
والاستریت ژورنال: ایران خواهان تعهد قانونی برای خارج نشدن مجدد آمریکا از برجام است
وال استریت ژورنال روز دوشنبه ۲۷ دی به نقل از این دیپلماتها که نامشان فاش نشده، اضافه کرد این درخواست تهران که واکنشی به خروج دولت دونالد ترامپ رییس جمهوری پیشین آمریکا از توافق هستهای ایران است، به نظر میرسد یک هدف سیاسی مهم برای دولت ابراهیم رییسی باشد.
این دیپلماتها تاکید کردند تصور نمیکنند که این درخواست جمهوری اسلامی صرفا برای به تعویق انداختن مذاکرات طراحی شده باشد.
آمریکا بارها اعلام کرده که هیچ رییس جمهوری این کشور نمیتواند بدون حمایت دو سوم سنای آمریکا از یک معاهده، مانع خروج رییس جمهور بعدی از آن معاهده شود.
آمریکا همچنین اعلام کرده مذاکرات کنونی باید بر بازگرداندن توافق سال ۲۰۱۵ متمرکز باشد و به دنبال تعهدات جدید از سوی دو طرف نیست.
به گزارش وال استریت ژورنال، بنبست بر سر تضمینها در حالی رخ میدهد که مقامهای آمریکایی و اروپایی میگویند نشانههایی از پیشرفت در مذاکرات وین وجود دارد.
این مذاکرات با حضور نمایندگانی از کشورهای آمریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان، روسیه و چین در جریان است.
توافقی که هفت سال پیش در وین به امضا رسید، بسیاری از تحریمها علیه جمهوری اسلامی را در ازای محدودسازی برنامه هستهای این کشور به حالت تعلیق درآورد، اما سه سال بعد، دونالد ترامپ رییس جمهوری وقت آمریکا از این توافق خارج شد و تحریمهای جدیدی را علیه تهران وضع کرد.
وال استریت جورنال اضافه کرد مقامهای آمریکایی و اروپایی به طور خصوصی اواسط فوریه را به عنوان زمان تصمیمگیری درباره پایان یافتن دیپلماسی در زمینه برنامه هستهای ایران تعیین کردهاند.
اکنون هرچند که پیشرفتهایی در زمینه چگونگی لغو تحریمها، کاهش فعالیتهای هستهای ایران و نحوه اجرای توافق صورت گرفته، اما دیپلماتهای غربی هشدار میدهند که طیف وسیعی از تصمیمات سیاسی اصلی در مورد تحریمها، گامهای هستهای و ترتیبدهی توافق هنوز باقی مانده است.
همچنین بر اساس اظهارات این دیپلماتها، هنوز بسیاری نگرانند که آیا تهران مایل است به سرعت به توافق برسد یا نه.
این در حالی است که مقامهای غربی بارها هشدار دادهاند که با توجه به پیشرفتهای اخیر در برنامه اتمی ایران، پنجره مذاکرات در حال بسته شدن است.
به نوشته وال استریت ژورنال، در حالی که جمهوری اسلامی حاضر به پذیرش تضمینهای شفاهی نیست، مقامهای آمریکایی و اروپایی میگویند در حال بررسی ایدههایی برای ارائه به ایران هستند که میتواند اعتماد بیشتری ایجاد کند.
با این حال، یکی از افراد نزدیک به مذاکرات در گفتوگو با وال استریت ژورنال با اشاره به تغییر دولت در کشورهای دموکراتیک، تاکید کرد: «ما روی این موضوع کار میکنیم اما واقعا هیچ ایده جادویی وجود ندارد.»