به روز شده در: ۲۵ آذر ۱۴۰۳ - ۲۲:۳۷
کد خبر: ۵۲۱۰۹۹
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۰۹:۴۲ - ۲۷ فروردين ۱۴۰۱

هلال‌احمر، جمعیت امداد است نه گشت ارشاد

محمد گلفشان، رئیس سازمان جوانان هلال‌احمر و مسئول کارگروه عفاف و حجاب جمعیت هلال‌احمر اعلام کرده که شیوه‌نامه «گسترش فرهنگ عفاف و حجاب» تهیه و به همه مجموعه هلال‌احمر ابلاغ‌شده است.
روزنو :

هلال‌احمر، جمعیت امداد است نه گشت ارشاد

روزنو :خبر ورود هلال‌احمر به مقوله ترویج حجاب تا کنون واکنش‌های اجتماعی فراوانی در پی داشته است. بر عهده گرفتن وظیفه گشت ارشاد توسط هلال‌احمر به این تشبیه می‌شود که سازمان آتش‌نشانی هم در جامعه برای خود یک وظیفه امربه‌معروف تعریف کند؛ به عقیده ناظران، ورود به مقوله حجاب که ناقض اصل بی‌طرفی جمعیت هلال‌احمر است می‌تواند باعث کاهش اعتماد عمومی به این جمعیت شود و این موضوع در زمان سیل و زلزله نتایج زیانباری به دنبال خواهد داشت.

هلال‌احمر گشت ارشاد نیست

هفته گذشته جمعیت هلال‌احمر از ورود به حوزه ترویج فرهنگ عفاف و حجاب خبر داد.
محمد گلفشان، رئیس سازمان جوانان هلال‌احمر و مسئول کارگروه عفاف و حجاب جمعیت هلال‌احمر اعلام کرده که شیوه‌نامه «گسترش فرهنگ عفاف و حجاب» تهیه و به همه مجموعه هلال‌احمر ابلاغ‌شده است. او همچنین خبر داده است که در هفته عفاف و حجاب سال گذشته، ۲۸۰کارگاه آموزشی توسط این جمعیت برپاشده است. این موضوع واکنش‌ها و انتقادات بسیار فراوانی را به دنبال داشت؛ چراکه ناظران معتقدند وظیفه‌ای که بر عهده این نهاد بشردوستانه قرار داده‌شده، امداد و نجات مردم بدون در نظر گرفتن سلایق و گرایش‌های آن‌ها در هنگام بروز حوادث و سوانحی مثل سیل و زلزله است و نه و نه فعالیت‌های گشت ارشادی.
وقتی صدسال سابقه یک‌شبه زیر سوال می‌رود

جمعیت هلال‌احمر جمهوری اسلامی ایران، نهادی با یک قرن سابقه فعالیت است. این جمعیت در سال 1301 با عنوان «جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران» تأسیس شد و پس‌ازآن به عضویت فدراسیون بین‌المللی جمعیت‌های صلیب سرخ و هلال‌احمر درآمد.

این جمعیت در انجام فعالیتش در هنگام بروز حوادث طبیبی مانند سیل و زلزله در کنار سایر دستگاه‌های امدادرسان از قبیل آتش‌نشانی و اورژانس توانست مورد اعتماد مردم قرار بگیرد اما اقدام کنونی هلال‌احمر می‌تواند ره صدساله این جمعیت را یک‌شبه زیر سوال ببرد و منجر به کاهش اعتماد عمومی نسبت به این دستگاه شود و دود این موضوع در نهایت در چشم مردم آسیب‌دیده از حوادث و سوانح خواهد رفت.

ورود جمعیت هلال‌احمر به مقوله عفاف و حجاب باعث شده، ناظران بی‌طرفی این جمعیت را زیر سوال ببرند. ورود هلال‌احمر به مقوله حجاب و عفاف برای این دستگاه که وظیفه‌ای در امربه‌معروف و نهی از منکر ندارد، مثل آن است که سازمان آتش‌نشانی چنین کارگروهی تشکیل دهد. بر روی وب‌سایت جمعیت هلال‌احمر، بی‌غرضی یعنی ممنوعیت هرگونه جهت‌گیری نسبت به ملیت، نژاد، عقیده مذهبی، طبقه یا عقاید سیاسی و بی‌طرفی به معنای خودداری از جانب‌داری در درگیری‌ها و مناقشه‌های سیاسی، نژادی، مذهبی یا ایدئولوژیک به‌عنوان دو اصل از اصول هفت‌گانه این جمعیت در کنار اصول دیگری مثل بشردوستی ذکرشده است.

