به روز شده در: ۲۰ دی ۱۴۰۳ - ۲۳:۵۹
کد خبر: ۶۶۶۵۲۲
تاریخ انتشار: ۱۰:۳۷ - ۰۳ دی ۱۴۰۳

آیا چرخه گرانی درراه است؟

سال ۱۳۹۷، ما ۱۲۰ میلیارد دلار درآمد ارزی و ۱۰۰ میلیارد دلار ذخایر ارزی داشتیم. اما آقای همتی اعلام کرد که دست به ذخایر ارزی نخواهد زد.
روزنو :

آیا چرخه گرانی درراه است؟

 نرخ دلار تا کانال 77 هزار تومان پیشروی کرد اما در روز گذشته دلار تا 75 هزار تومان عقب‌گرد کرد. برخی کارشناسان معتقدند افزایش نرخ دلار در بازار توافقی منجر به افزایش نرخ ارز در بازار آزاد شده است. برخی کارشناسان دیگر می گویند تقاضا برای سفرهای پایان سال میلادی و اوایل سال نو، به همراه محدودیت‌های صادرات نفت و التهابات سیاسی و امنیتی در منطقه عامل افزایش نرخ ارز است. برخی هم می گویند دولت با افزایش نرخ دلار در حال نوسان گیری است تا بتواند حقوق وعیدی پایان سال کارمندان را بدهد. دراین‌ارتباط احسان سلطانی، کارشناس مسائل اقتصادی گفت: افزایش قیمت نتیجه‌ی سیاست‌های آقای همتی است. اتفاق دولت کمترین منافع را می‌برد و منافعِ اصلی برای گروه‌های خاص است. افزایش قیمت ارز مردم را فقیر می‌کند. در ادامه گزیده نظرات وی را به نقل از ایلنا می‌خوانید.

ذخیره ذخایر ارزی
سال ۱۳۹۷، ما ۱۲۰ میلیارد دلار درآمد ارزی و ۱۰۰ میلیارد دلار ذخایر ارزی داشتیم. اما آقای همتی اعلام کرد که دست به ذخایر ارزی نخواهد زد. ذخایر ارزی حاصل فروش نفت است که باید به‌درستی مصرف شود. کشورهای دیگر نیز درآمد نفتی خود را به نحوی خرج می‌کنند که به توسعه اقتصادی آن‌ها کمک کند. اینکه ما نفت را بفروشیم و پول آن را خرج کنیم حتی در کشورهای پیشرفته هم چیز عجیبی نیست. مسئله این است که آن درآمد خرجِ چه شود؟ ایشان آن زمان ارز بانک مرکزی را به بازار نداد و قیمت ارز را افزایش داد و چیزی به نام ارز ترجیحی درست کردند. این‌ها برنامه‌هایی برای تأمین منافع عده‌ای خاص است و این سیاست‌ها مردم را تحت‌فشار قرار می‌دهد. ما در شرایط تحریم قرار داریم پس باید سیاست‌هایی توسط دولت و بانک مرکزی اجرا شود که مختصِ شرایط جنگی است. در حالیکه این سیاست‌ها به‌ویژه در شرایط تحریم، به‌جای کمک به مردم، به افزایش فشار بر آن‌ها منجر شده است. افزایش قیمت‌ها ادامه دارد. باوجود افزایش درآمدهای ارزی از سال ۹۱، چرا باید شرایط زندگی مردم به تحت تأثیر قرار گیرد؟ کل مخارج کشور با ۳۰ میلیارد دلار بسته می‌شود و ما در بدترین شرایط ۴۰ تا ۵۰ میلیارد دلار ارز داشته‌ایم. در زمان جنگ ۸ ساله، نفت ۱۰ دلار شد و دلار نیزدر طول ۸ سال ۴ و نیم برابر شد، در حالیکه الان فقط طی یک سال دلار را چهار برابر کرده‌اند. در زمان جنگ هزینه‌های غیرضروری در کشور وجود نداشت و کالاهای خارجی به‌ندرت دیده می‌شد. دولت با قاچاق مبارزه کند. اگر در شرایط جنگ هستیم، واردات باید محدود به کالاهای ضروری باشد. سیاست‌های کنونی فشار بیشتری بر اقشار ضعیف جامعه وارد می‌آورد. ترامپ هنوز نیامده، افزایش نرخ دلار برای این است که منافع عده‌ای خاص تأمین شود و مشکل نا ترازی بانک‌ها حل شود تا به بنگاه‌های فاسد رانتی سود بدهند. دولت می‌تواند نوسانات نرخ ارز را کنترل کند.


در ۷ سال گذشته حدود ۲۰ میلیارد دلار از پول کشور وارد ترکیه شد.
به نظر می‌رسد که هدف از این بحران‌ها، تأمین منافع عده‌ای خاص باشد.

افزایش قیمتِ بنزین یعنی افتادن در چرخه‌ی گرانی


همه‌چیز ناتراز است، حالا می‌خواهیم بنزین را تراز کنیم؟ نمی‌شود روی تراز کردنِ چیزی دست گذاشت که به نفع مردم نیست. من هم باقیمت فعلی بنزین موافق نیستم، اما بعد از افزایش نرخ بنزین و تورم حاصل از آن، دوباره دلار را گران می‌کنند؟ با این کار روی چرخه‌ی گرانی می‌افتیم. حداقل حقوق با تمام مزایا بین ۱۰ تا ۱۲ میلیون تومان است و خیلی از کارگران همین مقدار را هم نمی‌گیرند. اگر یک خانواده سه نفرِ بخواهد در روز یک شیشه شیر بخورد در ماه یک و نیم میلیون تومان باید کنار بگذارد. بعد در این شرایط می‌خواهند سال دیگر ۲۰ درصد حقوق را افزایش دهند. قیمت مواد غذایی در دنیا ده درصد افزایش‌یافته است با این اوضاع قیمت مواد غذایی ۳۰ تا ۴۰ درصد بالا می‌رود.

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز