به روز شده در: ۲۱ دی ۱۴۰۳ - ۲۱:۳۰
کد خبر: ۶۲۶۲۰۳
تاریخ انتشار: ۱۱:۱۵ - ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
اصلاح طلبان همواره از مشارکت بالا سود بردند

رای‌های خاکستری در سبد پزشکیان؟

مسعود پزشکیان تنها نامزد اصلاح طلب ریاست جمهوری در گفتگوی تلویزیونی خود انتظارات برخی را برآورده و برخی را کمی نگران کرد. با این حال او در واکنش به نظرات متفاوت گفت: «دیدگاه‌های شما درباره اولین برنامه تلویزیونی را شنیدم. نگرانی، همدلی و همراهی شما را ارج می‌نهم.
روزنو :

رای‌های خاکستری در سبد پزشکیان؟

اظهار نظر و تحلیل های سیاسی به اوج خود رسیده است. با این حال برخی معتقدند تنور انتخابات با آغاز ماراتن مناظره ها داغ خواهد شد و نامزدها پتانسیل ها خود را برای آن زمان نگه داشته اند.


مسعود پزشکیان تنها نامزد اصلاح طلب ریاست جمهوری در گفتگوی تلویزیونی خود انتظارات برخی را برآورده و برخی را کمی نگران کرد. با این حال او در واکنش به نظرات متفاوت گفت: «دیدگاه‌های شما درباره اولین برنامه تلویزیونی را شنیدم. نگرانی، همدلی و همراهی شما را ارج می‌نهم.


ما برای اداره کشور نیاز داریم صدای مردم را بشنویم، ایرادات را بپذیریم و اصلاح کنیم. با هشتگ ‎«برای_ایران» گوش شنوای شما در فضای مجازی هستم و خود را پاسخگو می‌دانم. با من حرف بزنید.»


همچنین روزنامه "گاردین" (متمایل به حزب کارگر انگلیس)، در گزارشی نامزدی مسعود پزشکیان در انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری ایران را مورد توجه قرار داده و از او به عنوان تنها نامزد اصلاح طلب و گزینه ای برای اعمال تغییراتی هر چند جزئی در فضای سیاسی و اجتماعی ایران نام برده است.


در این مطلب که به قلم " پاتریک وینتور" دبیر سرویس دیپلماتیک گاردین تحت عنوان" مبارزه سخت تنها نامزد اصلاح طلب" نگارش شده، آمده است: تنها نامزد اصلاح طلب در انتخابات ریاست جمهوری ایران، یک پزشک 69 ساله است که 3 فرزندش را پس از مرگ همسرش - در یک تصادف رانندگی- به تنهایی بزرگ کرد.


او با یک نبرد سخت اما نه غیرممکن روبرو می شود تا رای دهندگان سرخورده ایرانی را متقاعد کند که او فرصتی برای تغییر است.
مسعود پزشکیان، نماینده 20 سال اخیر درمجلس، روز یکشنبه مجوز حضور در انتخابات آتی را از 12 عضو شورای نگهبان قانون اساسی گرفت و تا انتخابات 28 ژوئن ( 8 تیر 1403) فرصت دارد تا در رقابت نامزدهای انتخاباتی حضور یابد. 3 سال پیش هیچ اصلاح طلبی اجازه حضور در انتخابات ریاست جمهوری را نیافت.
بهترین شانس او این است که شکاف ایدئولوژیک بین پنج کاندیدای اصولگرای دیگر ادامه یابد و در نهایت رای آنها را تقسیم کند.


این جراح قلب از استان آذربایجان غربی از سال 1380 تا 1384 وزیر بهداشت در دوره ریاست جمهوری سید محمد خاتمی بود و در آن دوره تلاش کرد خدمات درمانی روستایی را بهبود بخشد. وی پیش از این رئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز بوده است.


پس از اینکه همسر و یک فرزندش را در یک تصادف رانندگی از دست داد، هرگز دوباره ازدواج نکرد. پسرش می گوید حتی زمانی که مادرش زنده بود، این پدر بود که برای خانواده آشپزی می کرد. او در روز ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری با همراهی دخترش در حالی که دست او را گرفته بود به عنوان نامزد ثبت نام کرد.
اگرچه او در پارلمان تجربه اندوخته است، اما آزمون اصلی او در مناظره های تلویزیونی صورت می گیرد، جایی که او با 5 سیاستمدار دیگر روبرو خواهد شد که دیدگاه های محافظه کارانه مشابهی دارند، از جمله تندروهای معروف.


