
سکـه و دلار سقـوط کرد بورس از حـال رفت
روزنو-دیروز توافق ژنو وارد فاز اجرا شد و واکنش بازار ارز و سکه نسبت به این اتفاق افت قیمتها بود؛ به عبارت دیگر، بعد از مدتها بیم و امید درباره نتیجه رایزنیهای ایران و ۱+۵ بالاخره طرفین توافقاتشان را عملی کردند. به این ترتیب، عجیب نبود که با عقبنشینی بیشتر دلار از مرز ۳هزارتومان سکه هم در قیمتهایش تجدیدنظر کند. اما واکنشی که انتظار نمیرفت، سقوط دوباره شاخص بورس تهران بود. دماسنجی که در ماههای اخیر خوشبینتر از همه بازارها به توافقات هستهای بود و با هر مذاکره و توافقی روی مدار رشد حرکت میکرد، اما اینبار وقتی تردیدها به آخر رسید، شاخص بازار سهام که در ۳،۲هفته گذشته دستکم ۲بار با سر به زمین خورده بود دوباره به کما رفت. به این ترتیب در بازارهای اقتصادی ایران دیروز همه دچار شوک شده بودند و نتیجه این سردرگمی در بازار ارز و سکه، پرهیز خریداران و فروشندهها از داد و ستد شد و در تالار بورس، هجوم سهامداران برای فروش.
وضعیت سبزهمیدان و چهارراه استانبول
موج افت قیمتها در آخرین روز دیماه از بازار ارز و چهارراه استانبول شروع شد در نتیجه قیمت دلار که روزگاری از هزار به ۴هزارتومان رسیده بود، آرامآرام از مرز ۳هزار تومان فاصله گرفت و به کمتر از ۲هزار و ۹۰۰ تومان رسید. کامران ساعتچی، کارشناس بازار ارز و سکه در این خصوص به شهروند گفت: دیروز با کاهش نرخ ارز افت قیمتها در بازار سکه هم اوج گرفت. همین اتفاق هم باعث شد خرید و فروش در این ۲ بازار به حداقل برسد. به گفته او در هفتههای گذشته چشم و گوش فعالان اقتصادی به خبرهای سیاسی بوده و هست به این دلیل واکنش شدید بازار به تحولات سیاسی چندان جای تعجب نداشت. ساعتچی ادامه داد: در این شرایط، گروهی پیشبینی میکنند که افت قیمتها در دو بازار ارز و سکه کوتاهمدت است و گروهی هم معتقدند این نزول ادامهدار خواهد بود. این کارشناس بازار تاکید کرد: تحقق هرکدام از این پیشبینیها بستگی به ادامه روند مذاکرات و نحوه اجرای آن دارد. او اضافه کرد: اگر توافقها در جهت رفع تحریمها حرکت کند، قطعا افت قیمتها تداوم خواهد داشت. البته اگر بانک مرکزی دست از مداخله در بازار بردارد. به گفته ساعتچی بانک مرکزی در سالهای اخیر و حتی امروز بزرگترین تاجر به شمار میرود و از افزایش قیمت دلار به دنیال کسب درآمد است این بدان معناست که اگر اجازه میدادند بخش خصوصی بزرگترین تاجر بازار باشد قطعا قیمتها رو به نزول میگذاشت. او با اشاره به کاهش درآمدهای صادراتی در صورت کاهش قیمت دلار تاکید کرد: در شرایطی که به پایان سال نزدیک میشویم طبیعی است که بانک مرکزی بیشتر از همیشه به فکر درآمدزایی از محل افزایش قیمت دلار و فروش آن باشد چون اصولا دولت به دلار به چشم یک کالا نگاه میکند.
بدبینی مردم به طلا و سکه
ساعتچی در ادامه با اشاره به بدبینی مردم به طلا و سکه و وضع آن تاکید کرد: سکههایی که بانک مرکزی در اوج گرانی به قیمتهای بیش از یکمیلیونتومان به مردم فروخته بودند به موعد سررسید نزدیک میشوند یا تا همین امروز هم تحویل خریداران شده است به این ترتیب به نظر میرسد تنها گروه کوچکی از این افراد به دلیل نیاز به نقدینگی حاضر به فروش سکه با قیمت ۸۰۰هزار تومانی باشند به عبارت دیگر آنها ترجیح میدهند منتظر باشند. تا شاید دوباره موج صعود به بازار برگردد، همین موضوع هم بر بدبینی مردم به آینده سرمایه گذاری در بازار سکه و طلا دامن میزند و این وضعيت درخصوص سکه بحرانیتر هم به نظر میرسد.
هم ذخایر طلا داریم هم ارز
او درخصوص ارزش واقعی دلار در برابر ریال ایران هم گفت: ایران در معاملات خود با بعضی از کشورها ازجمله هند اندوخته طلایی قابل ملاحظهای در اختیار گرفته. درخصوص ذخایر ارزی هم این وضع مصداق دارد با این شرایط معلوم نیست چرا بانک مرکزی بر افزایش قیمت دلار اصرار میکند!
اونس گران شد سکه ارزان
محمد کشتیآرای رئیس اتحادیه کشوری طلا و جواهر هم با بیان اینکه کاهش قیمت طلا، سکه و دلار نخستین واکنش بازار به اجرای توافق ژنو است، گفت: کاهش قیمت طلا و سکه درحالی رخ داده که در بازارهای جهانی بهای هر اونس طلا با افزایش به ۱۲۵۷ دلار رسیده است. او افزود: البته دیروز بازار آمریکا تعطیل بود و به همین خاطر دامنه تغییرات بازارهای جهانی محدود شد. کشتیآرای تصریح کرد: در بازار داخلی اما به خاطر کاهش قیمت دلار در بازار آزاد نرخ طلا و سکه با کاهش همراه شده که این کاهش قیمت به خاطر تاثیر روانی اجرای توافق ژنو در بازار است. وی با تاکید بر اینکه روند فعلی بازار طلا و سکه کاهشی است درباره پیشبینی از روند قیمتها در روزهای آتی گفت: فعلا وضع مشخص نیست و امکان پیشبینی آینده وجود ندارد.
بورس از حال رفت
اما جالبترین واکنش به توافق ژنو در تالار بورس صورت گرفت و بازار سهام یکبار دیگر دست به عقبنشینی زد و اینبار با افت هزار و ۳۰۰ واحدی به قعر کانال ۸۳هزار واحد افتاد آن هم در روزی که با عرضه تیپیکو ورود سهام جدید انتظار میرفت بازار حال و روز خوشتری داشته باشد. بههرحال، بورس تهران در معاملات روز گذشته بدون توجه به مسائل سیاسی حرکت خود را آغاز کرد و با تمرکز بر مسائل داخلی و اقتصادی به خصوص ابهامات لایحه بودجه و موضوع تغییر و تحولات در بازار سرمایه روند نزولی خود را ادامه داد. بر این اساس و درحالیکه گزارش ۹ ماهه شرکتها منتشر شده و انتظارات سهامداران به خصوص در گروههای پتروشیمی، بانکی، فلزی و دارویی برآورده شده، اجرا شدن توافقات ژنو هم نتوانست تاثیری در جو منفی بازار بگذارد بهطوریکه سهامداران تالار شیشهای با چالشهای ناشی از بررسی لایحه بودجه و رفتارهای نمایندگان درخصوص صنایع سنگ آهنی و پتروشیمی دسته و پنجه نرم میکنند و همین موضوع منجر به ایجاد نوسانات شدید در تالار شیشهای شده است. از سوی دیگر، بحث تغییر و تحولات مسئولان ارشد بازار سرمایه همچنان در تالار شیشهای داغ است و هر روز خبرهای جدیدی در این خصوص منتشر میشود بهطوریکه بسیاری از فعالان بازار سرمایه از قطعی شدن تغییر رئیس سازمان بورس و تعیین جایگزینی وی خبر دادند و این موضوع به جو منفی بازار دامن زد به این ترتیب به نظر میرسد تا زمانی که تکلیف این شایعه و همچنین لایحه بودجه به صورت مشخص روشن نشود، بورس کماکان با نوسانات جدی روبهرو خواهد بود.