
شانس اصلاحطلبان برای پیروزی کم نیست
با وجود اینکه فقط چند ماه تا انتخابات ۱۴۰۰ باقیمانده اما جامعه رویکرد چندان مثبتی به مشارکت در این خصوص از خود بروز نمیدهد. موید این امر نیز اعتراضات گاه و بیگاه مردم نسبت به وضعیت اقتصادی و معیشتیشان است. با این حال جریانهای سیاسی ماهها است که مشغول تدارک برای حضور پر قدرت و موفق برای ۱۴۰۰ هستند. به عبارت دیگر به قول برخی سیاسیون فضای جامعه که انتخاباتی شود مردم نیز خود به خود به تبع شرایط به انتخابات گرویده میشوند. لذا پر بیراه نبوده اگر جریانهای سیاسی به رغم رویگردانی مردم از صندوق رای به فعالیتهای درون جریانی خود معطوف به انتخابات ورود کنند. از همین جهت است که با وجود موضوعات متعدد قابل بحث در جامعه؛ انتخابات همچنان موضوع مهمتری مینماید. از این رو برای بررسی شرایط و موقعیت انتخابات ۱۴۰۰، چالشهای دولت و مجلس و کاندیداهای محتمل با جلال میرزایی نماینده مجلس دهم به گفت و گو پرداخته است که میخوانید.
از ديـــد شما به چه دلايلي مجلس يازدهم به دولت دکــتر روحاني درباره بودجه 1400 انتقاد وارد ميکـــند و چرا مجلس يازدهم به سمت تعامل با دولت حرکت نميکند؟
به گزارش روز نو :مجلس يازدهم نسبت به تدوين بودجه سال 1400 انتقاداتي دارد و نمايندگان نسبت به اينکه بودجه سال آينده بر اساس چه بندهايي بايد بسته شود، ايراداتي دارند. نمايندگان تندرو مجلس صراحتا اعلام کردند که حتي کليات بودجه هم قبول ندارند و انتقادات شديدي به دولت دکتر روحاني وارد ميکنند. نمايندگان مجلس يازدهم نسبت به بندي که در بودجه براي فروش نفت آمده است به شدت انتقاد دارند و اعلام کردند که دولت آينده در اين شرايط تحريمي توان فروختن دوميليون و سيصد هزار بشکه در روز را ندارد. حالا در اين راستا بعد از فرمايشات مقام معظم رهبري جلسهاي بين دکتر روحاني و تيم اقتصاديشان و آقاي قاليباف و اعضاي کميسيون تلفيق برگزار شده است و انتظار ميرود که با فرمايشات رهبري و صحبتهايي که در اين جلسه بيان شده، دولت دوازدهم و مجلس يازدهم به سمت تعامل با يکديگر حرکت کنند. اميدوارم مجلس و دولت، اختلافات خود را از طريق گفت وگو حل و فصل کنند، اما مجلس بايد بداند که طبق قانون دولت مسئول تدوين بودجه کشور است و مجلس هم نميتواند تغييرات چنداني در بودجه ايجاد کند. اما با اين رويکردي که مجلس يازدهم دارد به نظر ميرسد که در تصويب کليات بودجه سال 1400 اختلافات دولت و مجلس در روزهاي آينده تشديد شود.
برخي خــبـــرها حاکي از احتمال حضور دکتر لاريجاني در انتخابات 1400 است. فکر ميکنيد احتمال حضور چه کانديداهايي در انتخابات وجود دارد؟
احتمال کانديداتوري آقاي لاريجاني در انتخابات 1400 از ماهها قبل افزايش پيدا کرده بود و به نظر ميرسد که لاريجاني در حال برگزاري جلساتي براي برنامهريزي براي انتخابات 28 خرداد سال آينده است. احتمال حضور افرادي چون دکتر قاليباف، لاريجاني و دکتر عارف و برخي افراد ديگر در انتخابات سال آينده وجود دارد و بايد صبر کنيم که مواضع اين افراد را با گذشت زمان و مشکلات و مسائلي که در جامعه وجود دارد و چالشهايي که در کشور با آن مواجه هستيم را ببينيم. قطعا بايد گفتمان اين افراد را در انتخابات سال آينده ببينيم و اينکه چه افرادي با آنها فعاليت ميکنند و قصد همکاري با اين کانديداهاي احتمالي را دارند. به نظر بنده فعلا براي اينکه بخواهيم به قاطعيت کانديداها را براي انتخابات 1400 معرفي کنيم زود است و بايد تا دوماه آينده صبر کنيم. تا آنجايي که بنده اطلاع دارم اصلاحطلبان براي انتخابات 1400 وارد مصاديق نشده اند و فعلا يک نهاد اجماعساز ايجاد شده که همان شوراي هماهنگي احزاب اصلاحطلب و 10 شخص حقيقي در آن حضور دارند. اصلاحطلبان بايد روي کانديداهاي احتمالي خود فعاليت کنند و البته افرادي که ميخواهند براي انتخابات معرفي کنند را شناسايي کنند.
برخي اعتــقاد دارند که اصلاحطلبان به خاطر فـــضاي بسته سياسي کشور در انتخابات مــظلوم واقع شدهاند. شما فکر ميکنيد کـه اصلاحطلبان بتوانند در انتخابات سال آينده شانسي براي پيروزي داشته باشند؟
اصلاحطلبان به خاطر بررسي شوراي نگهبان بايد حداقل تا آن زمان صبر کنند تا بتوانند کانديداهاي نهايي خود را معرفي کنند. اصلاحطلبان به غير از اينکه از طريق رسانهها و روزنامهها و مجامع نظرات خود را براي انتخابات سال آينده اعلام کنند، کاري از دستشان براي انتخابات 1400 برنميآيد. مخاطبان اصلاحطلبان در اعلام نظرات خود مردم هستند و قصد آنها روشنگري مردم است و جاهايي مانند مجلس به مواضع اصلاحطلبان کاري ندارند و تصميمات خود را مي گيرند. اصلاحطلبان در حال حاضر فقط در افکار عمومي نفوذ دارند و مواضع خود را براي افکار عمومي و مخاطبان خود در جامعه بيان ميکنند، اما درباره اينکه اگر قاليباف در انتخابات شرکت کنند، شانس اصلاحطلبان براي پيروزي کم ميشود را من خيلي صحبت درستي نميدانم. بايد به اين مسأله توجه داشته باشيم که اصلاحطلبان حتي در شرايطي که محدوديتهاي شديدي داشتند توانستهاند که توفيقاتي را بدست بياورند و در ادوار گذشته هم دست اصلاحطلبان براي انتخابات باز نبوده است و قدرت مانور آنها در انتخابات محدود بوده است. آنها هر وقتي که مردم را براي حضور در انتخابات مجاب کردهاند و به آنها گفتهاند که حضور شما در انتخابات براي سرنوشت خودمان بسيار حياتي است، باعث شده که مردم به آنها در انتخابات اعتماد کنند و در انتخابات پيروز شوند. درباره شرايط انتخابات آينده هم من اعتقاد دارم که فعلا بايد صبر کنيم تا ببينيم که در روزهاي آينده چه اتفاقاتي در کشور خواهد افتاد. در وضعيت پيشرو تا انتخابات 1400 ما هم فرصتهايي داريم که بايد از آنها به خوبي استفاده کنيم و البته چالشهايي هم داريم که بايد هرچه سريعتر برطرف کنيم تا مردم براي حضور داشتن در انتخابات 1400 اميد خود را از دست ندهند.
از نظر شما چه جرياناتي باعث ايجاد چالش براي رئيسجمهور و دولت شدهاند تا اعتماد مردم نسبت به رئيسجمهور کاهش پيدا کند؟
چالشهايي که دولت روحاني در اين سالهاي اخير داشته بسيار شرايط را براي اعتماد دوباره اصلاحطلبان به مردم کم کرده است. اصلاحطلبان از دو سوي داخلي و خارجي داراي چالشهاي زيادي هستند. چالشهاي داخلي برميگردد به داخل دولت روحاني که 4 يا 5 نفر هستند که براي روحاني مشکلات زيادي درست کردهاند. اين افراد براي بعد از دولت روحاني هم برنامهريزي کردهاند و نميخواهند که بعد از دولت روحاني بيکار باشند. چالش خارجي هم بر ميگردد به افرادي که در خارج از کشور فشار زيادي به نظام وارد کردهاند و شرايط را براي دولت سختتر کردهاند.
منبع:آرمان ملی