خود در آن مقطع زمانی است.
نماگر سرانه خرید و فروش، نشانهای از تعادل نسبی در عرضه و تقاضا و همچنین گرایش بازار به سمت جذب سرمایههای جدید است. این وضعیت میتواند سیگنالی مثبت برای رشد قیمتها در آینده نزدیک باشد، هرچند توصیه میشود که سرمایهگذاران با توجه به نوسانات احتمالی بازار و تاثیر عوامل اقتصادی کلان، با احتیاط اقدام به تصمیمگیری کنند.