به روز شده در: ۰۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۱:۴۲
کد خبر: ۴۹۳۸۶۴
تاریخ انتشار: ۱۰:۴۸ - ۰۹ شهريور ۱۴۰۰
مرکز مصری مطالعات سیاسی و استراتژیک "الاهرام" در مقاله ای تحلیلی مطرح کرد

بایدن هنوز امیدش را به مذاکرات وین از دست نداده /اسرائیل به جنگ در سایه با ایران ادامه می دهد

روزنو :مرکز مطالعات سیاسی و استراتژیک "الاهرام" در مصر در مقاله ای تحلیلی درباره اهداف بنت از سفر اخیرش به واشنگتن در مورد ایران می نویسد:"مسئله ایران یکی از مسائلی است که دولت تازه اسرائیل تحت نخست وزیری "نفتالی بنت" درباره آن ملاحظات متعددی دارد.

بایدن هنوز امید خود را به مذاکرات با ایران در وین از دست نداده /اسرائیل به جنگ در سایه با ایران ادامه می دهد

به گزارش سایت روزنو،از یک سو، بنت نخست وزیر راست افراطی خود را ملزم می داند تا گرایش راستگرایانه اش را در لفاظی های فزاینده اش نسبت به ایران برجسته سازد تا پایگاه رای دهندگان به احزاب راست را در طرف خود نگه دارد به ویژه با توجه به سوء ظن روزافزونی که جناح راست اسرائیل نسبت به او دارد چرا که او نمی تواند آزادانه به دلیل مشارکت با احزاب چپ میانه در دولت ائتلافی رویکرد راستگرایانه اش را حاکم کند و اردوگاه مخالفان راستگرای او به رهبری نتانیاهو تلاش می کنند تا بنت را فردی ضعیف نشان دهند و از سوی دیگر، با روی کار آمدن "جو بایدن" در امریکا نخست وزیر اسرائیل باید از رویکرد ماجراجویانه دولت نتانیاهو برای مقابله با ایران پرهیز کند و نسبت به رویکرد فعلی دولت امریکا در قبال تلاش برای احیای توافق هسته ای از خود انعطاف نشان دهد.

گرفتار شدن بین این دو رویکرد سبب شد تا بنت متوجه شود در دیدار با جو بایدن رئیس جمهوری امریکا باید رویکردی انعطاف پذیر اتخاذ کند. متحدان غربی اسرائیل علاقه ای به رویکرد ماجراجویانه ای مشابه رویکرد نتانیاهو در قبال ایران از سوی دولت بنت ندارند".

این مرکز مطالعاتی در ادامه می افزاید:"دولت بنت تمایل دارد روابط اش را با حزب دموکرات امریکا ترمیم کند. "یائیر لاپید" وزیر خارجه اسرائیل خود را متعهد به بازسازی روابط با حزب دموکرات دانسته است. او گفته است نمایندگان دموکرات در سنا و مجلس نمایندگان از اسرائیل عصبانی هستند و ما باید شیوه کارمان را با آنان تغییر دهیم.

از سوی دیگر، هدف بنت آن بود که بایدن را متقاعد سازد در صورت کارساز نبودن راه حل دیپلماتیک با ایران به گزینه های دیگر متوسل شود امری که باعث خشم مقام های ایرانی می شود و در سوی بنت باعث تقویت موضع او در میان افکار عمومی راستگرایان اسرائیل خواهد شد.

از سوی دیگر، افکار عمومی اسرائیل به طور فزاینده نسبت به برنامه هسته ای ایران اساس خطر می کنند و آن را بزرگترین تهدید پیش روی اسرائیل می دانند. براساس آخرین نظرسنجی موسسه مطالعات امنیت ملی اسرائیل در دسامبر 2020 میلادی 31 درصد از اسرائیلی ها معتقد بودند که برنامه هسته ای ایران مهلک ترین تهدید خارجی برای اسرائیل است.

در این میان، 26 درصد از پاسخ دهندگان از لزوم اقدام نظامی علیه ایران البته با هماهنگی امریکا گفته بودند. نزدیک به 20 درصد از اسرائیلی های پاسخ دهنده از لزوم اعمال فشار بر امریکا به منظور دستیابی به توافق هسته ای بهتر حمایت کرده بودند و 6 درصد از گزینه فشار بر امریکا برای تغییر رژیم در ایران و یا گزینه باز کردن کانال دیپلماتیک با ایران حمایت کرده بودند.

همزمان با توجه به ملاحظات افکار عمومی، ملاحظات امنیت ملی اسرائیل اقتضا می کرد تا در جریان سفر اخیر بنت به واشنگتن شرکای او به عنوان نمایندگان ارتش اسرائیل لفاظی های شان را علیه ایران افزایش دهند تا سعی کنند تمایزی میان خط رهبری سیاسی اسرائیل که در واشنگتن در حال مذاکره است و آن چه ارتش اسرائیل می تواند انجام دهد را نشان دهند.

اسرائیل می خواهد نشان دهد علیرغم توجه به مسیر دیپلماتیک گزینه نظامی را نادیده نمی گیرد. در نتیجه، بایدن بدان خاطر که نمی خواهد نتانیاهو دوباره به قدرت بازگردد به بنت گفت که در صورت شکست راه حل دیپلماتیک با ایران به گزینه های دیگر متوسل خواهد شد تا ملاحظات امنیت ملی دولت تازه اسرائیل را در نظر گیرد".

این مرکز پژوهشی و مطالعاتی مصری در ادامه می نویسد:"روی کار آمدن دموکرات ها به رهبری بایدن در امریکا و اراده او برای بازگشت به برجام بنت را مجبور کرده تا رویکردی انعطاف پذیر در برخورد با ایران در پیش گیرد.

در این رویکرد نقش "یائیر لاپید" شریک دولت ائتلافی بنت به عنوان وزیر امور خارجه اسرائیل که در برخی جنبه ها از نظر داشتن روابط گرم با امریکا پیش قدم بوده برجسته است.

این موضوع باعث کاهش درگیری اسرائیل با دولت بایدن می شود به ویژه آن که به نظر می رسد دولت فعلی اسرائیل با جمهوری خواهان و دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق امریکا ارتباطی ندارد و این موضوع فرصت های خوبی را برای هر دو طرف اسرائیلی و امریکایی در تعمیق روابط ایجاد می کند".

"الاهرام" با اشاره به این که دولت بنت قصد دارد مسئله هسته ای ایران از طریق واشنگتن مدیریت شده و در ازای آن اسرائیل کمک های تشویقی از امریکا دریافت کند می نویسد:"با افزایش آگاهی دولت فعلی اسرائیل از محدودیت توانایی اش برای تاثیرگذاری بر توافق هسته ای احتمالی امریکا با ایران، ارزیابی اسرائیل این ترجیح را پذیرفته که مدیریت مسئله ای ایران از طریق واشنگتن صورت گیرد و در مقابل، در ازای این موضع انعطاف پذیر و همسویی اسرائیل با رویکرد امریکا واشنگتن بسته ای از کمک ها که باعث تقویت بقای دولت بنت شود را به او ارائه دهد و موقعیت او در مواجهه با فشار مخالفان داخلی اش در اسرائیل را تقویت کند مخالفانی که دولت او را به ضعف در قبال پرونده هسته ای ایران متهم می کنند.

در این راستا، می توان به توافق بنت و بایدن در مورد مسائلی چون موضوع لغو روادید امریکا برای اسرائیلی ها به منظور سفر به ایالات متحده و توافق در مورد تعهد واشنگتن به حمایت از سامانه دفاع موشکی گنبد آهنین اسرائیل و مذاکره با کنگره برای تخصیص کمک یک میلیارد دلاری به اسرائیل اشاره کرد".

این مرکز مطالعاتی در ادامه می افزاید:"به نظر می رسد اسرائیل به جنگ در سایه با ایران ادامه دهد. با این وجود، احتمالا برخلاف نتانیاهو بر لزوم غیر علنی بودن عملیات تخریبی علیه ایران تاکید خواهد داشت و بر روی اهداف ایران در منطقه از جمله در سوریه، لبنان و عراق با هماهنگی قبلی با واشنگتن و متحدان غربی آن متمرکز خواهد شد تا باعث شرمساری عمومی آنان نشود.

هم چنین، بنت تلاش خواهد کرد تا از طریق جنگ در سایه بر روی مسیر مذاکره واشنگتن با ایران در وین تاثیر بگذارد. این امر باعث تقویت بازدارندگی اسرائیل در مقابل ایران در مرزهایش خواهد شد. هم چنین، اسرائیل مایل است به واشنگتن این اطمینان خاطر را بدهد که هدف اش مهار نفوذ منطقه ای ایران و پروژه "هلال شیعی" در منطقه است.

دولت بایدن با این موضوع موافق است چرا که مقام های دولت امریکا گفته اند آن کشور باید بر روی مسائل موشکی و فعالیت های منطقه ای ایران نیز تمرکز کند.

اسرائیل هم چنین تمایل دارد از به قدرت رسیدن رئیسی یک فرد تندرو و متوقف شدن مذاکرات هسته ای ایران با واشنگتن به نفع خود استفاده کند و هراس از ایران را در میان قدرت های منطقه ای تقویت کند و آنان را علیه ایران با خود همراه سازد".

مرکز مطالعات سیاسی و استراتژیک "الاهرام" در بخش نتیجه گیری مقاله تحلیلی خود می نویسد:"بایدن از طریق اعطای امتیازاتی به بنت در قالب بسته های تشویقی نظامی مرتبط با بهبود قابلیت های دفاعی اسرائیل از جله سامانه گنبد آهنین و در دستور کار قرار دادن لغو روادید برای شهروندان اسرائیلی که خواستار سفر به امریکا هستند قصد دارد مشروعیت بنت را در داخل اسرائیل تقویت کرده و از بازگشت نتانیاهو به قدرت جلوگیری کند.

به نظر می رسد بایدن هنوز امید خود را به مذاکرات با ایران در وین از دست نداده و آمادگی ای برای تعهد به طرح جایگزین مدنظر اسرائیل ندارد حتی اگر در بیانیه خود از "در نظر گرفتن گزینه های دیگر" حمایت غیر مستقیم کرده باشد.

با این وجود، در صورت شکست راه حل دیپلماتیک و ادامه وضعیت عدم قطعیت در مورد برنامه هسته ای ایران و ناتوانی واشنگتن در تحت فشار قرار دادن دولت رئیسی برای رعایت مفاد برجام ممکن است دولت ائتلافی فعلی اسرائیل زیر فشار حملات مخالفان داخلی بی ثبات شود همان فشاری که نتانیاهو آن را عملکرد ضعیف دولت بنت قلمداد کرده است".

ویژه روز
تصویر روز
خبر های روز