طلب عیدی کارگری توسط بازنشستگان تامین اجتماعی
با رسیدن به ماههای پایانی سال، زمزمهها در میان شاغلین و بازنشستگان درباره مبلغ عیدی و زمان پرداخت آن داغ میشود و تمامی بازنشستگان اعم از کشوری و تامین اجتماعی منتظر تعیین مبلغ و واریز هرچه سریعتر این مبالغ به حسابهایشان هستند اما بازنشستگان تامین اجتماعی که در دوران اشتغال خود مشمول قانون کار بودند، نظر متفاوتی نسبت به سایر بازنشستگان درباره میزان عیدی خود دارند.
به گزارش ایلنا، بازنشستگان تامین اجتماعی که در دوران اشتغال خود مجموع دو پایه حقوق خود را بهعنوان عیدی دریافت میکردند، در زمان بازنشستگی و با فرارسیدن ایام منتهی به عید نوروز و دریافت عیدی مطابق با فرمول عیدی کارمندان، مقداری دچار سرخوردگی میشوند، به ویژه اینکه مبلغ دریافتی حقوق مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی عمدتاً پایین است. از آنجا که فرمول بازنشستگان دولت و کارکنان آن درباره عیدی معادل «نصف پایه حقوق» است لذا دریافت این مبلغ عیدی برای کارگرانی که سالها دو برابر حقوق پایه خود را بهعنوان عیدی قانونی دریافت میکردند، سخت و دشوار است. به همین جهت پرداخت عیدی مطابق با قانون کار، سالهاست که یکی از مطالبات بازنشستگان تامین اجتماعی بوده است.
بازنشستگان کارگری تحت شمول قانون تامین اجتماعی هستند نه قانون کار
«حسین حبیبی» عضو هیات مدیره کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار کشور در این رابطه اظهار میکند: واقعیت این است که طبق قانون کار، عیدی کارگران دوبرابر یک پایه حقوق دریافتی همان سال است اما این تنها مربوط به کارگران شاغل است و بازنشستگان از قانون دولت تبعیت میکنند.
وی افزود: تنها چند ماده از قانون تامین اجتماعی مثل ماده ۹۶ و ۱۱۱ از قانون کار تبعیت میکند و مابقی قوانین تامین اجتماعی ربطی به قانون کار ندارند لذا عیدی مستمریبگیران بازنشسته در این قانون، شرایط خاص خودش را دارد که مجزا از شرایط خاص پرداخت عیدی کارگران است یعنی مانند کارکنان دستگاههای کشوری و بازنشستگان دولت، عیدی بازنشستگان کارگری تامین اجتماعی نیز پرداخت میشود.
استدلالهای تامین اجتماعی درست است
«علی دهقانکیا» رئیس هیات مدیره کانون کارگران بازنشسته تامین اجتماعی تهران نیز در این باره میگوید: درباره موضوع عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی هنوز مذاکره مستقلی با مدیرعامل جدید سازمان نداشتیم. البته در سالهای گذشته مذاکراتی با مدیرعامل قبلی درباره ضرورت پرداخت عیدی مشابه کارگران داشتیم اما در جواب، آنها این اظهارنظر صحیح را مطرح میکردند که «زمانی میشود عیدی بازنشستگان کارگری را مانند کارگران داد که بتوان از عیدی و پاداش و مزایای دیگر هم حق بیمه کسر شود».
حبیبی: عیدی مستمریبگیران بازنشسته در قانون تامین اجتماعی مجزا از شرایط کارگران است و مانند کارکنان دستگاههای کشوری و بازنشستگان دولت، پرداخت میشود
وی افزود: این اظهارنظر پاسخی ندارد. در شرایطی که تامین اجتماعی از مزایا و پاداش و عیدی حق بیمهای کسر نمیکند، طبیعتاً نمیتواند عیدی خود را در زمان پرداخت مستمری مانند فرمول دوران کارگری (دوبرابر پایه حقوق یا حتی برابر یک پایه حقوق) بدهد. علتش این است که در سازمان تامین اجتماعی فرد هر چقدر آورده یعنی حق بیمه و کسورات داشته باشد، به همان میزان باید دریافت کند. در چنین شرایطی اگر تامین اجتماعی از حق مسکن کسر حق بیمه کند، در دوره بازنشستگی هم حق مسکن میدهد لذا این فرمول درباره عیدی و پاداش نیز صادق است.
منابع تامین اجتماعی فقط کفاف پرداخت مستمری را میدهد
دهقانکیا تاکید کرد: ما در سالهای اخیر تلاش هم کردیم که به اندازه کارگران و با فرمول آنان عیدی بگیریم اما مذاکرات ما موفق نبود. یکی از دلایل مهم این امر، فقدان منابع در سازمان تامین اجتماعی است. امروزه تقریبا تمامی درآمد سازمان تامین اجتماعی و حتی مبالغ ناشی از همه حق بیمهها و سود شرکتهای تابعه به پرداخت حقوق مستمری بازنشستگان تخصیص
پیدا میکند.
رئیس کانون بازنشستگان کارگری تهران تصریح کرد: سازمان در حقوق عادی و ماهانه مستمری هم با مشکل مواجه است. در چنین شرایطی صحبت از تغییرات میزان عیدی دشوار است. حتی از نظر زمانی، شاید ما در پرداخت مشکل داشته باشیم زیرا تنها ۳۰هزار میلیارد تومان از بدهی ۱۳۰هزار میلیارد تومانی مندرج در بودجه امسال توسط دولتهای سیزدهم و چهاردهم محقق شده و با این حساب مذاکرات افزایش عیدی موثر نیست.
دهقانکیا: تنها ۳۰هزار میلیارد تومان از بدهی ۱۳۰هزار میلیارد تومانی مندرج در بودجه امسال توسط دولتهای سیزدهم و چهاردهم محقق شده و با این حساب مذاکرات افزایش عیدی موثر نیست
فشار بر تامین اجتماعی کارساز نیست
وی افزود: سازمان تامین اجتماعی امروزه نزدیک به ۶ هزار میلیارد تومان بابت پولی که از مستمری ما بابت بیمه تکمیلی کسر شده، به شرکت بیمه تکمیلی آتیهسازان حافظ بدهکار است. همچنین ۱۵۰۰ میلیارد تومان این سازمان بابت بیمه عمر شرکت بیمه ایران به کسانی که بیمه عمر دارند باید پرداخت کند که در این فقره هم اقدامی صورت نگرفته است. اینها همه مبالغی است که قبلا بازنشستگان از حقوق خود کسر کردند و سازمان تامین اجتماعی هیچ نقشی جز نگهداری و انتقال مبلغ ندارد.
دهقانکیا گفت: ماه گذشته درآمد سازمان تامین اجتماعی ۶۲هزار میلیارد تومان بوده که از این میزان ۶۰هزار میلیارد تومان فقط حقوق و مستمری پرداخت کرده است. این درحالی است که با آن ۲ هزار میلیارد تومان باقی مانده باید هزینههای درمان و هزینه کارکنان خود تامین اجتماعی را تامین میکرد. بسیاری از بدهیهای سازمان تامین اجتماعی به مراکز دارویی و درمانی نیز باقی مانده است.