به روز شده در: ۲۶ آذر ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۰
کد خبر: ۵۳۵۳۶۰
تاریخ انتشار: ۰۹:۰۵ - ۲۴ مرداد ۱۴۰۱

در آیین گرامیداشت روز خبرنگار چه گذشت؟

آیین بزرگداشت روز خبرنگار با عنوان «روایت اول» روز گذشته (یکشنبه 23 مردادماه) با حضور وزیر ارشاد، وزیر صمت و دیگر مسئولان و اهالی رسانه در تالار وحدت برگزار شد. در این مراسم برخی خبرنگاران از مشکلات حرفه‌ای و معیشتی خود سخن گفتند. برخی از آن‌ها همچنین به شکایت‌های پی‌درپی سازمان‌ها و افراد مختلف از خبرنگاران اشاره کردند که به بهانه افشای فساد و بیان حقایق، صورت می‌گیرد. در بخشی از این مراسم وزیر صمت اعلام کرد که وام ۵۰ میلیون تومانی خرید لوازم‌خانگی ایرانی برای خبرنگاران در نظر گرفته شده است. جزییات بیشتر را در ادامه می‌خوانید.
روزنو :

 

سیدرضا فاطمی امین وزیر صنعت معدن و تجارت در این مراسم گفت: مهم‌ترین موضوعی که باید با آن مواجه شویم، شیوه حکمرانی است. کیفیت رسانه‌ها بر کیفیت حکمرانی تأثیر دارد. اگر رسانه‌ها به موضوعات سطحی و حاشیه‌ای وارد شوند، باعث می‌شوند حکمرانان هم در فضای سطحی بمانند؛ اما اگر رسانه‌ها کیفی و عمیق باشند و به مسائل اصلی کشور متمرکز شوند، آن‌وقت افرادی که در سمت حکمرانی باشند و توانمند نباشند خیلی فرصت ماندن پیدا نمی‌کنند و یا آن‌ها هم بر موضوعات اصلی متمرکز می‌شوند. وی اظهار کرد: مدیران زیادی دیده‌ام که کارشان را با رسانه‌ها تنظیم‌ می‌کنند. پس شما رسانه‌ها هم شریک ما در حکمرانی هستید. اگر شما دقیق و حرفه‌ای عمل کنید ما هم حرفه‌ای عمل می‌کنیم و اگر به حاشیه بروید ما هم به حاشیه می‌رویم. به گفته او یکی از نکاتی که می‌تواند رسانه را حرفه‌ای و عمیق کند، این است که آدم‌های حرفه‌ای مرجع تحلیل اخبار شوند. یک نظام حرفه‌ای در نظام رسانه‌ای شکل بگیرد. اگر رسانه‌ای خبر حاشیه‌ای و شایعه منتشر می‌کند توسط خود رسانه‌ها کنار زده شود. هرچقدر خبرنگاران دقیق‌تر کار کنند، قطعاً در حل مسائل کشور مؤثر است‌.

اهالی رسانه باید روایت دست اولی از رخدادها را بگویند
فرشاد مهدی‌پور، معاون مطبوعاتی در مراسم‌ بزرگداشت خبرنگاران گفت: تقارن ۱۷ مردادماه امسال با عاشورا، فرصت مغتنمی است برای یادآوری نقشی که پیامبرگونه برای انتقال پیام بر دوش ما اهالی رسانه است. اگر بنا باشد در کشور مسیری را برای کسی ذکر کنیم که یادآور حرکت اولیا الله است، مسیر ما رسانه‌ای‌ها است. حضرت زینب (س) اولین فردی است که با روایت دقیقی از عاشورا سهولت تدوینگری را برعهده‌گرفته است. وی خاطرنشان کرد: ما در معاونت مطبوعاتی تلاشمان تمرکز بر نقطه ابتدایی زنجیره تولید محتواست؛ یعنی کنشگران اصلی خبرنگاران هستند که می‌توانند روایت اول را خلق کنند. باید تلاش شود که اهالی رسانه روایت دست اولی از رخدادها را بگویند. اگر ما ضوابط قوی‌تری مانند اجرای ماده ۴۶ قانون مطبوعات را به اجرا گذاشتیم، ازاین‌جهت بود که اهالی رسانه از امنیت شغلی بالاتری بهره‌مند شوند. در تمامی شیوه‌نامه‌ها تلاش کردیم این روال را حفظ کنیم. بسته حمایتی که رئیس‌جمهور از آن سخن گفتند هم بخش دیگری از این اقدامات است. این‌ مسیر نیازمند حمایت‌ها و مشارکت است.

سیاست‌زدگی ساختار رسانه‌ای کشور
آرش شفایی، خبرنگار هنری هم اظهار کرد: همه معضلات صنفی و کاری که گفتند درباره‌ خبرنگاران فرهنگی و هنری صدق می‌کند و چند مورد هم مشکلات ویژه خبرنگاران فرهنگ و هنر است. اول سیاست‌زدگی شدید ساختار رسانه‌ای کشور که نتیجه آن سیاست‌زدگی همه‌چیز است. این آسیب در حوزه فرهنگ و هنر شدیدتر بوده است. امروز رسانه‌های ما در سیطره حوزه سیاست و بعد اقتصاد قرار دارند. روی جلد آمدن یک کارشناس سیاسی درجه سه اتفاق عجیبی محسوب نمی‌شود، اما اگر هنرمند بزرگی روی جلد صفحه یک بیاید عجیب است‌. یکی از تبعاتش این است که این حوزه برای بسیاری از خبرنگاران جذاب نباشد.

جامعه مدنی باید حدفاصل
مردم و قدرت باشد
حمید فروتن، معاون عکس ایسنا هم در آیین تجلیل از خبرنگاران خاطرنشان کرد: نگاه به رسانه و اهالی آن نگاه زینت‌المجلسی است. رسانه امروز نقش خود را به‌عنوان یک رکن جامعه مدنی اجرا نمی‌کند. جامعه مدنی باید حدفاصل مردم و قدرت و بازتاب‌دهنده و مطالبه‌گر باشد اما این روزها به رسانه‌نما تبدیل شده است. سال‌هاست اهالی رسانه به دنبال معیشت خود هستند. بی‌توجهی نهادهای مربوط به مشکلات صنفی این قشر، حریت را از دوربین و قلم می‌گیرد. متأسفانه بر اساس آنچه گفته شد مراقبت‌ها برای آنکه مردم رسانه را صدای خود بدانند کم بوده است. خبرنگار باید دسترسی به اطلاعات صحیح داشته باشد و بتواند یک قدم جلوتر حرکت کند. حالِ رسانه با دستور خوب نمی‌شود. بیمه، مسکن، امنیت شغلی، بی‌نیازی مالی از حوزه‌های خبری، آموزش و به‌روزرسانی خبرنگاران و اعتماد به اهالی رسانه ازجمله بایدهای حتمی این فضا است.

خبرنگاران زینت‌المجالس نیستند
وی با اعتقاد بر اینکه «جامعه خبر باید همیشه مورداحترام قرار گیرد»، در ادامه خاطرنشان کرد: خبرنگاران باید به‌عنوان رکن چهارم دموکراسی از امنیت برخوردار باشند. خبرنگار را زینت‌المجالس ندانید. هم‌اکنون در جنگ رسانه‌ای قرار داریم‌. محتوای هدفمند حکم موشک نقطه زن در جنگ سخت را دارد. عکاسان و خبرنگاران خواهان دسترسی آزاد به اطلاعات و انتشار آن در چهارچوب قانون هستند. او از مسئولان حاضر درخواست کرد شرایطی را فراهم کنند تا اعتماد مردم به رسانه‌ها بیشتر شود. در آیین گرامیداشت خبرنگاران، یاد و خاطره خبرنگاران درگذشته در پی کرونا هم گرامی داشته شد و از خانواده آن‌ها تقدیر به عمل آمد و کمک‌هزینه زیارت عتبات عالیات به آن‌ها تعلق گرفت. همچنین از سیدمحمود دعایی، مدیرمسئول فقید روزنامه اطلاعات هم یاد شد و نامش گرامی داشته شد.

تصویب لایحه جدید نظام جامع روزنامه‌نگاری
محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در آیین گرامیداشت خبرنگار، ضمن تشکر از معاونت مطبوعاتی برای برگزاری این‌ مراسم گفت: این مراسم عمل نمادینی برای تقدیر و تشکر از جامعه رسانه‌ای کشور است. برای حوزه رسانه در طول یک سال گذشته تلاش کردیم آنچه مقدور بود برای مدیریت دولت مردمی انجام دهیم. شاید مهم‌ترینش لایحه جدیدی است که در کمیسیون فرهنگی دولت مصوب شد و الان طرح در هیئت دولت است. این گام بزرگی است. شاید دهه‌ها مطرح بود، ولی جلو نرفته بود که اکنون به تصویب کمیسیون فرهنگی دولت رسید. بیش از سه ماه جلسات فشرده‌ای در کمیسیون داشتیم و تلاش کردیم همه مطالبات رسانه‌ای در این لایحه بگنجد. از وزیر صمت تشکر می‌کنم که وام 50 میلیون تومانی را برای همه فعالان رسانه تدارک دیدند.

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز