صندلی داغ!
سرانجام فرصت ثبتنام نامزدهای ریاست فدراسیون فوتبال به پایان رسید و پنج نفر خودشان را به رقابت تصاحب صندلی داغ رساندند. اینکه چه کسی در کازار انتخابات وارد میشود، به یکی از مهمترین اتفاقات فوتبالی چند روز گذشته تبدیل شده بود. البته که همیشه فدراسیون فوتبال یکی از مهمترین فدراسیونهای ورزشی به شمار میرود اما امسال همه چیز رنگ و بوی دیگری دارد. تیم ملی مردان جام جهانی را پیش رو دارد و دیگر تیمهای زیرشاخه این فدراسیون و به خصوص بخش زنان چشم به راه یک رییس کارآمد هستند. به همین خاطر هر ورودی به ساختمان فدراسیون بسیار مهم به نظر میرسید.
درنهایت از بین تمام کسانی که قصد ثبتنام در انتخابات را داشتند، پنج نفر توانستند ثبتنامشان را کامل کنند و قدم اول در مسیر ریاست فدراسیون را بردارند. مهدی تاج، علی کفاشیان، امیر عابدینی، شهابالدین عزیزی خادم و حیدر بهاروند پنج چهره نامآشنا و البته امتحان پسداده فوتبال ایران هستند که با پیشینه مدیریت در فدراسیون فوتبال در این کارزار حاضر شدهاند. باید دید درنهایت کدامیک از آنها تایید صلاحیت میشوند و در مجمع حضور پیدا میکنند. مجمعی که قرار است یازدهم اسفند برگزار شود و طی آن تکلیف ریاست فدراسیون و پستهای هیات رییسه شامل نایبرییس اول، نایبرییس دوم، نایبرییس سوم (زنان) و هفت نفر اعضای دیگر شامل دو نفر از بین روسای هیاتهای فوتبال استانها، دو نفر از بین مدیران عامل باشگاههای لیگ برتر و لیگ دسته اول و سه نفر از بین افرادی که سابقه مدیریت ورزشی دارند مشخص شود. همچنین 14 نفر از مدیران عامل باشگاهها برای نمایندگی مدیران باشگاهها در هیات رییسه نامزد شدهاند. همچنین 20 نفر برای سمت نمایندگی هیاتهای فوتبال استانها و 41 نفر هم در بخش کارشناسی ثبتنام کردهاند.
تاج به دنبال بقا
مهدی تاج رییس فعلی فدراسیون فوتبال اولین کسی نبود که برای انتخابات جدید ثبتنام کرد اما تقریبا همه روی ثبتنام او قطعیت داشتند. کسی که یک بار در اوج بحران فوتبال ایران به دلیل مشکل قلبی از ریاست فدراسیون استعفا داد و این رشته را در شرایط بسیار بدی قرار داد؛ زمانی که حواشی مربوط به قرارداد جنجالی و بحثبرانگیز ویلموتس که هنوز هم ادامه دارد به اوج خود رسیده بود و تاج حل آن مشکلات را برای نفر جدید به ارث گذاشت. جالب است که با وجود آن اتفاقات، او توانست بعد از برکناری شهابالدین عزیزیخادم خودش را به صندلی ریاست فدراسیون برساند و حالا هم با وجود اینکه انتقادات بسیار زیادی به عملکردش وارد است، قصد دارد به دوران حضور خود به عنوان رییس فوتبال ادامه دهد.
در کارنامه تاج نایبرییسی فدراسیون فوتبال، مدیرعاملی سپاهان، ریاست بر سازمان لیگ و عضویت در هیاتمدیره سپاهان، ذوبآهن، فجر سپاسی و پرسپولیس دیده میشود و از آنجایی که در حال حاضر در فدراسیون حضور دارد، نسبت به رقبا شانس بیشتری برای پیروزی در انتخابات دارد. 48 فرم تخصیص داده شده، از همین حالا اختلاف فاحش تاج با دیگر نامزدها را نشان میدهد. او مهدی محمدنبی را به عنوان نایبرییس اول، حیدر بهاروند را به عنوان نایبرییس دوم و فریده شجاعی را به عنوان نایبرییس سوم (زنان) معرفی کرده است.
بهاروند؛ حمایت یا ریاست؟!
یکی دیگر از نامزدهای انتخابات فدراسیون فوتبال کسی که به عنوان نایبرییس دوم مهدی تاج معرفی شده است. حیدر بهاروند که در حال حاضر ریاست سازمان لیگ را برعهده دارد، یکی از اولین کسانی بود که راهی ساختمان سئول شد. البته درباره بهاروند موضوعی که بیشتر شنیده میشود این است که او به احتمال زیاد در آستانه انتخابات به نفع مهدی تاج کنار خواهد کشید. در هر حال او یکی از تاثیرگذارترین افراد در فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ به حساب میآید و سابقه مدیریت در فدراسیون را هم دارد. بهاروند کسی بود که بعد از استعفای ناگهانی تاج در دیماه 98 به عنوان سرپرست فدراسیون انتخاب شد. از مهمترین اقدام دوره مدیریت او میتوان به انتخاب دراگان اسکوچیچ برای هدایت تیم ملی اشاره کرد. کسی که توانست تیم ملی را از بحران ویلموتس به سلامت عبور بود و بلیت جام جهانی را به دست بیاورد. بهاروند پس از مهدی تاج با 11 فرم تخصیص داده شده، بیشترین سهم را در میان پنج نامزد به خود اختصاص داده و باید دید شایعات پیرامون کنارهگیریاش از انتخابات تحقق میگیرند یا برای ریاست فدراسیون میجنگد. نایبرییسهای اول و دوم او مهدی محمدنبی و منصر قنبرزاده هستند و برای نایبرییسی زنان گزینهای معرفی نشده است.
کفاشیان در سودای بازگشت
علی کفاشیان رییس سابق فدراسیون فوتبال با اینکه خوب میداند کار سختی در رقابت با تاج دارد، امیدوار است بعد از تایید صلاحیت شدن بتواند نظر اعضای مجمع را جلب کند و دوباره صاحب صندلی ریاست این فدراسیون شود. کفاشیان از دیماه 1386 تا اردیبهشت 1395 به عنوان رییس فدراسیون فعالیت کرد و از اردیبهشت 1395 تا اسفند 1397 به عنوان نایبرییس اول مهدی تاج به کار خود در این فدراسیون ادامه داد. کارلوس کیروش در زمان ریاست کفاشیان به فوتبال ایران آمد و سالها روی نیمکت تیم ملی هم نشست. حالا رییس خندان سابق فوتبال، میخواهد یک بار دیگر شانس تکیه زدن بر مسند ریاست یکی از مهمترین فدراسیونهای ورزشی کشور را پیدا کند. او با هفت فرم تخصیص داده شده در انتخابات ثبت نام کرده است. هرچند کفاشیان با موضوعی به اسم محرومیت هم روبهرو بوده است. او تیرماه 98 به اتهام فساد مالی با محرومیت پنج ساله روبهرو شد و بنا به گفته خودش با پایان دوره محرومیت اقدام به ثبتنام کرده است. میرشاد ماجدی، منصور قنبرزاده و مریم منظمی سه نایبرییسی معرفیشده از سوی کفاشیان هستند.
پنج نامزد انتخابات، سابقه مدیریت در فدراسیون فوتبال را چه کم و چه زیاد دارند و همهشان از نفرات امتحان پسداده ورزش کشور به حساب میآیند. هر کدام از این نفرات بتواند در انتخابات پیروز شود باید با رویکردی متفاوت کار را دنبال کند و در مسیر پیشرفت این فدراسیون قدم بردارد
خادم صندلیاش را میخواهد
زمانی که شهابالدین خادم به عنوان رییس فدراسیون انتخاب شد، فکرش را نمیکرد که در کمتر از یک سال از این جایگاه برکنار شود. او در اسفند 1399 در انتخابات پیروز شد و به ساختمان سئول رفت اما حضور او در این پست به یک سال نکشید که پس از حواشی زیادی که حرفهایش پیرامون «خوبان عالم» در جامعه فوتبال ایجاد کرد، با رای اعضای هیات رییسه از سمت خود عزل شد. او هم مانند کفاشیان با محرومیت روبهرو شد و با اینکه شبهات زیادی درباره پایان محرومیت او وجود دارد، اعلام کرده است که پایان دوره محرومیتش به او ابلاغ شده و منعی از این بابت سر راهش وجود ندارد. او حتی اعلام کرده اگر رد صلاحیت شود، از مراجع بینالمللی پیگیر حضورش در انتخابات میشود. عزیزیخادم حالا جوانترین نامزد انتخابات فدراسیون فوتبال است و در میان اما و اگرهای بسیار زیاد در مسیر تایید صلاحیتش، با اخذ هفت فرم تخصیص داده شده پیش رای، فرآیند ثبت نام خود را کامل کرده است. عزیزیخادم ناصر شفق، حسین جعفرزاده و حمیرا اسدی را به عنوان نواب رییس خود انتخاب کرده است.
عابدینی، از پرسپولیس تا فدراسیون
درنهایت امیر عابدینی دیگر نامزد انتخابات فدراسیون فوتبال است. کسی که در بین تمام پنج نفر بیشترین سن را دارد و سابقه ریاست در فدراسیون را هم دارد. او در سال ۱۳۷۳ به مدت 6 ماه بر صندلی ریاست فدراسیون نشست و هشت سال هم به عنوان مدیرعامل باشگاه پرسپولیس فعالیت کرد. عضویت در شورای شهر تهران و استانداری استانهای خراسان، آذربایجان شرقی و لرستان نیز سوابق سیاسی عابدینی هستند. درباره عابدینی نیز این صحبت مطرح است که او هم به عنوان حامی تاج راهی انتخابات شده و احتمالا از رقابت به نفع رییس فعلی فدراسیون کنار میکشد. او با دریافت 6 فرم تخصیص داده شده پیش رای، توانسته ثبتنام خود را تکمیل کند. مهدی محمدنبی، منصور بیکوردی و فاطمه نصراللهی انتخابهای او برای پست نایبرییسی هستند.
به وقت تایید صلاحیت
این پنج نفر طبق قانون ثبتنام خود را نهایی کردهاند و حالا باید دوره انتظار تایید صلاحیت را پشت سر بگذارند. از امروز (شنبه، 22 دی) فرآیند احراز صلاحیت در کمیته بدوی انتخابات آغاز میشود. ممبینی دبیرکل فدراسیون فوتبال اعلام کرده که در تاریخ 20 بهمنماه (در فاصله 21 روز تا روز انتخابات) اسامی افرادی که تایید صلاحیت شدهاند، روی سایت فدراسیون قرار خواهد گرفت. البته نامزدها تا پیش از این تاریخ به صورت محرمانه در جریان نتیجه بررسی صلاحیتشان قرار میگیرند تا در صورت مخالفت با رای صادرشده، فرصت اعتراض به رای کمیته بدوی را در کمیته استیناف انتخابات داشته باشند.
درنهایت همه در انتظار یازدهم اسفند هستند تا یکی از چالشیترین ادوار انتخابات فدراسیون برگزار و چهره رییس مشخص شود. نکته مهم اینجاست که تمام این پنج نفر کسانی هستند که سابقه مدیریت در فدراسیون فوتبال را چه کم و چه زیاد دارند و همهشان از نفرات امتحان پسداده ورزش کشور به حساب میآیند. هر کدام از این نفرات بتواند در انتخابات پیروز شود باید با رویکردی متفاوت کار را دنبال کند و در مسیر پیشرفت این فدراسیون قدم بردارد. فوتبال و دیگر رشتهها در این فدراسیون برای خروج از وضعیت فعلی و قدم برداشتن در راه توسعه نیاز به تفکر و برنامههای جدید دارد و باید دید این چهرههای قدیمی میتوانند این کار را انجام بدهند یا نه.