تداوم واکنشها به سخنان شمخانی درمورد برجام و مکانیسم ماشه/امان از کاسبان تحریم!
دبیر اسبق شورای عالی امنیت ملی مسئولیت راهبردی که اکنون ایران را تا آستانه کلید خوردن مکانیزم ماشه برده، به گردن گرفت.
شمخانی گفت: دولت وقت ایران هیچ اعتقادی به عکسالعمل نشاندادن در برابر خروج آمریکا از برجام و بیعملی اروپاییها نداشت. راهبرد ما همیشه یا رفع یا جایگزینی تحریم است.
وی افزود: یکی از دلایل وجود دستاوردهای فنی هستهای که الان داریم قانون اقدام راهبردی است. برخی الان میگویند غنیسازی را ما ۶۰ درصد کردیم، اما اینطور نیست.
شمخانی تأکید کرد: غنیسازی ۶۰ درصدی نتیجۀ تصمیم دیگران و قانون اقدام راهبردی بود نه آنها.
وی در تازهترین سخنانش، به برجام و حسن روحانی تاخت و قانون راهبردی مجلس برای لغو تحریمها حمایت و اعلام کرد که همچنان مسئول پرونده هستهای است. سخنان اخیر شمخانی بار دیگر عمق اختلافات حسن روحانی با دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی را برسر احیای برجام بازگو میکند.
او در این مصاحبه انتقادی، حسن روحانی را به «بیعملی» در سیاست خارجی و درمقابل خروج آمریکا از برجام متهم کرد و محمود احمدینژاد را پایهگذار اختلاف در کشور خواند.
انتشار این مصاحبه در نورنیوز، واکنشهای بسیاری به دنبال داشت.
ظریف و شمخانی حاضرند مناظره کنند؟
در پی انتشار گفتوگوی علی شمخانی، دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی، حسام الدین آشنا، مشاور حسن روحانی در دولت دوازدهم، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: بنا بر تصریح جناب آقای مهدی محمدی، مخالفت دبیر وقت شعام با راهبرد دولت وقت و نقش کلیدی ایشان در تدوین و تصویب قانون اقدام راهبردی مجلس قطعی است. آیا آقایان ظریف و شمخانی حاضرند در یک مناظره شرکت کنند تا سیاست ملی ایران در قبال خروج آمریکا از برجام و تبعات آن مورد بررسی قرار گیرد؟
سعید حجاریان، تئوریسین جریان اصلاحات نیز در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: امان از کاسبان تحریم! قابل توجه آقای دکتر پزشکیان.
متهم در جایگاه شاکی!
محمد حیدری، مدیرمسئول رویداد۲۴ درباره اظهارات اخیر علی شمخانی در یادداشتی نوشت: شمخانی به جای حمله به روسای جمهور سابق پاسخگوی اقدامات هزینه بار خود باشد.
مثالی در ادبیادت فارسی است «دست پیش گرفتن برای اینکه پس نیفتند» به این معنی که تقصیر را به گردن دیگری انداختن؛ طلبکاری کردن در عین آگاهی به اینکه بدهکار است. این درست مثل دریادار علی شمخانی دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی است. کسی که شاید در یک کشور دیگر به دلیل سومدیریت و ابهامات زیاد در حوزه خود و خانوادهاش میبایست نه صرفا به افکار عمومی بلکه به دستگاه قضایی پاسخ میداد. اما امروز به جای پاسخگوی به مدیریت پرهزینه خود در مهمترین رکن تصمیمگیری در ساختار نظام حاکمیتی کشور در جایگاه یک شاکی نشسته که سه رئیس جمهور سابق را نه نقد بلکه متهم کند. این درحالی است که فراموش کرده خود در جایگاه متهم ردیف اول در این نابسامانیها است.
او در بخش دیگری از صحبتهایش که حتی با واکنش دانشجویی همراه شد، میگوید: «آن کسی که در کشور اختلاف ایجاد کرد و منابع مالی را هدر دارد و هنوز هم برای آن پاسخی ندارد، آن کسی که بگمبگم راه انداخت و حیطه سیاست را به حیطه فحش و فحشکاری تبدیل کرد؛ احمدینژاد است.»
بخش جالبتر اظهارات شمخانی آنجاست که سیاست خارجی دولت روحانی و مشخصاً رویکرد برجامی آن را هدف میگیرد. او موقعیت کنونی ایران را حاصل قانون اقدام راهبردی دانسته و ادعا میکند که دولت روحانی اساساً برنامهای برای واکنش به خروج آمریکا از برجام نداشته است!
درباره این مصاحبه و صحبتهای آقای شمخانی، اما چند نکته قابل توجه است:
۱. اولین و مهمترین نکته این است که یک مقام مسئول عالیرتبه که مسئول مستقیم مهمترین تصمیمات کلان کشور مشخصا در حوزههای سیاسی، امنیتی، اقتصادی و حتی اجتماعی در کشور بوده بر چه مبنایی به جای پاسخگویی در مقام نقد سخن میگوید و با زیر سوال بردن دیگران، فرافکنی میکند؟ آقای شمخانی که در همین مصاحبه تاکید کردهاند هنوز مسئول رسیدگی به پرونده هستهای هستند، چرا به جای زیر سوال بردن و حمله به سیاستهای دولت روحانی پاسخ نمیدهند که از جایگاه رفیع و نفوذ عالی خود برای حل و فصل پرونده پیچیده هستهای چه استفادهای کردهاند؟
در همین راستا انتظار میرود آقای شمخانی به جای تاکید بر اینکه به سه رئیس جمهور منتقد خود رای نداده است اما در طی سالها مدیریت در زمان ریاست همین سه رئیس جمهور مهمترین مسئولیتها را داشته، به این سوال پاسخ دهد که مشخصا در یک دهه فعالیت خود در شورای عالی امنیت ملی چه دستاوری داشته است؟ ایشان در این جایگاه و در حالی که کشور با سه بحران مهم در دی ۹۶، آبان ۹۸ و پاییز ۱۴۰۱ مواجه شد؛ چطور عمل کردند؟ مثلا توضیح دهند که چطور با معترضان مواجه شدند؟ چند نفر کشته شدند؟ توانستند مردم را متقاعد و اعتماد و سرمایه اجتماعی را بازیابی کنند؟ و یا در زمان بزرگترین خطای نظامی تاریخ ایران در سرنگونی هواپیمایی اوکراینی به عنوان بالاترین جایگاه تصمیمگیری در حوزه امنیتی و نظامی کشور چه قصوری داشتهاند؟
همچنین انتظار میرود آقای شمخانی درباره سرنوشت پروندههای بیسرانجامی مثل پرونده هستهای و پرونده حصر که بعد از انتصاب ایشان به دبیری شورای عالی امنیت ملی به این نهاد سپرده شد، توضیح دهند که چه کردند و چرا نتوانستند کشور را از شرایط پیچیده کنونی رهایی دهند؟
۲. گفتوگوی اخیر علی شمخانی و لحن تند و انتقادهایش به دیگران با واکنشهای بسیاری همراه است و مهمترین این واکنشها سابقه او است. شمخانی درحالی سیاستهای برجامی دولت روحانی را مورد هجمه قرار داده است که همین چند وقت پیش محمود واعظی در مصاحبهای که اتفاقا بسیار هم سر و صدا به پا کرد از اختلافات دولت روحانی با شمخانی به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی پرده برداشت.
واعظی حتی در آن مصاحبه از مخالفت اولیه رهبری با شمخانی برای تصدی آن جایگاه پرده برداشته و گفته بود: «سال ۹۲ آقای روحانی، آقای شمخانی را برای شورایعالی امنیت ملی معرفی کرد، مقام معظم رهبری گفتند شما اگر کسی دیگر را دارید بگذارید... نمیدانم ملاحظاتشان چه بود که تأیید نکردند، اما بعدش تأیید کردند.»
با توجه به همین مصاحبه و اشاره واعظی به اینکه روحانی بعدها ۶-۵ مرتبه برای تغییر دبیر شورای عالی امنیت ملی اقدام کرده است؛ حمله اخیر شمخانی به دولت روحانی بیاعتبار شده و بیشتر به یک تسویه حساب سیاسی شخصی یا فرافکنی از مسئولیت میماند.
این موضوع درباره روابط شمخانی و دولت رئیسی نیز صدق میکند. او در سال ۱۴۰۲ از دبیری شورای عالی امنیت ملی برکنار شد و منصور حقیقتپور از چهرههای نزدیک به لاریجانی در یک گفتگوی رسانهای گفته بود ابراهیم رئیسی از سال ۱۴۰۰ به دنبال تغییر شمخانی بوده است ولی لابیهای سنگین برخی برای حفظ شمخانی این اجازه را نمیداد.
۳. آنچه بعد از مشاهده گفتوگوی اخیر شمخانی به ذهن میرسد، اما حواشی مربوط به او و خانواده و داماد و اقوامش است. نام شمخانی با فعالیتهای اقتصادی پسرانش گره خورده لذا وقتی همزمان که او مشغول نقد روسای جمهور قبلی است، ذهن مخاطب جریان هزینه نجومی دانشگاه آمریکایی در بیروت، مالکیت کشتی، خرید و فروش املاک در دوبی و فروش فراوردههای نفتی ایران و روسیه را مرور میکند.
مرور این حواشی که فهرست طول و درازی هم دارد، موضوع این یاداشت نیست لذا صرفا به آخرین مورد آن اشاره میکنم: بلومبرگ در گزارشی تحقیقی به تبدیل شدن حسین شمخانی به سلطان معاملات نفت ایران و روسیه پرداخت و نوشت: «شرکتی به نام میلاووس دو سال پیش در دوبی تاسیس شده که نفوذ گستردهای در بازارهای جهانی انرژی به دست آورده است. این شرکت به حسین شمخانی تعلق دارد.» این رسانه ادعا کرده است حسین شمخانی به لطف نفوذ پدرش در سطوح بالای مدیریتی موفق شده از فروش نفت و فرآوردههای نفتی ایران و روسیه میلیاردها دلار پول به جیب بزند.
موضوعاتی که بایست در مصاحبه با یک رسانه مستقل نه وابسته به خود شمخانی از او پرسیده شود که پشت پرده این موضوعات چیست. سوالات زیادی که در ذهن جامعه ایرانی از عملکرد پرهزینه شمخانی وجود دارد این است که نقش شما در این اتفاقات چیست؟ شاید سادهترین سوال میتوانست این باشد که علت حضور آقازاده جنابعالی به عنوان یک تاجر نفتی در دیدار رسمی جنابعالی به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی با محمد بن زاید حاکم امارات چیست؟
۴. نکته چهارم، اما ابهاماتی است که سخنان شمخانی در این گفتوگو دارد. مثلا علی شمخانی در این مصاحبه درحالی به قانون اقدام راهبردی اشاره میکند و آن را در کارنامه خود میداند که این قانون بخشی از عملکرد مجلس انقلابی، و به گفته محمد جواد ظریف خود مانعی در راستای احیای برجام بود. خاطرمان است که حسن روحانی در این خصوص گفته بود: «در قانون اقدام راهبردی خیانت شد به مردم. آقای ظریف طرحی به شورای عالی امنیت ملی آورد، تقریباً اواخر فروردین ۱۴۰۰ توافق نهایی میشد. با اکثریت قاطع آرا تصویب شد. فقط یک نفر مخالف بود. ولی خب نشد ما اجرا کنیم. بیشترین عامل همین قانون بود که جلوی ما را گرفته بود. طبق این قانون هیچ وقت برجام درست نمیشود.»
شاید در کشوری غیر از ایران فردی همچون علی شمخانی به جای نشستن و گفتگو کردن با رسانه نزدیک به خود میبایست در جلسات دادگاه علنی در حال پاسخگویی به عملکرد پرابهام خود و خانوادهاش میبود و هیچگاه اینگونه جایگاه متهم با شاکی عوض نمیشود.
خدایا فرزندان شمخانی را بسلامت بدار!
جعفرزاده ایمن آبادی به مصاحبه علی شمخانی واکنش نشان داد و نوشت: خدایا فرزندان شمخانی را بسلامت بدار!
نماینده سابق مجلس در واکنش به مصاحبه علی شمخانی، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «مصاحبه ای با شمخانی انجام و ایشان به سوالات انصافا صادقانه پاسخ دادند. انتظار می رفت مصاحبه گر در رابطه با چرایی؟ سنگ اندازی در روند برجام علاقه خاص به دور زدن تحریم ها و شیوه فروش نفت از شمخانی سوال و مردم پاسخش را می شنیدند! خدایا فرزندان شمخانی را بسلامت بدار!»