هلال‌احمر چگونه ایدئولوژیک می‌شود؟

برخی معتقدند ریشه این ماجرا را باید در دخالت‌هایی که در نهادهای غیردولتی و حتی صنفی می‌شود دنبال کرد؛ موضوعی که منجر به همسو شدن مدیران این سازمان با دولت شده است. یعقوب سلیمانی، دبیر کل جمعیت هلال‌احمر که خواستار اعتبار برای طرح‌های کلان در حوزه عفاف و حجاب شده است، با عنوان سردار یعقوب سلیمانی شناخته می‌شود. او سابقه فرماندهی قرارگاه راهیان نور و گردشگری بسیج مستضعفین را در کارنامه خود دارد.

او با اشاره به اینکه حضور جوانان با شور و شوق خدمت در پایگاه‌های هلال‌احمر تداعی‌گر سنگرهای دفاع مقدس است، گفته: امدادگران هلال‌احمر با عشق و علاقه و ایثار به مردم خدمت می‌کنند که این ظرفیت بزرگی برای ترویج فرهنگ عفاف و حجاب به‌حساب می‌آید.

هیچ‌کس نمی‌تواند ماهیت هلال‌احمر را تغییر دهد

در همین زمینه علی صارمیان، پژوهشگر حوزه هلال‌احمر و بحران می‌گوید: اساسنامه جمعیت هلال‌احمر بر اساس اساسنامه‌های فدراسیون بین‌المللی نوشته‌شده و این جمعیت نیز شعبه‌ای از فدراسیون بین‌المللی صلیب سرخ و هلال‌احمر است. در بعضی از قوانین، جمعیت‌های ملی تابع قوانین کشور متبوع هستند، اما هیچ‌گونه بحثی که بتواند فعالیت‌های جمعیت را محدود کند یا سویه‌های ایدئولوژیک بدهد در جمعیت وجود ندارد و قابل‌پذیرش هم نیست. مسئولان هلال‌احمر هم اولین کاری که باید انجام دهند باید این باشد که اساسنامه جمعیت را جلوی خود بگیرند و بدانند که فعالیت‌های جمعیت فارغ از سوگیری‌های ایدئولوژیک، سیاسی یا سیاست‌های فرهنگی تابع سلیقه این یا آن باشد.

صارمیان به سایت پایگاه خبری جامعه24 گفته: مجلس شورای اسلامی و دیگر نهاد‌هایی که قدرت تغییر اساسنامه جمعیت را دارند نمی‌توانند ماهیت فعالیت هلال‌احمر را تغییر دهند. در واقع نهاد‌های قانون‌گذار نمی‌توانند از دل هلال‌احمر نهادی مانند کمیته امداد، بهزیستی یا هر نهاد دیگری درآورند. برخی اشتباهی که در مورد هلال‌احمر می‌کنند این است که جمعیت هلال‌احمر را مانند یک نهاد انقلابی در نظر می‌گیرند درحالی‌که ماهیت نهاد‌های انقلابی و تاریخچه آن‌ها مشخص است، اما جمعیت هلال‌احمر ۱۰۰سال است که فعالیت داشته و کنوانسیون‌های بین‌المللی را پذیرفته و در چارچوب آن‌ها فعالیت می‌کنند.

افراد خارج از جمعیت آفت هلال‌احمر می‌شوند

مشاور سابق رئیس جمعیت هلال‌احمر بیان کرد: آن‌چنان در مورد فعالیت هلال‌احمر حساسیت وجود دارد که در دوران جنگ تحمیلی حتی یک اسلحه در دستان امدادگران هلال‌احمر وجود نداشت چرا که فعالیت‌های هلال‌احمر غیرمسلحانه است. این حساسیتی که در مورد اسلحه وجود داشته و دارد در مورد سایر فعالیت‌ها نیز وجود دارد. نه بدنه جمعیت این‌گونه مسائل حاشیه‌ای و غیر امدادی را می‌پذیرند و نه مسئولان ورودی به این مسائل دارند و نه فدراسیون بین‌المللی اجازه می‌دهد این خطوط قرمزش را رد کند.

این پژوهشگر حوزه هلال‌احمر و بحران در پایان می‌گوید: یکی از آفات هلال‌احمر این است که افرادی خارج از این جمعیت وارد آن می‌شوند و ممکن است قبل از شروع فعالیت هدف و سودایی داشته باشند، اما جمعیت هلال‌احمر این اهداف شخصی را در خود هضم می‌کند.

خبرهای مرتبط
ویژه روز
عکس روز
خبر های روز