به روز شده در: ۲۵ آذر ۱۴۰۳ - ۱۵:۰۸
کد خبر: ۶۶۱۰۸۲
تاریخ انتشار: ۰۹:۵۱ - ۰۵ آذر ۱۴۰۳

ظریف در جزیره تندروها

ناصر ایمانی، تحلیلگر مسائل سیاسی در واکنش به حواشی پیرامون ماندن یا رفتن ظریف در دولت چهاردهم به خبرنگار «آرمان ملی» می‌گوید:‌ «در این مورد باید بگوییم که تنها تعداد کمی از نمایندگان مجلس هستند که پیگیر چگونگی حضور ظریف در پاستور هستند ولی اکثریت نمانیدگان مجلس چنین اعتقادی ندارند.
روزنو :

ظریف در جزیره تندروها

 سیاوش پورعلی : وزارت امورخارجه در جمهوری اسلامی، یکی از وزارتخانه‌هایی است که طبق رویه‌ای مرسوم، پیش از معرفی وزیر مورد نظر به مجلس برای کسب رای اعتماد، مورد تایید مقام معظم رهبری قرار می‌گیرد.

همین تعریف کوتاه و آکادمیک نشان می‌دهد فردی که 2 دوره پیاپی توانست در پاستور به‌عنوان وزیر امورخارجه بماند به‌خودی خود صلاحیتش احراز شده است و شاید باید نگاه‌های امنیتی را از روی او برداشت. حتی این تاکیدات هم باعث جلوگیری از تخریب محمدجواد ظریف توسط مخالفانش نمی‌شود. در طول سال‌های وزارتش همواره چهره‌های موسوم به «تندروها» یا به‌ تعبیری «خالص‌سازها» بر علیه او اقداماتی تخریبی انجام می‌دادند. اصولگراهای تندرو که بخشی از آنها را با تابلوهای «جبهه‌ پایداری»، «حزب شریان»، «جبهه صبح ایران» می‌شناسیم حتی اقدامات مثبت ظریف در مذاکره برجام را وارونه جلوه می‌دهند و در کمال ناباوری او را خائن یا جاسوس می‌خوانند. در دوره اول حضور 8 ساله ظریف مخالفانش مسائلی مانند برجام، رابطه با مسئولان آمریکایی، چرا با «جان کری» دست دادی و... مطرح می‌کردند و حالا با توجه به جایگاه نه ‌چندان مهم ظریف در دولت، از او می‌پرسند که چرا فرزندانت را در آمریکا به‌دنیا آوردی؟ در ادامه این گزارش با یکی از تحلیل‌گران حوزه سیاسی گفت‌وگوی کوتاهی انجام داده‌ایم. ایمانی معتقد است روند مخالفت با ظریف بیش از اینکه تاکید به قانون باشد یک سناریوی سیاسی است.

تخریب ظریف؛ پروژه سیاسی

ناصر ایمانی، تحلیلگر مسائل سیاسی در واکنش به حواشی پیرامون ماندن یا رفتن ظریف در دولت چهاردهم به خبرنگار «آرمان ملی» می‌گوید:‌ «در این مورد باید بگوییم که تنها تعداد کمی از نمایندگان مجلس هستند که پیگیر چگونگی حضور ظریف در پاستور هستند ولی اکثریت نمانیدگان مجلس چنین اعتقادی ندارند. این موضوع نشان می‌دهد که اکثریت مجلس با خروج معاون راهبردی از دولت احتمالا مخالف است. اصل این قانون تعابیر و ابهامات مختلفی به‌همراه دارد. باتوجه به لایحه‌ای که دولت چهاردهم به بهارستان ارسال کرده و در آینده به صحن مجلس می‌‎آید احتمالا با تغییرات زیادی روبه‌رو خواهد شد. توجه کنید که این مورد یک پروژه سیاسی است و قابلیت اجرایی ندارد. به‌طور طبیعی این امکان وجود دارد که در آینده برخی از مسئولانی که مشمول این قانون خواهند شد فعالیت داشته باشند به‌همین دلیل در ادامه ابهام‌های به‌وجود آمده برطرف خواهد شد.» او در پاسخ به اینکه آیا طرح شکایت از دولت به‌دلیل به‌کارگیری ظریف به‌‎سرانجامی خواهد رسید؟ ادامه می‌‌دهد:‌ «توجه داشته باشید که این قانون به‌تازگی تصویب نشده و در این مدت قوه قضاییه به حواشی آن ورود نکرده است و بر این مبنا کسی عزل نشده. این نشان می‌دهد دستگاه قضا هم در این مورد با ابهام‌هایی روبه‌رو است. براساس اظهارات برخی از سیاسیون گویا نظر رهبری هم این نیست که ظریف از دولت برود. معتقدم این یک پروژه توسط تعدادی از نمایندگان محترم مجلس تنظیم شده که رابطه مناسبی با دولت چهاردهم ندارند.» ایمانی با مخاطب قراردادن نمایندگانی که این پروژه سیاسی را دنبال می‌کنند، اضافه می‌کند‌: «در هر دوره از مجلس تعدادی از نمایندگان به مواردی حساس می‌شوند که در واقع دغدغه روز جامعه نیست. در این دوره هم چنین نفراتی را در بهارستان مشاهده می‌کنیم. فرض را بر این بگذاریم که ظریف از امروز در دولت نباشد، چه مشکلی از جامعه حل خواهد شد؟ این نمانیدگان مجلس به‌جای حاشیه‌سازی‌های اینچنین راهی برای کمک به موفقیت دولت پیدا کنند تا بتوان با همکاری هم کشور را از بحران‌های پیش آمده رهایی دهیم.»

خالص‌سازها در برابر دولت

با روی کارآمدن دولت چهاردهم و حضور ظریف در معاونت راهبردی بار دیگر ‌بهانه‌ای برای تخریبش‌ مطرح شد. تعدادی از نماینده‌های مجلس بر این باورند که بنابر قانون «منع به‌کارگیری افرادی که فرزندان‌شان تابعیت دوگانه دارند»، ظریف باید پاستور را ترک کند. بعد از شدت‌گرفتن اعتراضات، «مسعود پزشکیان» مجبور شد در مورد پشت‌پرده حضور ظریف در دولت به کسب اجازه از رهبری اشاره کند و بنا به‌دستور ایشان لایحه‌ای را بنابر فوریت به بهارستان ارسال کرد ولی بازهم به‌در بسته تندروها خورد و با انتقاد مجلسی‌ها روبه‌رو شد. به‌تازگی گزارشی در‌ کمیسیون امنیت ملی تنظیم شده و به صحن مجلس خواهد آمد. نمایندگان معتقدند تابعیت فرزندان ظریف قهری نیست و همین موضوع نشان می‌دهد که او باید از دولت برود. طبق آخرین پیش‌بینی‌ها احتمالا این گزارش با رای نمایندگان تایید خواهد شد و در ادامه جهت بررسی‌ها به دستگاه قضا ارسال خواهد شد. تابعیت قهری، به افرادی تعلق می‌گیرد که در کشوری مانند آمریکا متولد شوند.

فرزندانم در ایران هستند

وزیر امور خارجه پیشین با استقبال از راه‌اندازی کمپین «فرزندت کجاست» که توسط پایگاه خبری «خبرفوری»، شروع شده بود توضیحاتی را در وضعیت کنونی خانواده خود مطرح کرد. ظریف در این کمپین خطاب به مخاطبان گفت:‌ «پسرم لیسانس برق و فوق لیسانس مدیریت بازار دارد و با همسر و دخترش در تهران زندگی می‌کنند و استخدام هیچ جایی نیست و در حوزه مدیریت بازار، کار مشاوره‌‌ای انجام می‌‌دهد. دخترم طراح داخلی است و با همسر و دخترش در تهران زندگی می‌‌کنند و بیشتر به تربیت فرزندش مشغول است و برخی اوقات طراحی داخلی برای دوستان و اقوام انجام می‌‌دهد. دامادم فوق‌لیسانس مدیریت دارد و مدیر یک شرکت خصوصی است. عروسم دکترای نانوتکنولوژی دارد و بیشتر به تربیت فرزندش مشغول است و به‌طور پاره‌وقت در دانشگاه فعالیت دارد. خدا را شاکرم که فرزندانم به‌دنبال خاتمه ماموریت من در سازمان ملل متحد، تحصیلات‌شان را فورا به اتمام رساندند و بیش از ۶ سال است که به ایران بازگشته‌‌اند و همراه خانواده‌های‌شان در تهران ساکن و مشغول به کار هستند.»

تندروها ان‌قلتی نداشته باشند

روح‌ا... لک ‌علی‌آبادی، نماینده ازنا و درود، روز گذشته در تذکری خطاب به رسایی اظهارکرد: «امروز نظر حضرت آقا برای همه روشن و مبرهن است، فکر می‌کردم که دیگر جای هیچ ان‌قلتی وجود نداشته باشد چرا که رهبری می‌فرمایند با اصلاح قانون درباره تابعیت قهری موافق هستم. متاسفانه بازهم آقای رسایی ان‌قلت وارد کرده و می‌گوید اصلا تابعیت قهری در عالم وجود ندارد. نمی‌شود هر جا که ما حرف رهبر انقلاب به مذاق‌مان خوش نمی‌آید تفسیر به رای کنیم. معلوم نیست نیروهای انقلاب باید خودشان را با حضرت آقا هماهنگ کنند یا ایشان با نیروها. «این تذهبون؟» امروز متاسفانه یک شائبه غلطی وجود دارد مبنی بر آنکه بعضی از گروه‌ها از رهبری عبور می‌کنند؛ خدای ناخواسته این شبهه غلط را با لجبازی تشدید نکنیم.»

منبع : آرمان ملی

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز