به روز شده در: ۲۶ آذر ۱۴۰۳ - ۰۰:۳۷
کد خبر: ۵۲۳۷۱۴
تاریخ انتشار: ۰۹:۵۹ - ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۱

نان سهمیه‌بندی می‌شود!

براهیم صیامی مدیرکل آینده‌پژوهی، مدل‌سازی و مدیریت اطلاعات اقتصادی وزارت اقتصاد گفت: با استفاده از زیرساخت بانکی، مردم به هنگام خرید نان، به همان قیمت قبلی پول پرداخت می‌کنند و مابه‌التفاوت آن را دولت پرداخت می‌کند.
روزنو :

نان سهمیه‌بندی می‌شود!

روز نو :قیمت آرد در ماه جاری 10 برابر افزایش‌یافته است. این روند منجر به سردرگمی مردم و بازار نان، ماکارونی، شیرینی و ... شده است. از یک‌طرف وزارت جهاد کشاورزی و وزیر اقتصاد می‌گویند که به دلیل جلوگیری از روند قاچاق آرد به کشورهای همسایه و همچنین جنگ اوکراین که باعث افزایش قیمت غلات شده است، قیمت آرد افزایش یافته است. از سوی دیگر دولت اعلام کرده که می‌خواهد فروش نان را سهمیه‌بندی کند به‌طوری که به هر فرد ایرانی روزانه «یک‌هفتم یک نان سنگک » به صورت یارانه ای برسد و مازاد آن با نرخ آزاد به افراد عرضه شود. این در حالی است که قاچاق گندم ، آرد به دلیل ارزان بودن در ایران و گران بودن در کشورهای همسایه همچنان ادامه دارد. جنگ اوکراین هم باعث افزایش قیمت غلات شده است.البته بیشتر کالاهای اساسی دیگر نیز افزایش قیمت پیدا کرده‌اند. مسئله حذف ارز دولتی و خرید تضمینی گندم از کشاورزان سیاستی است که دولت در پیش گرفته است. تا زمانی که قیمت آرد و گندم در ایران گرانتر از افغانستان،پاکستان، عراق و ترکیه نباشد شاهد قاچاق آرد و گندم و تورم در داخل خواهیم بود.بنابراین دولت یا باید قیمت همه کالاها را آزاد کند یا اینکه قیمت کالاهای اساسی را کماکان ثابت نگه دارد. ادامه مطلب به این موضوع می پردازد.

خرید نان با کد ملی و کارت بانکی

ابراهیم صیامی مدیرکل آینده‌پژوهی، مدل‌سازی و مدیریت اطلاعات اقتصادی وزارت اقتصاد گفت: با استفاده از زیرساخت بانکی، مردم به هنگام خرید نان، به همان قیمت قبلی پول پرداخت می‌کنند و مابه‌التفاوت آن را دولت پرداخت می‌کند. مزیت این کار این است که افرادی که بیش از الگو مصرف کنند باید الگوی مصرف را اصلاح یا به قیمت آزاد خریداری کنند. برای هر کد ملی یارانه نان ثبت می‌شود و با هر کارت بانکی امکان خرید نان وجود دارد. آفتاب نیوز: ابراهیم صیامی افزود: بر اساس استاندارد مصرفی خانوارها و تغییر قیمت نان، یارانه مستقیم نان به همه مردم پرداخت می‌شود. با استفاده از زیرساخت بانکی، مردم به هنگام خرید نان، به همان قیمت قبلی پول پرداخت می‌کنند و مابه‌التفاوت آن را دولت پرداخت می‌کند. وی گفت: به‌طور متوسط هر ایرانی ۳۰۰ گرم مصرف نان دارد که مصرف سالانه کشور به ۹.۵ میلیون تن گندم می‌رسد. اما آمارهای تأمین گندم نشان می‌دهد سالانه ۱۱.۵ میلیون تن گندم در کشور مصرف می‌شود که نشان می‌دهد بخشی از گندم و آرد یا قاچاق می‌شود یا ضایعات است. وی با اشاره به برنامه دولت برای اصلاح یارانه آرد و نان افزود: با این اقدام ۲ میلیون تن در مصرف گندم صرفه‌جویی خواهد شد و دولت می‌تواند به مردم کمک بودجه‌ای کند. البته قرار نیست که یارانه‌ای را حذف کنیم بلکه می‌خواهیم آن را به خانوارها برسانیم. این مقام دولتی افزود: عمده یارانه‌ای که با ارز ۴۲۰۰ تومانی در ابتدای زنجیره می‌دهیم از بین می‌رود و به مصرف‌کنندگان نمی‌رسد. بنابراین یارانه را به جای ابتدای زنجیره به انتهای زنجیره می‌دهیم.

جنگ اوکراین و قاچاق آرد را گران کرد

ساداتی نژاد گفت: در آن‌سوی مرز‌ها آرد تا ۶۰۰ هزار تومان قیمت دارد، جلوگیری فیزیکی از قاچاق آن میسر نیست. طبق قانون بودجه که دولت باید نظام توزیع یارانه‌ها را تغیر دهد و دولت قصد دارد یارانه را مستقیم به مردم بدهد. جواد ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی در گفتگو باخبر شبکه یک سیما با اشاره به افزایش شدید قیمت مواد غذایی در سطح جهان گفت: ۷۰ درصد روغن و ۳۰ درصد غلات جهان در منطقه اوکراین و روسیه تولید می‌شود که به علت جنگ اوکراین، قیمت مواد غذایی در جهان‌بین ۳۴ تا ۶۰ درصد افزایش‌یافته و موجب جیره‌بندی در کشور‌های اروپایی شده است. وزیر جهاد کشاورزی از کسری شدید گندم دریکی از کشور‌های همسایه در حدود ۳ میلیون تن خبر داد که این کشور قصد دارد با قاچاق از ایران، این گندم را تأمین کند. ساداتی نژاد بابیان اینکه یک کیسه آرد ۵۰ کیلویی در ایران ۳۸ هزار تومان است گفت:‌ این تصمیم هرچند سخت بود، اما جلوی فساد را خواهد گرفت و با پرداخت یارانه مستقیم به مردم، هزینه تحمیل‌شده جبران خواهد شد.

حذف یارانه آرد و نان

افزایش احتمالی قیمت نان در پی سه اتفاق مهم رخ خواهد داد؛ حذف ارز 4200 تومانی، افزایش قیمت خرید تضمینی گندم و نیز رشد بهای جهانی گندم تحت تأثیر جنگ روسیه و اوکراین. بر همین اساس، در روزهای گذشته به صورت رسمی نرخ جدید آرد صنف و صنعت بر اساس درخواست وزارت جهاد کشاورزی و تأیید سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان اعلام شد؛ به‌طور که نرخ آرد ۱۸ درصد سبوس‌گیری شده به ازای هر کیلو ۱۵ هزار و 700 تومان، آرد ۲۱ درصد سبوس‌گیری شده ۱۶ هزار تومان و آرد ۲۷ درصد سبوس‌گیری شده ۱۶ هزار و 900 تومان تعیین شد. به دنبال این تصمیم، صنایع و صنوفی که آرد جزو مواد اولیه‌شان است همچون نان، ماکارونی و شیرینی، ساز گرانی محصولات خود را آغاز کردند؛ تا جایی که رییس اتحادیه نان‌های فانتزی یازدهم اردیبهشت‌ماه در گفت‌وگو باخبر آنلاین از تغییر مکانیزم یارانه نان خبر داد. محمدجواد کرمی عنوان کرد: به ما گفته‌اند طبق مصوبه ستاد تنظیم بازار قیمت هر کیلو آرد برای واحدهای نان فانتزی از 1750 تومان به 16 هزار تومان رسیده؛ این در حالی است که هنوز دقیق نمی‌دانیم قیمت آرد تحویلی به ما چقدر است و با چه قیمتی در صورت باز شدن سامانه می‌توانیم آرد بخریم. به گفته او، متأسفانه حذف یارانه آرد و نان را با بی‌نظمی بسیار بالایی کلید زده‌اند و این وضعیت، شرایط فعالیت را با ابهام مواجه کرده است.

آغاز طرح فروش نان کارتی در زنجان

مدیرکل روابط عمومی استانداری زنجان از آغاز تجهیز نانوایی‌ها به کارت خوان‌های هوشمند خبر داد و گفت: بر اساس این طرح هیچ تغییری در حجم و قیمت نان خریداری‌شده توسط مردم صورت نمی‌گیرد و تنها خرید توسط کارت‌های بانکی صورت می‌گیرد.

فارس: مدیرکل روابط عمومی استانداری زنجان از آغاز تجهیز نانوایی‌ها به کارت خوان‌های هوشمند خبر داد و گفت: بر اساس این طرح هیچ تغییری در حجم و قیمت نان خریداری‌شده توسط مردم صورت نمی‌گیرد و تنها خرید توسط کارت‌های بانکی صورت می‌گیرد.

مهدی ورقایی، مدیرکل روابط عمومی استانداری زنجان در مورد آغاز طرح مقابله با قاچاق آرد اظهار داشت: با توجه به حجم گسترده تخلف در حوزه توزیع آرد تصمیم بر این شده که یارانه نان که قبلاً به گندم تعلق می‌گرفت، مستقیماً به نانوایان پرداخت شود. مدیرکل روابط عمومی استانداری زنجان افزود: بر این اساس نانوایی‌ها به کارت خوان‌های هوشمند متصل می‌شوند تا به ازای تعداد نان‌های فروخته‌شده یارانه نان به نانوا تعلق گیرد.

افزایش قیمت آرد

محمدجواد کرمی رییس اتحادیه نان‌های حجیم و نیمه حجیم توضیح داد: آرد واحدهای نان فانتزی به‌یک‌باره از هر کیسه ۶۷ هزار تومان به ۶۳۰ هزار تومان (نزدیک به ۱۰ برابر) در کنار سایر هزینه‌های تولید مانند دستمزد افزایش‌یافته است، بر این اساس قیمت محصول نهایی نیز افزایش می‌یابد، اما نرخ نامه‌ای که در فضای مجازی در حال دست به دست شدن است درست نیست.

سود یارانه آرد در جیب همسایگان ایران

بلافاصله احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت از عدم افزایش قیمت نان برای مصرف‌کنندگان نهایی در سال جاری پس از اصلاح توزیع یارانه آرد خبر داد.

وزیر اقتصاد درباره ضرورت تغییر نحوه پرداخت یارانه کالاهای اساسی گفت: روزانه بیش از هزار میلیارد تومان یارانه کالاهای اساسی به جیب مردم ایران نمی‌رود، بلکه به جیب واردکنندگان می‌رود و بخش زیادی از محصولات به شکل قاچاق از کشور خارج می‌شود.

به گفته او، بخش زیادی از یارانه کالاهای اساسی به جیب همسایگان می‌رود و در سال گذشته ۳۳ درصد ارزش وزنی واردات کالاهای اساسی داشتیم که نشان‌دهنده قاچاق آن به خارج است چون مصرف مردم این قدر افزایش نیافته است. وی متذکر شد: با جنگ اوکراین وضعیت تجارت کالاهای اساسی هم بغرنج شد و قیمت گندم و روغن به‌شدت افزایش یافت و موجب شد قیمت کالاهای اساسی در ایران به یک‌دهم قیمت در کشورهای همسایه کاهش یابد که موجب قاچاق به خارج می‌شد. وزیر اقتصاد درباره قیمت نان هم گفت: با زیرساختی که دولت طراحی کرده، تا پایان سال جاری قیمت نان سنتی برای مردم هیچ‌گونه افزایشی نخواهد داشت. باوجوداینکه قیمت آرد اصلاح خواهد شد تا جلوی قاچاق گرفته شود. اما تأکید می‌کنم که با زیرساخت بانکی دیده‌شده، قیمت پرداختی نان برای مردم افزایش نخواهد یافت.

طرح دولت؛ حدود هفت‌دهم نان سنگک به ازای هر فرد

اما در واکنش به این طرح، ارکانی عضو کمیسیون برنامه، بودجه مجلس گفت: در قالب همین کارت فعلی یارانه‌ها، یک سازوکاری طراحی می‌شود که مثلاً به نسبت سرانه، حدود هفت‌دهم نان سنگک به ازای هر فرد تعریف و مازاد بر آن محاسبه شود. به گفته وی، چیزی که من شنیده‌ام این است که گویا در قالب همین کارت فعلی یارانه‌ها، یک سازوکاری طراحی می‌شود که مثلاً به نسبت سرانه، حدود هفت‌دهم نان سنگک به ازای هر فرد تعریف و مازاد بر آن محاسبه شود. به این شکل که شما نان که می‌خرید و از طریق دستگاه کارت خوان نانوایی کارت یارانه که می‌کشید، معادل آن سرانه تعریف‌شده مشمول یارانه و به همان قیمت فعلی حساب می‌شود و مازاد بر الگوی مصرف آن را از حساب بانکی برداشت می‌کنند و به صورت آزاد محاسبه می‌شود. محمدحسن آصفری، عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس نیز تأکید کرد: اگر بناست روند حذف ارز ترجیحی کالاها ادامه داشته باشد، یارانه هر فرد باید حداقل به ۶۰۰ هزار تومان افزایش یابد. وی با اشاره به حذف یارانه آرد و افزایش قیمت نان و ماکارونی بیان کرد: اینکه ما تأکید داریم حذف ارز ترجیحی منجر به فشار به مردم می‌شود، یکی از نمونه‌های پس‌لرزه آن اکنون در بحث ماکارونی و نان‌های صنعتی قابل‌مشاهده است. دولت باید نظارت خود را بر توزیع ارز ترجیحی افزایش دهد تا اینکه بخواهد آن را حذف کند. حذف یک‌باره ارز ترجیحی افزایش قیمت‌ها را به دنبال دارد.

 

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز