
احیای برجام زیر سایه تحریمهای جدید؟
روز نو :تحولات درباره برجام برای احیای این توافق همچنان در سطوح مختلف و در نقاط مختلف دنیا ادامه دارد و روزی نیست که شاهد دیدار و گفت و گوی مقاماتی از کشورهای درون برجام با یکدیگر یا سایر کشورها برای از سر گیری مذاکرات و احیای برجام نباشیم. چنانکه چهارشنبه گذشته نیز علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه در سفر به بلژیک با انریکه مورا هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام در مقر اتحادیه اروپا دیدار و گفت و گو کرد و سپس در توئیتی آورد« گفتوگویی جدی و سازنده با انریکه مورا در مورد عناصر ضروری مذاکرات موفق داشتم. توافق کردیم پیش از پایان ماه نوامبر مذاکرات را شروع کنیم. تاریخ دقیق هفته بعد اعلام خواهد شد». این در حالی است که تحولات برجام با شدت و ضعف پیگیری میشود و از طرفی کشورهای 4+1 درصددند که به هر نحوی شده توافق هستهای را به شرایط طبیعی و عادی بازگردانند و از طرفی آمریکاییها که از احیای برجام و تسریع در مذاکرات سخن میگویند تحریمهای جدیدی را علیه ایران وضع میکنند. چنانکه اخیرا وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرده است که تحریمهای جدیدی را علیه ایران اعمال خواهد کرد که شامل ۴ شخص و ۲ نهاد میشود. این 4 فرد ٤ فرد ایرانی به نامهای یوسف ابوطالبی، سعید آقاجانی، عبدا... محرابی و محمدابراهیم زرگر و ٢ شرکت کیمیا پارت و اوج پرواز مورد تحریم وزارت خزانه داری آمریکا قرار گرفتهاند. از همین رو است که گفته میشود تحولات پیرامون برجام با شدت و ضعف دنبال می شود و مشخص نیست موضع رسمی دولت بایدن در خصوص برجام و احیای این توافق چگونه است. سیاست یکی به نعل و یکی به میخ آمریکاییها نشان میدهد که بایدن هنوز نتوانسته داخل آمریکا از بابت بازگشت به برجام و برداشتن تحریمهای ایران راضی کند و همین مساله موجب شده تا دست به عصا حرکت کند و تصمیم قاطع و صریحی اتخاذ نکند. با این حال هرچه آمریکاییها بلاتکلیف هستند تروئیکای اروپایی در تلاشند تا هر چه زودتر مذاکرات را از سر بگیرند و در این راستا حتی خبر میرسد که در چند روز آینده قرار است سران تروئیکای اروپا در حاشیه اجلاس G20 با جو بایدن دیدارو در خصوص برجام گفت و گو کنند. موضع مقامات ایران نیز در خصوص بازگشت به مذاکرات کاملا روشن است چنانکه اخیرا معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفته ما با ۱+۴ گفتوگو داریم و در واقع هنوز زمینه لازم برای اینکه آمریکاییها بتوانند به برجام برگردند فراهم نشده است. ان شاءا... گفتوگوهای ما عملا با ۱+۴ در ماه نوامبر اجرایی خواهد شد. با این حال باید دید در ادامه چه تحولاتی پیرامون توافق برجام رخ خواهد داد و اساسا به توافق نزدیک میشویم یا اینکه آمریکاییها به دنبال پلن B خود خواهند بود.
مذاکره باقری- ریابکوف
روز پنج شنبه بود که معاون سیاسی کشورمان با سفر به روسیه با مقامات این کشور به دیدار و گفت و گو پرداخت. علی باقری گفت: مذاکرات درباره لغو تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی آمریکا با حضور سه کشور اروپایی، چین و روسیه از سر گرفته خواهد شد. وی افزود: رایزنی درباره وضعیت مناسبات ایران و روسیه و نیز آخرین تحولات منطقهای و بین المللی از جمله سرفصلهای مورد گفت و گو با طرفهای روس خواهد بود. این در حالی است که مذاکرات باقری و سرگئی ریابکوف ، معاون وزیر امور خارجه روسیه روز گذشته برگزار شد و در این مذاکرات، ساز و کار از سرگیری گفتوگوهای ایران و ۱+۴ درباره لغو تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی ضد ملت ایران مورد بررسی قرار گرفت. باقری و ریابکوف تاکید کردند: گفتوگوهای جدید تنها در صورتی موفقیتآمیز خواهد بود که به لغو تحریمها و اجرای تمام و کمال تعهدات طرفین منجر شود. باقری تصریح کرد: ایران، فدراسیون روسیه و چین، دیدگاههای نزدیکی در خصوص مسایل منطقهای، بینالمللی و به ویژه برجام دارند. لازم است دیگر اعضای اروپایی ۱+۴ نیز به تعهدات خود پایبند باشند و برای لغو تحریمهای غیرقانونی تلاش کنند. معاون وزیر خارجه و مذاکره کننده ارشد روسیه نیز بیان کرد: مسکو دغدغهها و الزامات جمهوری اسلامی ایران را برای از سرگیری گفتوگوها با ۱+۴ درک میکند.
دیدار بروکسل کارآمد بود
سخنگوی اتحادیه اروپا روز گذشته اظهار داشت: ایران و قدرتهای جهانی که به دنبال احیای توافق هستهای هستند، در تلاشند بر سر تاریخی برای از سرگیری مذاکرات وین در اسرع وقت، توافق کنند. پیتر استانو گفت: دیدارعلی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران با مقامات اتحادیه اروپا در بروکسل در این باره، «کارآمد» بوده است و «به ترسیم مسیری رو به جلو برای از سرگیری مذاکرات وین کمک کرد». او بیان کرد: ما در حال همکاری با دیگر شرکایمان از جمله ایران و دیگر اعضای توافق هستهای هستیم تا تاریخ زودهنگامی را برای گردهمآیی دوباره در وین مشخص کنیم.
حسن نیت آمریکایی!
مشاور امنیت ملی آمریکا در اظهاراتی آمادگی این کشور را برای مذاکراتی که آن را از روی «حسن نیت» در راستای بازگشت به توافق هستهای میخواند، اعلام کرد. جیک سالیوان درباره از سرگیری مذاکرات احیای توافق هستهای در وین گفت: ما شاهد نشانههای مثبتی از آمادگی ایران برای بازگشت به مذاکرات بودهایم. باید منتظر بمانیم و ببینیم آیا ایرانیها به میز مذاکرات بازخواهند گشت یا نه. وی افزود: ما آمادهایم از روی حسن نیت برای بازگشت به توافق هستهای مذاکره کنیم و امیدواریم ایرانیها هم آماده باشند.