5 مناظره تلویزیونی قبل از روز رای گیری برنامه ریزی شده است که هر کدام 3 ساعت و نیم طول می کشد.
پزشکیان پیشتر حمایت محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه اصلاح طلب و اکثر جریانات درون اردوگاه اصلاح طلب را به دست آورده است، اما بسیاری در ایران - به ویژه رای دهندگان جوان در مناطق شهری - از سیاست رویگردان شده اند.
حامیان این نامزد می گویند که او در جریان اعتراضات سال 1401 پس از مرگ مهسا امینی ، از جمله درباره ادامه کار گشت های پلیس امنیت اخلاقی، از دولت انتقاد کرده است.»
پزشکیان می تواند ارای خاکستری را پای صندوق بکشاند؟


محمد صادق جوادی حصار درباره فساد اقتصادی و وعده‌های کاندیدا‌ها در این باره گفت: «فساد در بخش‌هایی از سیستم اداری و دیپلماتیک ما به سمت نهادیه شده و سخت است، می‌شود به راحتی فساد را کنترل کرد، به شرطی که کنترل کنندگان امر فساد، خود، پاک دست باشند و آلودگی نداشته باشند. چون این آلودگی آن‌ها را ماخوذ به آلودگی‌هایی می‌کند که از جانب دیگران رخ می‌دهد و اگر دولت پاکدست و سالم و صالح سرکار باشد، بدون تردید امکان کنترل فساد وجود دارد و نظارت همگانی، آزادی مطبوعات، آزادی حقوقدانان، آزادی کنترل دولت توسط افکار عمومی و نظارت، مواردیست که در برنامه آقای پزشکیان هم هست.»


وی در بخش دیگری از این گفتگوی تصویری با فرارو درباره حضور قشر خاکستری در انتخابات گفت: «بدون تردید برای همگان روشن است که بخشی از قشر خاکستری که در انتخابات شرکت نمی‌کردند از اردوگاه اصولگرایان نبودند. جریان اصولگرایی در دو سه انتخابات گذشته موفق شده بود بخش قابل توجهی از طرفداران خود را با انگیزه یکدست سازی کشور و یکدست سازی مدیریت کشور، پای صندوق بیاورد. آن انگیزه، اگر برای اصولگرایان باقی مانده باشد، سقف مشارکت آن ها، همین بخشیست که تا به حال بوده. اما بخش اعظمی از افرادی که در انتخابات شرکت نکرده اند از اردوگاه اصولگرایان نبوده و اگر فعال شوند تحت تاثیر جریان اصلاح طلب و جریان‌های منتقد اجتماعی خواهد بود.»


مشارکت ۵۰ درصدی به معنای پیروزی قالیباف و ۶۰ درصدی یعنی موفقیت پزشکیان
همچنین محسن هاشمی رفسنجانی درباره سناریو‌های موجود در صحنه انتخابات به «انتخاب» گفت: ما تنها با یک سناریو در صحنه فعلی مواجه هستیم. سناریو این است که ۱ اصلاح طلب داریم و ۵ اصولگرا؛ یعنی اصلاح طلبان باید با ۵ اصولگرا رقابت کنند.


او درباره وضعیت آرا پورمحمدی در صورت انصراف بیان کرد: از الان نمی‌توان تحلیل سبد آرا داشت و دراینباره فعلا صحبتی نداریم.
هاشمی درباره احتمال پیروزی پزشکیان در دور اول اشاره کرد: آقای پزشکیان موج خوبی ایجاد کرده است. نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که مشارکت از ۴۰ درصد سال ۱۴۰۰ و ۹۸، به نزدیک ۵۰ درصد رسیده است. از این به بعد تلاش خود آقای پزشکیان و گفتمانشان می‌تواند اصلاح طلبان را به پیروزی برساند.
وی اضافه کرد: اگر مشارکت زیر ۴۰ درصد باشد، افرادی مثل جلیلی رأی می‌آورد، اگر به ۵۰ درصد برسد، شاید قالیباف در دور اول پیروز شود، اما اگر مشارکت به سوی ۶۰ درصد برود، شانس پزشکیان بیشتر است.

عکس روز
خبر های روز