به روز شده در: ۱۹ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۰:۵۵
کد خبر: ۶۷۵۰۲۵
تاریخ انتشار: ۱۹:۱۷ - ۱۸ بهمن ۱۴۰۳

آمادگی قطر برای میانجیگری میان ایران و آمریکا

روزنو :در سال ۲۰۲۴، قطر میانجی‌گر تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا بود.

ایسنا: سخنگوی وزارت امور خارجه قطر و مشاور نخست‌وزیر قطر گفت: «قطر آماده است تا میانجی بین آمریکا و ایران برای حل اختلافات بین ۲ کشور بر سر برنامه هسته‌ای باشد.» 

2429607_247

«ماجد الانصاری» سخنگوی وزارت امور خارجه قطر و مشاور نخست‌وزیر قطر روز چهارشنبه به شبکه تلویزیونی فاکس نیوز گفت: «ما حتی در دوره اول دولت ترامپ برای توافق با ایران با آن دولت کار می‌کردیم و فکر می‌کنیم این نقشی است که اکنون می‌توانیم ایفا کنیم.» 

او در عین حال خاطرنشان کرد که قطر در حال حاضر در ۱۰ فرآیند میانجیگری که به طور هم‌زمان در حال انجام است، مشارکت دارد، از جمله تلاش‌های میانجی‌گری میان جنبش فلسطینی حماس و رژیم صهیونیستی. 

در سال ۲۰۲۴، قطر میانجی‌گر تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا بود. 

برنامه جامع اقدام مشترک (برجام یا توافق هسته‌ای ایران) در سال ۲۰۱۵ بین ایران، فرانسه، آلمان، بریتانیا، چین، روسیه و ایالات متحده آمریکا و همچنین اتحادیه اروپا امضا شد. این توافق کاهش تحریم‌ها را در ازای محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران پیش‌بینی کرده بود، اما ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ به صورت یک‌جانبه از برجام خارج شد و برخلاف تعهداتش، تحریم‌ها را مجددا علیه تهران اعمال کرد. 

این در حالیست که رئیس‌جمهور آمریکا سه‌شنبه در نشست خبری مشترک با نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی مدعی شد تنها خواسته او از ایران این است که سلاح هسته‌ای نداشته باشد. 

«دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا در کنفرانس مطبوعاتی خود تصریح کرد: «ایران ضعیف نیست. ایران یک کشور بسیار قوی است. اما به آن‌ها اجازه نخواهیم داد به سلاح هسته‌ای برسند. ایران ضعیف نیست. آن‌ها قوی هستند. خواست من جلوگیری از رسیدن آن‌ها به سلاح هسته‌ای است.» 

رئیس‌جمهور آمریکا همچنین در اظهاراتی علیه برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران گفت: «اگر ایران به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای برود، برای آن‌ها بد خواهد شد. اما در صورت تصمیم ایران برای دوری از سلاح هسته‌ای، این کشور به کشوری با آینده‌ای باورناپذیر تبدیل خواهد شد.» 

در ادامه، ترامپ در پاسخ به سوالی درباره اظهارات خود برای مذاکره با ایران گفت: «از صدور یادداشت ریاست جمهوری علیه ایران نفرت داشتم. من می‌خواهم ایران موفق و صلح‌آمیز باشد. از اقدام علیه ایران متنفر هستم. در دولت اول من، آن‌ها هیچ پولی نداشتند. آن موقع از این اقدام متنفر بودم، اکنون نیز از انجام این اقدام متنفر هستم.» 

در همین حال وزیر خارجه ایران در واکنش به اظهارات اخیر ترامپ نوشت: «افراد زیرک به‌جای سیاست شکست‌خورده فشار حداکثری، عقلانیت حداکثری را انتخاب می‌کنند.» 

«سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «آنچه «فشار حداکثری» خوانده می‌شود، یک تجربه شکست‌خورده است. تکرار آن فقط بار دیگر به «مقاومت حداکثری» منجر می‌شود. افراد زیرک به جای آن «عقلانیت حداکثری» را انتخاب می‌کنند. علاوه بر اینکه ایران یکی از طرف‌های متعهد در ان‌پی‌تی و دیگر اسناد جهانی منع اشاعه است، قبلا به صراحت اعلام کرده است که «ایران تحت هیچ شرایطی به دنبال جستجو، تولید یا دستیابی به سلاح هسته‌ای نخواهد بود». »

او تصریح کرد که «دستیابی به تضمین‌های عملی مبنی بر اینکه ایران به سلاح هسته‌ای نخواهد رسید دشوار نیست، مشروط بر اینکه متقابلا تضمین‌های عینی برای خاتمه موثر اقدامات خصمانه علیه ایران - از جمله فشارهای اقتصادی و تحریم‌ها - ارائه شود.

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز