به روز شده در: ۲۶ آذر ۱۴۰۳ - ۰۸:۰۰
کد خبر: ۵۱۴۱۱۳
تاریخ انتشار: ۱۲:۰۰ - ۲۵ بهمن ۱۴۰۰

نوروز در وضعیت قرمز؟ / احتمال تداوم موج ششم کرونا تا اواسط فروردین

تجربه نشان داده در دنیای ویروس‌ها این اتفاق بارها رخ داده یعنی ویروس‌ها هر چند در مقطع زمانی کوتاه ولی به دفعات دچار جهش شده‌اند مثل ویروس آنفلوآنزا یا اچ‌آی‌وی.
روزنو :

نوروز در وضعیت قرمز؟ / احتمال تداوم موج ششم کرونا تا اواسط فروردین

روزنو :پیش‌بینی می‌شود موج ششم تا اواسط فروردین و حتی تا پایان آن ادامه پیدا کند؛ به‌ طوری‌ که نوروز ۱۴۰۱ نیز همچون نوروز سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ با شرایط بد کرونایی همراه باشد و همچنان خانواده‌های زیادی عید را با مرگ تلخ عزیزان‌شان تجربه کنند.

در یادداشت علیرضا ناجی، ویروس‌شناس، در روزنامه جام جم آمده است: «با محوشدن هشت شهر آبی از نقشه کرونایی کشور، اکنون رنگ این نقشه تلفیقی از قرمز و نارنجی است که رنگ قرمز شهرها البته در آن غلبه دارد. پیش‌بینی می‌شود این وضعیت همچنان ادامه‌دار باشد و موج ششم کرونا حداقل تا پایان اسفندماه به درازا بکشد.‌ همچنین از یک‌سوم ابتدایی این ماه میزان مرگ‌ومیرهای روزانه نیز بالاتر از عدد فعلی برود. این در حالی است که پیش‌بینی می‌شود موج ششم تا اواسط فروردین و حتی تا پایان آن ادامه پیدا کند؛ به‌ طوری‌ که نوروز ۱۴۰۱ نیز همچون نوروز سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ با شرایط بد کرونایی همراه باشد و همچنان خانواده‌های زیادی عید را با مرگ تلخ عزیزان‌شان تجربه کنند. با این وصف عده‌ای در جامعه این بحث را مطرح می‌کنند که امیکرون آخرین جهش کروناست و پس از پایان این موج،‌ پیک جدید و سویه تازه‌ای به وجود نمی‌آید که در پاسخ باید گفت این تصوری ساده‌انگارانه و کاملا غلط است. مسلما امیکرون آخرین واریانت کووید نیست و مطمئنا سویه‌های دیگر هم خواهیم داشت زیرا تا زمانی که ویروس در حال گردش و چرخش در جهان است واریانت‌های تازه همچنان به وجود می‌آیند.

ما باید از پیشینه‌ای که کووید در جهان داشته درس بگیریم و بدانیم دلیلی ندارد که ویروس بخواهد خودش را از بین ببرد.‌ بنابراین انتظار داریم واریانت بعدی،‌ بدتر باشد. تجربه نشان داده در دنیای ویروس‌ها این اتفاق بارها رخ داده یعنی ویروس‌ها هر چند در مقطع زمانی کوتاه ولی به دفعات دچار جهش شده‌اند مثل ویروس آنفلوآنزا یا اچ‌آی‌وی. البته تا به‌ حال هیچ ویروسی در جهان به اندازه کووید-۱۹ جهش نداشته و میزان سرایت‌پذیری آن بالا نبوده که از این جهت حائز اهمیت است.

موضوع مهم درباره کووید، میزان چرخش بالای آن و در نتیجه ایجاد جهش‌های مکرر در ویروس است. بنابراین از چرخش انداختن ویروس مهم‌ترین اقدامی است که باید انجام شود. برای این کار دو روش شامل اقدامات درمانی و غیر درمانی وجود دارد که روش غیر درمانی همان توصیه‌هایی است که بارها بر آن تاکید شده یعنی استفاده از ماسک،‌ رعایت فاصله‌ها، شستن دست‌ها، پرهیز از تجمعات و تهویه هوا در فضاهای سربسته.

البته در حوزه اقدامات غیر درمانی، اقدامات دولت‌ها نیز بسیار مهم است چون دولت‌ها هستند که باید شرایط اجرای اقدامات غیر درمانی و رعایت آن توسط مردم را ایجاد کنند و با تصمیم‌گیری‌های قاطع و بجا بستر رعایت شیوه‌نامه‌ها را فراهم آورند.

اما در بخش درمانی مهم‌ترین اقدام، انجام واکسیناسیون است. اغلب سویه‌های جدیدی که به وجود آمده‌اند متعلق به کشورهایی هستند که هم وضعیت درمانی و بهداشتی مناسب و هم واکسیناسیون منظمی ندارند. در نتیجه ویروس به طرزی لجام‌گسیخته می‌چرخد و بین انسان و حیوان در حالتی که به آن حرکت پینگ‌پنگی گفته می‌شود گردش می‌کند و دچار موتاسیون می‌شود. امیکرون نمونه بارز این حرکت رفت‌وبرگشتی ویروس میان انسان و حیوان است که بیشترین جهش‌های آن در بدن موش اتفاق افتاده است.

بنابراین ما باید گردش ویروس را کم کنیم که در این مسیر، پایش ژنتیک ویروس و انجام واکسیناسیون بسیار مهم است. البته تا به‌ حال سهل‌انگاری‌هایی که در حوزه واکسیناسیون در جهان رخ داده، باعث شده ویروس دچار جهش‌های مکرر شود.

اکنون نیز ما برای مقابله با وضع موجود باید چند کار انجام دهیم. از جمله این که در برابر کووید-۱۹ باید استراتژی مناسبی داشته باشیم؛ استراتژی‌ای شبیه آن چه برای آنفلوآنزا داریم، یعنی تغییر واکسن‌ها متناسب با جهش‌هایی که در ویروس رخ داده است. البته در موضوع واکسن همه جهان باید استراتژی هماهنگ و یکنواخت داشته باشند و واکسن‌ها باید در اختیار همه مردم جهان قرار بگیرد زیرا همه ما در یک کشتی نشسته‌ایم.»

ویژه روز
عکس روز
خبر های روز