به روز شده در: ۱۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۴:۳۰
کد خبر: ۶۷۴۱۰۶
تاریخ انتشار: ۰۸:۳۰ - ۱۴ بهمن ۱۴۰۳

افزایش حمایت‌ها از ظریف پس از تخریب گسترده پایداری چی ها

روزنو :معاون حقوقی رئیس‌جمهور، جمعه هفته گذشته در گفت‌وگوی ویژه خبری حاضر شد و آن بخش از صحبت‌هایش که در خصوص محمدجواد ظریف بود بیش از بخش‌های دیگر مورد توجه قرار گرفت. مجید انصاری در پاسخ به مجری شبکه خبر، از او دعوت کرد که صحبت‌های ظریف در اجلاس داووس را نه به صورت گزینشی بلکه به صورت کامل ببیند. معاون رئیس‌جمهور بر این موضوع تاکید کرد که وقتی غبارها بر زمین بنشیند، در کنار شخصیت‌های ملی کشور قرار خواهد داشت.

افزایش حمایت‌ها از ظریف پس از تخریب گسترده پایداری چی ها

اینکه چرا پای ظریف بار دیگر به گفت‌وگوی ویژه خبری باز شد، ریشه در اقدامات تندروها در ۹ ماه گذشته دارد. از زمانی که انتخابات زودهنگام ریاست‌جمهوری چهاردهم کلید خورد و مشخص شد که ظریف در این عرصه نقش‌آفرینی خواهد کرد، توپخانه تندروها نیز کار خود را کلید زد. شکستِ نامزد شاخص تندروها در انتخابات به‌رغم مشارکت حداقلی نیز این آتش را تندتر کرد. در حال حاضر ظریف نقل هر هفته صحن مجلس است. در خیابان تجمع‌های چندنفری برای عزل و محاکمه تشکیل می‌شود و در آخرین نسخه از اقدامات تندروها، حکم اعدام او نیز توسط یک مقام قضایی سابق به نام جواد جاویدنیا که گفته می‌شود مقام اخراجی دستگاه قضا است، روز هشتم بهمن مقابل استانداری خراسان رضوی قرائت شد. در چنین شرایطی، مسعود پزشکیان تلاش می‌کند که معاون راهبردی خود را از این حملات حفظ کند.

چندی پیش علی ربیعی، دستیار اجتماعی رئیس‌جمهور با انتشار ویدئویی در شبکه‌های اجتماعی این پرسش را مطرح کرد که چرا شدت حملات به ظریف تا این حد فزاینده است. او در ادامه تاکید کرد: «ظریف نماد یک جریان فکری است و حمله به وی ناشی از حمله به یک جریان فکری است. کشور در وضعیت نامناسبی قرار دارد و نیاز به تحول اساسی در بخش‌های مختلف داریم، باید تجدیدنظر جدی در شرایط فعلی صورت گیرد و حمله فزاینده و بی‌رحمانه به ظریف، تلاش یک تفکر برای عدم پیشرفت یک ایده است که در این برهه از تاریخ ایران، برای کشور الزامی است.»

علی جنتی، وزیر پیشین فرهنگ نیز در این باره نوشت: «نتیجه تقسیم جامعه به خودی وغیر خودی اینست که خودی ها خود را‌ درحاشیه امن می‌بینند و با ایراد اتهامات ناروا و هتک حرمت شخصیت‌های افتخار آفرین نظام دادگاه خیابانی راه می‌اندازند و حکم اعدام صادر می‌کنند! اگر نظام برای مهارعناصر خودسر چاره‌ای نیاندیشد باید منتظر حوادث تلخ در آینده باشیم.»

حسام‌الدین آشنا، مشاور حسن روحانی و استاد دانشگاه روز گذشته با کنایه به کسانی که حملات به ظریف را مدیریت و اجرا می‌کنند، در توئیتر نوشت: «‌کسی را داریم که دشمنانش می‌گویند: می‌تواند به اسکیموها هم یخ بفروشد. می‌خواهند او را بفرستند به خانه تا یخمک بمکد. اگرچه با توجه به تغییرات اقلیمی، یخ‌ها هم در حال آب شدن هستند اما باید مراقب باشیم تا آب نه دوباره زیرمان برود نه از سرمان بگذرد.» 

سیدحسن خمینی، تولیت مرقد امام (ره) دیروز در حاشیه تجدید میثاق اعضای هیئت دولت با آرمان‌های حضرت امام (ره)، افراد را دعوت کردند که در حوزه سیاست خارجی کتاب پایاب شکیبایی ظریف را مطالعه کنند. 

محسن غرویان، استاد حوزه و از شاگردان سابق مصباح یزدی نیز در گفت‌وگویی که با خبرآنلاین داشت، موضوع هماهنگی میان ظریف و مقام رهبری در دوران وزارت را بازگو کرد که مورد توجه قرار گرفت. غرویان گفت: «در زمان مذاکرات برجام آقای ظریف جلساتی در قم داشتند که من هم در آن جلسات حضور داشتم. آقای ظریف می‌گفتند که من قدم به قدم حرکاتی که انجام می‎دهم را با رهبری هماهنگ می‌کنم، حتی خودم ساعت یک شب تلفنی با مقام معظم رهبری مستقیم صحبت می‎کنم و با نظر ایشان جلو می‎روم. الان هم آقای ظریف کاملاً با هماهنگی حرکت می‌کند. به اصطلاح فقهی و اصولی ما، از تقریر مقام معظم رهبری کاملاً قابل استنباط است که آقای ظریف این مباحث را با خود رهبری پیش می‎برند. آقای پزشکیان هم مکرر گفته‌اند که من با خود مقام معظم رهبری هماهنگ هستم و سیاست‎های کلان ایشان را چه در مسائل داخلی و چه در مسائل دیپلماسی خارجی پیش می‎برم. شرایط منطقه و شرایط زمان طوری است که این افراد با اذن رهبری مسائل را پیش می‎برند تا بتوانند مشکلات سیاسی، اقتصادی و امثال اینها را در داخل و خارج حل کنند.» 

ظریف افتخار ملی است
مجید انصاری، معاون حقوقی رئیس‌جمهور پزشکیان، جمعه شب در گفت وگوی ویژه خبری صدا وسیما حضور یافت و پاسخگوی سوالات مختلفی در حیطه کاری خود شد. بحث به سمت ظریف رفت و رفتار مجری صداوسیما نیز مورد توجه قرار گرفت. انصاری در پاسخ به مجری که بدون نام بردن از ظریف به انتصاب و اظهارنظر برخی افراد اشاره کرد، گفت: «آقای دکتر ظریف نامش مانند بعضی‌ها قاچاق نشد، نامش را ببرید. من خواهش دارم صحبت‌های آقای ظریف در اجلاس داووس را ببینید، مجموعه را ببینید نه اینکه گزینشی که یک عده مخالفان‌شان انجام می‌دهند. آقای دکتر ظریف در آنجا افتخارآمیز برخورد کردند، آقای دکتر ظریف از دید بنده اگر این غبارها و این چیزها کنار برود و برخی از تنگ‌نظری‌ها و برخی بداخلاقی کنار برود حتماً در کنار دیگر شخصیت‌های ملی ما روزی که غبارها فرو بنشیند از قهرمانان ملی و از افتخارات ملی خواهند بود. همچنان که خاتمی عزیز و کروبی عزیز ما خواهند بود و بعضاً در بی‌مهری هستند، خواهش می‌کنم که شخصاً این کار را انجام دهید و بعداً در برنامه‌ها با مردم صحبت کنید و با مخالفان دکتر ظریف.»

مجری گفت: «رسانه همیشه بی‌طرف است، من هم بی‌طرف هستم به عنوان نماینده مردم.»

انصاری ادامه داد: «آقای نتانیاهو اخیراً کتابی منتشر کرده که ظریف به عنوان دشمن شماره یک اسرائیل که بیچاره کرده است اسرائیل و نتانیاهو از آن یاد می‌کند و آقای ظریف کاری کرد و در سند برجام که آقای ترامپ گفت ایشان کلاهی سر آمریکا گذاشت که در تاریخ آمریکا چنین کلاهی سر آمریکا نرفته است، آن سند را هنوز هم در داخل و هم درخارج دنبال این هستند که آن سند احیا شود. ابر و باد و مه و خورشید و فلک را یک عده به کار گرفته‌اند که آقای ظریف کنار آقای پزشکیان نباشد، آیا مشکلات کشور آقای ظریف است؟ واقعاً ایشان در اجلاس بد حرف زده است؟ مسائلی که صحبت کرده است را کامل پخش کنید. امروز می‌خواستم برای اینکه بیایم در برنامه خلاف واقع حرف نزنم، کامل خواندم و افتخارآمیز آنجا صحبت کرده است و جالب توجه اینکه آقای ظریف که در داووس شرکت کردند همزمان با تندترین فحاشی‌های رسانه‌های صهیونیستی، منافقین و رسانه‌های سلطنت‌طلب و ضد انقلاب خارج متاسفانه برخی از عزیزان در داخل کشور همزمان هجمه به ایشان را شروع کردند. این همزبانی و همزمانی در کوبیدن یک عنصر ملی جای سوال ندارد که دوستان تجدیدنظر کنند؟»

سعید شریعتی، عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت به خبرنگار هم‌میهن گفت: «برخلاف آنچه مطرح می‌شود، وفاق ابرپروژه آقای پزشکیان نیست. وفاق یک ابزار برای روبه‌رو شدن با ابرچالش‌های مهم کشور است که دولت با آن روبه‌روست. پیمایش ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان که سال ۱۴۰۲ در سطح ملی انجام شد نشان می‌دهد که ۹۱ درصد مردم ناراضی هستند. این نارضایتی‌ها را اگر بخواهیم تقسیم‌بندی کنیم، معتقدم می‌توان آن‌ها را در پنج گروه قرار داد. گسترده‌ترین نارضایتی مردم، مربوط به حوزه اقتصاد و کاهش شدید قدرت خرید است. قدرت خریدی که به صورت پیوسته طی سال‌ها کاهش پیدا کرده. بخش دیگری از این مجموع چالش‌ها، نارضایتی اجتماعی است که در مطالبات مطرح شده در اعتراضات ۱۴۰۱ آن را دیدیم. بخش دیگر به حوزه فرهنگی برمی‌گردد که خود را در حوزه سانسور و فیلترینگ گسترده نشان می‌دهد. نارضایتی سیاسی به موضوع برگزاری انتخابات آزاد برمی‌گردد که تمام تفکرات بتوانند نماینده‌های خود را داشته باشند.»

او ادامه داد: «آقای پزشکیان در پایان چهارسال باید گزارش بدهد که در دولت خود کدام بخش از این ابرچالش‌ها را حل کرده است. تمام اقدامات دولت باید در مسیر حل این مسائل باشد و پزشکیان در وقتش بگوید من توانستم حداقل یکی از این محورها را حل کنم. بنابراین، وفاق ابزاری برای رسیدن به این هدف است نه ابرپروژه مسعود پزشکیان.»


شریعتی افزود: «اگر این ابزار موجب ناکارآمدی شود، قاعدتاً باید آن را کنار گذاشت. اما اصول حکمرانی خوب به ما می‌گوید وفاق در ساختار حکمرانی بسیار موثر است. اما برخی در این میان دست وفاق آقای پزشکیان  را پس می‌زنند. ابتدا باید ببینیم آن‌ها که این کار را انجام می‌دهند اصلاً وفاق با آن‌ها موضوعیت دارد؟ اصلاً در تصمیم‌گیری‌ها و موضوع‌ها تاثیرگذار هستند. در سیاست خارجی که اصلاً مهم نیستند. مهم نیست فلان آقای نماینده یا روزنامه یا هر کس دیگری چوب لای چرخ دولت می‌گذارد. مسئله سیاست خارجی موضوعی کلان است که فقط نیاز به وفاق و هماهنگی میان پزشکیان و مقام رهبری دارد. وقتی این اتفاق افتاد، خطبه‌ها و مقالات و تجمعات و نطق‌ها بی‌اثر است. اتفاقاً خوب است که باشد. آزادی بیان همین است.» 

او تاکید کرد: «محمدجواد ظریف یکی از اصلی‌ترین نیروهای دولت و معاونین اصلی پزشکیان است. همه یقین داریم ماموریتی که دولت برای او تعریف کرده، طراحی یک مسیر دیپلماتیک راهبردی برای حل مسئله سیاست خارجی است. البته معاونت راهبردی وظایف گسترده‌تری در حوزه‌های مختلف دارد. اما با توجه به اینکه ظریف یک چهره دیپلماتیک است، این وظیفه بیشتر به چشم می‌آید. همانطور که دیدیم آقای ظریف در اجلاس داووس شرکت کرد و صحبت‌های مهمی هم داشت. ظریف دیپلمات است و ظرفیت‌هایش برای پزشکیان بیش از هر چیز در این زمینه تعریف می‌شود. در مورد بودن یا نبودن ظریف نیز به هماهنگی پزشکیان با مقام رهبری ارتباط دارد. اگر زمانی ایشان به این نتیجه رسیدند که بودن ظریف در کابینه مخل است، تکلیف مشخص می‌شود. دعوا الان بر سر سیاست خارجی است. سیاست خارجی نیز بر اساس قانون اساسی از سوی مقام رهبری تعیین می‌شود و دیگران مجری هستند. پزشکیان در هماهنگی با رهبری می‌تواند ایشان را اقناع کند که مسیر جدیدی را برویم. این مسیر می‌تواند با ظریف یا بدون ظریف باشد و در نهایت به این هماهنگی بستگی دارد. در این میان عده‌ای ممکن است فحش بدهند یا توئیت بزنند؛ ما هم که موافق آقای پزشکیان هستیم پاسخ می‌دهیم. این‌ها اقتضائات فضای سیاست است.»

غلامعلی رجایی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب نیز به هم‌میهن گفت: «ظریف مورد حسد جبهه پایداری است. اتاق فکر آن‌ها که من نامش را می‌گذارم اتاق جنگ به همین دلیل اقدامات مختلفی را از کف خیابان تا تریبون مجلس و شکایت به قوه قضائیه در دستور کار قرار داده است. آن‌ها به این سوال پاسخ نمی‌دهند که آیا پزشکیان می‌تواند بدون مشورت با مقامات ارشد کشور، ظریف را به عنوان معاون منصوب و سپس بر ماندن او اصرار کند؟ آن‌ها این‌قدر متوجه نیستند که دم از ولایت می‌زنند؟ از همان زمان انتخابات که ظریف نقش‌آفرینی گسترده‌ای داشت، سخنرانی‌های متعددی کرد و هرجا نتوانست شخصاً حضور پیدا کند، پیام می‌فرستاد مشخص شد که نقش تاثیرگذاری ایفا خواهد کرد. ظریف زحمت زیادی کشید که شکست تندروها رقم بخورد. فراموش نکنیم که فاصله جلیلی و پزشکیان اندک بود.»

او اضافه کرد: «ظریف تاوان عملکردش را می‌دهد. چراکه اصولگراها آورده‌ای به ظرفیت ظریف ندارند. او چهار دهه است که آمریکا را می‌شناسد. در میان چهره‌های داخلی و منطقه‌ای در این حوزه سرآمد است. در مذاکرات دیپلماتیک توانایی بسیار بالایی دارد. از ابتدا در حوزه آمریکا و عرصه سیاست خارجی کار کرده و از این شاخه به آن شاخه نرفته است. در حوزه کاری خود صاحب دستاورد است. این‌ها کم آورده‌هایی نیستند. وقتی این غبار به زمین بنشیند، مشخص خواهد شد که او چه جایگاهی از لحاظ ملی دارد. باید این نکته را بپذیریم که ظریف در حوزه دیپلماسی ظرفیت و سابقه‌ای بالاتر از بسیاری سیاستمداران دیگر دارد. معتقدم در سفرهای خارجی پزشکیان، ظریف نیز باید حضور داشته باشد. مثلا او در دوران وزارت خود ۳۰ سفر به مسکو داشت. در جریان ریز مسائل مذاکرات میان ایران و روسیه بود. می‌توانست نقش‌آفرینی بیشتری در این موضوع داشته باشد.»


رجایی ادامه داد: «تمام تلاش آن اتاق جنگ این است که پزشکیان را از ظرفیت ظریف محروم کند. این ظرفیت را می‌خواهند از رئیس‌جمهور بگیرند و این امر کاملاً مشخص است. حتی نیاز به تحلیل ندارد. پزشکیان نیز تا امروز مقاومت کرده و امیدوارم بیشتر مقاومت کند و ظریف را حفظ کند. حتی اگر لازم است برای این کار از مقام رهبری حکم حکومتی بخواهد.»

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب تاکید کرد: «تمام تلاش جریان تندرو این است که دولت را ناکارآمد جلوه دهد و آن را درگیر حاشیه کند. صراحتاً به شما می‌گویم که شمشیر را از رو بسته‌اند. در حالی که مشغول زدن ظریف و درگیر کردن کشور با حاشیه هستند که ما در حال حاضر با مسائلی مثل آمدن ترامپ، بحران در منطقه و وضعیت وخیم اقتصادی هستیم. در چنین شرایطی جریان پایداری فقط به ظریف می‌پردازد. متاسفانه مثل خسارت‌های دیگری که به کشور زدند، این بار هم اشتباه می‌کنند.»

انصاری در گفت‌وگوی ویژه خبری: معنای نه شرقی نه غربی قطع ارتباط با همه جهان نبود

مجید انصاری، معاون حقوقی رئیس‌جمهور در گفت‌وگوی ویژه خبری به چند نکته مهم درباره مسائل جاری کشور اشاره کرد. 


* شعار «نه شرقی نه غربی»، از شعارهای انقلابی بود، اما معنای آن این‌طور نبود که ما با شرق و غرب دنیا قطع رابطه کنیم، بلکه معنایش این بود که ما به طور متوازن بر محور منافع ملی، هم با جهان شرق و هم با جهان غرب، یعنی کل جهان ارتباط داشته باشیم.

* نظام انتخاباتی ما در مسیر حرکت به جلو دچار آسیب‌هایی شده است. حتماً باید قانون انتخابات و نحوه بررسی صلاحیت‌ها مورد بازنگری و اصلاح قرار گیرد، زیرا شرایط به سمتی سوق پیدا کرده است که گویی عده‌ای خاص برای مردم تصمیم می‌گیرند و مردم در دایره تصمیم آنها، تصمیم ثانویه می‌گیرند.

* گاهی آزادی‌های ما در محیط دانشگاه، در گفتار اساتید، در عرصه مطبوعات و اکنون در فضای مجازی که یک عرصه وسیع اطلاع‌رسانی می‌باشد، محدود شده است. البته کنترل‌های قانونی در تمام دنیا وجود دارد و این موضوع صحیح است، اما حقیقتاً آیا فیلترینگی که ما در کشور اعمال می‌کنیم، لازمه آزادی است؟

* برای رسیدن به رشد متوسط 8 درصدی نیازمند ارزآوری سالانه به میزان حداقل 100 میلیارد دلار خواهیم بود. این حجم از سرمایه‌گذاری و ارزآوری برای رشد 8 درصدی، مستلزم وجود بسترها و زیرساخت‌های مناسب، فضای کسب و کار، آزادی مبادله و روان‌سازی ارتباطات می‌باشد. این مهم با حصار کشیدن به اطراف خود در داخل محقق نمی‌شود؛ باید با دنیای خارج تعامل جدی برقرار نمود.

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز