
نهاد اجماعساز در آستانه شکلگیری
اصلاحطلبان در حالی که اختلافات شدیدتری پیدا کردهاند در حال تشکیل نهاد اجماعساز هستند. نهادی که شورای هماهنگی جبهه اصلاحات اوایل ماه گذشته بر اساس مصوبه ای تصمیم گرفت آن را تأسیس کند.
بخشی از این نهاد را شخصیتهای حقوقی احزاب تشکیل میدهند و بخشی از آن را نیز قرار است 15 شخصیت حقیقی تشکیل دهند. بر این است تا به حال تکلیف آن شخصیت حقوقی معلوم بود چرا که شورای هماهنگی تصویب کرده بود که همه احزاب عضو این شورا تشکیل دهنده شخصیت حقوقی این نهاد جدید باشند و تا الان اصلاحطلبان در انتظار شخصیتهای حقیقی بودند. حالا هم گویا این انتظار به سر آمده و قرار است که امروز تکلیف این شخصیتها مشخص شود.
علی صوفی، دبیرکل حزب پیشروی اصلاحات دیروز به تسنیم گفت:«در ارتباط با انتخاب اعضای حقیقی هنوز خبر خاصی از سوی کمیته انتخاب اعلام نشده است. به احتمال زیاد در جلسه امروز شورای هماهنگی ۱۵عضو حقیقی نهاد اجماعساز که از سوی کمیته ۵ نفر انتخاب شدهاند، معرفی میشوند.»
وی در پاسخ به این سوال که اعضای کمیته ۵ نفره چه اشخاصی هستند؟ تصریح کرد: «قرار شد خیلی روی این موضوع اطلاع رسانی نشود، چون اساس اینکه چه کسانی عضو این کمیته هستند مسئله مهمی نیست و مهم این است که این کمیته بتواند ۱۵ عضو حقیقی را مشخص کند و آن زمان اسامی ۱۵ عضو حقیقی منتخب اعلام خواهد شد.» اصلاحطلبان تصمیم گرفتهاند که برای تعیین این 15 عضو یک کمیته پنج نفره تشکیل شود که البته تا کنون هویت آنان را نیز فاش نکردهاند. ولی به نظر میرسد که در طول یک ماه گذشته این کمیته مشغول کار بوده و حالا تکلیف لیست خود را مشخص کرده است.
در این نهاد جدید برای سیدمحمد خاتمی رئیس دولت اصلاحت نیز جایگاهی تعریف شده است. در مصوبه شورای هماهنگی جبهه اصلاحات در این باره آمده بود: « نهاد اجماع ساز: جبههای مرکب از احزاب اصلاحطلب که تا انتخابات ۱۴۰۰مسئولیت تصمیمگیری در جریان اصلاحات را با تایید جناب آقای سید محمد خاتمی عهده دار خواهد شد.»
حالا دبیرکل حزب پیشروی اصلاحات درباره نقش خاتمی در تشکیلات انتخاباتی جدید اصلاحطلبان گفته: «آقای خاتمی تا جایی که این نهاد به ثبت برسد، وظیفه هدایت آن را بر عهده خواهد داشت ولی اساسا ایشان در مراحل و فرآیند بستن لیست اصلاحطلبان برای انتخابات شوراها و همچنین انتخاب کاندیدای نهایی ریاست جمهوری نقشی ایفا نمیکند؛ البته طبیعتاً در انتهای کار، لیست نهایی شوراها و گزینه ریاست جمهوری باید به تایید آقای خاتمی برسد.» وی در واکنش به این سوال که در صورت مخالفت خاتمی با لیست و گزینه نهایی اعضای نهاد اجماعساز برای انتخابات شوراها و ریاست جمهوری، تکلیف چه میشود؟ تصریح کرد:«البته آقای خاتمی اختیار این کار را دارد ولی از آنجا که ایشان در اکثر موارد پذیرای تصمیم و عقل جمعی بوده، امیدوارم که مشکلی در این رابطه پیش نیاید.» حالا احتمالا با انتشار اسامی 15 عضو حقیقی این نهاد، تکلیف آن مشخص میشود و به زودی کار خود را با تمرکز بر انتخابات ریاست جمهوری 1400 شروع میکند. این در حالی است که گزینههای مختلفی برای اصلاحطلبان به عنوان نامزد انتخابات 1400 مطرح شده است. یکی سید حسن خمینی است که به تازگی اسم او به عنوان نامزد احتمالی از سوی برخی مطرح میشود. برخی میگویند اگر او قبول کند که در انتخابات 1400 شرکت کند هم میتواند از فیلتر شورای نگهبان بگذارد و هم پتانسیل این را دارد که حمایت حداکثری احزاب اصلاحطلب را به خود جلب کند و همین باعث افزایش مشارکت مردم درانتخابات میشود. اما در عین حال برخی منتقد او هستند و میگویند که خمینی جوان تجربه اداره امور مختلف را ندارد و تا به حال پستی در امور دولتی نداشته که بتواند حالا بر اساس تجربه خود یک دولت را اداره کند. بخصوص حالا که کشور درگیر مشکلات پیچیده ای است. با این حال همچنان گزینههای مختلفی همچون اسحاق جهانگیری، محمدرضا عارف، محسنهاشمی و علی لاریجانی مطرح هستند ولی هنوز هیچ کدام از این افراد قطعی نشدهاند و همچنان گمانه زنی ادامه دارد.