به روز شده در: ۲۴ آذر ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۰
کد خبر: ۶۵۹۲۳۹
تاریخ انتشار: ۱۲:۳۰ - ۲۶ آبان ۱۴۰۳
دلایل سفر مشاور رهبر انقلاب به سوریه و لبنان

پیامی که لاریجانی به دمشق و بیروت رساند

با توجه به اظهارات لاریجانی و اظهارات پیشین مقامات لبنانی از جمله نبیه‌بری و لزوم حفظ توان باقی‌مانده مقاومت لبنان، شاید پیام ایران چراغ سبزی برای بررسی راه‌های پایان دادن به این جنگ نابرابر و خسارت‌بار باشد.
روزنو :

پیامی که لاریجانی به دمشق و بیروت رساند

مشخص نیست که پیامی محرمانه از ایران برای اسد توسط لاریجانی فرستاده شده است یا نه. چرا که این سفر به فاصله کوتاهی پس از انتشار خبر ارسال پیام تهدیدآمیز از اسرائیل به بشار اسد مبنی بر ترور او انجام شده است. چند روز قبل روزنامه اسرائیل هیوم مدعی شد پیامی از اسرائیل به بشار اسد داده شده که اگر در ممانعت از انتقال سلاح به حزب الله از خاک سوریه همکاری نکند، به سرنوشت شهید سید حسن نصرالله دچار خواهد شد. لاریجانی می‌تواند حامل پیام حمایت کامل ایران از سوریه به جهت ادامه حمایت از مقاومت باشد.

 علی لاریجانی، رئیس سابق مجلس، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و مشاور رهبر انقلاب سفر خود به سوریه را تمام کرد و به لبنان رفت. این سومین سفر مقامات ارشد کشورمان (پس از عراقچی و قالیباف) به مناطق بحرانی است. سفری که با توجه شرایط جنگی و بمباران‌های اسرائیل قابل توجه است. دیروز زمانی که لاریجانی در دمشق حضور داشت، اسرائیل دو بار دمشق را هدف قرار داد که یک بار آن نزدیک محل حضور لاریجانی بود. با توجه به نزدیکی محل حضور لاریجانی به نقاط مورد هدف اسرائیل، شایعه ترور او در همان زمان مطرح و سپس تکذیب شد. همزمان با ورود امروز او به فرودگاه رفیق حریری بیروت نیز اسرائیل چند نقطه را بمباران کرد.

به گزارش فرارو، تفاوت این سفر با سفر‌های سیدعباس عراقچی و محمدباقر قالیباف در این است که یکی از آنها وزیر امور خارجه و دیگری رئیس مجلس است. اما لاریجانی به عنوان نماینده ویژه مقام معظم رهبری به این دو کشور سفر کرده است. ممکن است دو شخصیت پیشین پیامی از آیت‌الله خامنه‌ای خطاب به مسئولان سوری و لبنانی برده باشند، اما زمانی که فردی به عنوان نماینده رهبری عازم ماموریت می‌شود، احتمال این که پیام خاصی منتقل شده باشد، بیشتر است و این مساله در لبنان مورد تائید لاریجانی قرار گرفت. لاریجانی در بیروت و پس از انجام ملاقات با نخست‌وزیر موقت و رئیس مجلس لبنان، در یک نشست خبری با نبیه بری رئیس مجلس لبنان شرکت کرد.
حضور در دمشق

لاریجانی در سوریه با بشار اسد رئیس‌جمهور و حموده صباغ رئیس مجلس این کشور دیدار و گفتگو کرد. درباره محتوای دیدار اسد و لاریجانی خبری کلی و خالی از جزئیات منتشر شده است. خبر خبرگزاری سانای سوریه و تسنیم ایران درباره محتوای دیدار تفاوت زیادی ندارد. سانا نوشت: «دو طرف درباره تحولات منطقه به‌ویژه تشدید تنش‌های اسرائیلی و تجاوزات مستمر به فلسطین لبنان و ضرورت توقف آن بحث و تبادل نظر کردند. در جریان این دیدار روابط دوجانبه و راه‌های تقویت آن به نفع دو ملت و مردم منطقه بررسی شد. رئیس‌جمهور الاسد بر پایبندی به حقوق تاریخی فلسطین و حمایت از پایداری مردم فلسطین و لبنان توقف کشتار و پایان دادن به نسل‌کشی تاکید کرد. لاریجانی به نوبه خود بر ایستادن ایران در کنار سوریه و آمادگی برای ارائه انواع حمایت‌ها و نقش محوری سوریه تاکید و تقویت نقش آن جهت خدمت کشور‌ها و مردم منطقه را آرزو کرد.» 

مشخص نیست که پیامی محرمانه از ایران برای اسد توسط لاریجانی فرستاده شده است یا نه. چرا که این سفر به فاصله کوتاهی پس از انتشار خبر ارسال پیام تهدیدآمیز از اسرائیل به بشار اسد مبنی بر ترور او انجام شده است. چند روز قبل روزنامه اسرائیل هیوم مدعی شد پیامی از اسرائیل به بشار اسد داده شده که اگر در ممانعت از انتقال سلاح به حزب الله از خاک سوریه همکاری نکند، به سرنوشت شهید سید حسن نصرالله دچار خواهد شد. لاریجانی می‌تواند حامل پیام حمایت کامل ایران از سوریه به جهت ادامه حمایت از مقاومت باشد. نکته دیگر این است که طی یکسال گذشته انتقادات زیادی نسبت به بشار اسد در افکار عمومی و رسانه‌های ایران مطرح شد؛ انتقاداتی مبنی بر این که بشار اسد با تمام حمایت‌هایی که ایران و حزب‌الله از او در جریان جنگ داخلی و جنگ با تروریسم در سوریه انجام داد، آن طور که انتظار می‌رفت در این جنگ کنار مقاومت نایستاد. در عوض، بیشتر به کشور‌های عربی نزدیک شد. درصدی از احتمال نیز وجود دارد که پیامی از ایران در گلایه از اسد به دمشق رفته باشد. 
پرواز به بیروت

لاریجانی در بیروت به سوالات رسانه‌ها پاسخ داد و اعلام کرد که حامل پیامی از رهبر معظم انقلاب اسلامی برای نبیه بری رئیس پارلمان لبنان بوده است. لاریجانی گفت: «سفر ما به لبنان برای این بود که بگوییم در همه شرایط از ملت لبنان و مسئولان لبنانی حمایت می‌کنیم. ما به دنبال حل مشکلات هستیم در حالی که نتانیاهو کار‌ها را خراب می‌کند و شما باید دوستان و دشمنان را تشخیص دهید.» او در بخش دیگری از این نشست گفت که «هر آنچه که مورد پذیرش مسئولین و مقاومت لبنان باشد، ما حمایت می‌کنیم.»

دیدار با نبیه بری رئیس مجلس لبنان

در حال حاضر مسئولان لبنانی به دنبال پایان جنگ هستند و قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت را به عنوان میزان و شاخص مطرح می‌کنند. بخشی از این قطعنامه به عقب‌نشینی حزب‌الله به پشت رود لیتانی و کنترل مرز توسط ارتش لبنان و نیرو‌های سازمان ملل برمی‌گردد. مرور اخبار داخل لبنان نشان می‌دهد که در حال حاضر دو نگاه به مقاومت وجود دارد. یک نگاه حامی ادامه جنگ تا پایان دادن به عملیات اسرائیل است. یک نگاه حامی دولت است که باید بتواند برای یک گروه سیاسی تصمیم بگیرد و تصمیم خود را اجرایی کند. مقاومت لبنان در جریان عملیات نظامی تلفات زیاد انسانی و لجستیکی از اسرائیل گرفته است. اما نبود و ضعف پدافند کارآمد در این کشور، از یک سو تلفات غیرنظامی به جا می‌گذارد که ابزار فشار افکار عمومی بر حزب‌الله می‌شود و از سوی دیگر زیرساخت‌ها و تاسیسات حزب‌الله در حملات هوایی منهدم می‌شود. 

دیدار با نجیب میقاتی نخست‌وزیر موقت لبنان

با توجه به اظهارات لاریجانی و اظهارات پیشین مقامات لبنانی از جمله نبیه‌بری و لزوم حفظ توان باقی‌مانده مقاومت لبنان، شاید پیام ایران چراغ سبزی برای بررسی راه‌های پایان دادن به این جنگ نابرابر و خسارت‌بار باشد.

عکس روز
خبر های روز