
بایدن، روزنه امید اصلاحطلبان؟
برخي معتقدند انتخاب جو بايدن در انتخابات رياستجمهوري آمريکا ميتواند شانس اصلاحطلبان براي انتخابات رياستجمهوري پيش رو را افزايش دهد. چرا که در شرايط امروز که به واسطه تحريمها و برخي عملکردها نارضايتيهاي اقتصادي بهوجود آمده و شايد اصلاحطلبان ديگر نتوانند با وعدههاي سياسي و اقتصادي مردم را به پاي صندوقهاي راي بياورند، با تکيه بر گفتمان مذاکره در انتخابات 1400 ميتوانند برگ برنده مهمي در دست داشته باشند؛ لذا گمان ميکنند يکي از مهمترين راههاي اعتمادسازي همين مسير است. چرا که دموکراتها بيش از ترامپ و جمهوريخواهان با دموکراسي و مذاکره آشنايند و برجام نيز در زمان آنها رقم خورد. فياض زاهد، فعال سياسي اصلاحطلب دراينباره معتقد است:«اگر بايدن رأي بياورد براي اينکه مدل بايدن، مدل گفتوگوي ديپلماسي عمومي است، طبيعتا تمايل افکار عمومي به سمت شخصيتي ميرود که بتواند، رابطه معناداري براي گفتوگو پيدا کند طبيعي است که شانس اصلاحطلبان افزايش پيدا خواهد کرد.»
تاثير انتخابات آمريکا
به گزارش روز نو :بسياري بر اين باورند از آنجايي که آمريکاييها همواره سياست خصمانهاي را عليه کشورمان اتخاذ کردهاند و نمونهاش را ميتوان در اعمال تحريمهاي يکجانبه ظالمانه و ناجوانمردانه ترامپ عليه کشورمان ديد؛ لذا انتخابات رياستجمهوري اين کشور، شخصي که به رياستجمهوري ميرسد، تفکر وي در خصوص مساله ايران و نوع مواضعي که در مورد کشورمان اتخاذ ميکند ميتواند از سوي جامعه مهم تلقي شود. چراکه اين سياستها بهويژه در اقتصاد تاثيرگذار خواهد بود، کمااينکه قيمت طلا، سکه و ارز نيز از انتخابات تاثيرپذير است. براي فهم بيشتر مساله کافي است اتفاقات رخداده در چند ساله اخير را در 3 مقطع مورد بررسي قرار دهيم تا اين تاثير آشکار شود. مقطع ابتدايي دولت اوباما و روي کار آمدن دولت روحاني در ايران است که طي آن در مذاکراتي فشرده توافق برجام بهدست آمد که قاطبه کشورهاي جهان از آن حمايت و تبعيت کردند. تاثير برجام نيز در رونق اقتصادي کشور و تجارت بينالمللي و فروش نفت و... نيز قابل مشاهده بود. اما اين روند در مقطع دوم يعني انتخابات 2016 با روي کارآمدن ترامپ و خروجش از برجام و اعمال تحريمهاي ظالمانه يکجانبه قطع شد و مسير ديگري پيش گرفت. چنانکه برجام و تاثيراتش نيز بهواسطه تاثير تحريمها به محاق فراموشي رفت. اما مساله اينجا تمام نشد و امروز در مقطع سوم يعني انتخابات 2020 آمريکا هستيم که به نظر ميرسد جو بايدن دموکرات بتواند بر ترامپ پيروز شده و مستاجر چهلوششم کاخ سفيد لقب بگيرد. بايدن نيز پيشتر مواضع خود در قبال برجام را مطرح کرده و گفته به برجام بازخواهد گشت که اين خود ميتواند دوباره سازوکار برجام را فعال و شرايط را به زمان پيشاترامپ بازگرداند. آنچه مسلم است دموکراتها چون برجام را ميراث خود ميدانند آن را کنار نخواهند گذاشت و اين امتياز مثبتي براي ما خواهد بود. گرچه انتخاب افراد بر سياست ايران تاثيري نخواهد گذاشت. از طرفي برخي بر اين عقيدهاند که با پيروزي بايدن ميتوان به موفقيت اصلاحطلبان نيز در انتخابات 1400 اميدوار بود اما با توجه به مشکلات اقتصادي و معيشتي جامعه و نارضايتي ايجاد شده خيلي سخت به نظر ميرسد که اصلاحطلبان بتوانند دوباره مردم را به حمايت از خود در انتخابات پيشرو راضي کنند و بايد ديد شرايط در آينده چگونه پيش خواهد رفت.
پيروزي ترامپ ايدهآل تندروها
يک فعال سياسي اصلاحطلب، درباره انتخابات آمريکا و نگاه ايران به هر کدام يک از نامزدهاي انتخابات رياستجمهوري آمريکا اظهار داشت: اگر بايدن رئيسجمهور شود واکنش طبيعي بازار، کاهش قيمت طلا، سکه، دلار و مسکن و دورنماي مثبت براي بازار بورس و به نوعي ايجاد اميد اقتصادي بيشتر است. برنا نوشت، فياض زاهد گفت: نکته خطرناکي که انتخاب بايدن دارد، زمان نوامبر تا ژانويه است چراکه قدرت در اختيار ترامپ است از اين رو براي اينکه ميراث باقيمانده از خود را تخريب کند و اجازه ندهد بايدن به برجام بازگردد يا سياستش را در خاورميانه مبتني بر بازانديشي روابط با ايران قرار دهد، حتي ممکن است دست به اقدامات احتمالي عليه ايران بزند و بههرحال کاري کند که دولت بايدن در چهارسال آينده نتواند، مسالهاش را با ايران حل و فصل کند. اگر بايدن راي بياورد براي اينکه مدل بايدن، مدل گفتوگوي ديپلماسي عمومي است، طبيعتا تمايل افکار عمومي کشور به سمت شخصيتي ميرود که بتواند رابطه معناداري براي گفتوگو پيدا کند طبيعي است که شانس اصلاحطلبان افزايش پيدا خواهد کرد.