
بازی انتخاباتی ترامپ در خلیج فارس
تلاش برای بازگرداندن قطر به جامعه عرب خلیج فارس وارد ابعاد جدیدی شده است. دولت آمریکا به رهبری دونالد ترامپ وارد تحرکاتی در چندین جبهه شده است تا دستاوردهایی را کمی قبل از انتخابات ریاست جمهوری در نوامبر آتی حاصل کند. به گزارش العربی الجدید، منابع دیپلمات مصری از تماسهای گسترده طی روزهای گذشته میان مسئولانی در دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا و نظام مصر خبر دادند که هدف از این تماسها، تلاش برای دستیابی به راهحلی جهت پایان دادن به محاصره عربستان، امارات، مصر و بحرین علیه قطر است.
به گزارش روز نو :این منابع تصریح کردند که دولت کنونی آمریکا تلاش میکند تا درخصوص تعدادی از پروندههای بحرانها در خاورمیانه کمی قبل از انتخابات آمریکا کار کند تا کاهش شانس خود را که اخیرا به دلیل اوضاع اقتصادی و تاثیرات منفی کرونا رخ داده است، جبران کند. همین مسئله ترامپ را واداشت تا طی دوره کنونی برای عادیسازی روابط میان امارات و اسرائیل اعمال فشار کند. او همچنین کوشید نقش کارآمدی را در بحران لیبی برای تسهیل گفتوگو میان طرفهای درگیر و اعمال فشار بر همپیمانانشان جهت موفقیتآمیز بودن توافق آتشبس و کاهش نقش روسیه در لیبی ایفا کند.
تماسهای کاخ سفید با پنج کشور عربی
همچنین منابع اعلام کردند که مایک پمپئو، وزیرخارجه آمریکا و جارد کوشنر، داماد و مشاور ارشد دونالد ترامپ در حال تماسهایی با رهبران پنج کشور قطر، امارات، عربستان، بحرین و مصر هستند تا به راهحلی برای بحرانی که از سه سال قبل ادامه داشته است، دست یابند. این منابع عنوان داشتند که دولت ترامپ برای تحقق دستاورد جدیدی برای خود و اعمال محاصره بیشتر علیه ایران از طریق اتمام آشتی میان کشورهای عربی حوزه خلیج فارس تلاش میکند. طبق گفته این منابع دیپلمات، موضع مصر بعد از گذشت حدود سه سال از بحران با قطر، شدت کمتری علیه دوحه گرفته است، اما در پایان، این مسئله دست کم مربوط به تفاهمها با قاهره و کشورهای عربی ذیربط در این بحران است.
بر اساس این گزارش با وجود اینکه اوضاع جدیدی شکل گرفته است، اما دستیابی به یک راه حل نهایی و تعیین کننده برای بحران میان کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، چه بسا در حال حاضر غیرممکن باشد، اما امکان دستیابی به یک توافق اولیه که ضامن برقراری آرامش میان طرفهای مختلف باشد، وجود دارد. گفته میشود پیشنهادهای آمریکا این بود که بازنگری در برخی از تحریمها علیه قطر صورت بگیرد به گونهای که پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برخی از آن تحریمها لغو شود تا گامی برای آغاز مذاکرات گسترده جهت پایان دادن به این بحران باشد، به عنوان مثال، با وجود اینکه قطع رابطه میان قاهره و دوحه وجود دارد، اما در برخی پروندهها هماهنگی غیرمستقیم میان دو طرف همچون پرونده اوضاع در نوار غزه و وضعیت جنبش حماس صورت میگیرد.
دعوای حقوقی قطر علیه امارات
این تلاشها در حالی صورت میگیرد که دومین جلسه رسیدگی به شکایت مطرح شده از سوی کشور قطر علیه امارات به اتهام نقض توافق رفع تبعیض نژادی چهارشنبه گذشته در دادگاه لاهه برگزار شد. به گزارش سایت شبکه خبری الجزیره، محمد عبدالعزیز الخلیفی، نماینده حقوقی کشور قطر با حضور در جلسه استماع دفاعیات قطر درباره اعتراضات امارات به این پرونده در دیوان بینالمللی دادگستری در لاهه اظهار کرد: اقدام امارات با هدف تسلیم کردن دوحه در برابر خواستههای سیاسی ابوظبی انجام و منجر به نقض حقوق و آزادیهای اساسی قطر شده است.
قطر پیشتر مدارکی مرتبط با اقدامات ابوظبی از جمله ممانعت از دخل و تصرف شهروندان قطری در املاک و داراییهای خود در امارات، جدا کردن خانوادهها و ممانعت از کار و تحصیل شهروندان قطری را به دادگاه لاهه ارائه کرده بود. نماینده امارات نیز روز دوشنبه از طریق ویدیو کنفرانس اینکه کشورش هرگونه تبعیضی در حق شهروندان قطری مرتکب شده باشد را تکذیب کرده و گفته بود: ممنوعیتی که سال ۲۰۱۷ برای ورود قطریها به امارات در نظر گرفته شده بود، بعدها تغییر کرد. این در حالی است که قطر ژوئن ۲۰۱۸ پرونده موارد نقض مرتبط با محاصره این کشور از اوایل ژوئن ۲۰۱۷ از سوی عربستان، امارات، مصر و بحرین را به دادگاه لاهه برده و ابوظبی را به تبعیض نژادی و نقض حقوق بشر متهم کرد.
از سوی دیگر سوءتفاهمهای بین قطر و عربستان نیز همچنان ادامه دارد. نخستوزیر و وزیر خارجه پیشین قطر در توئیتر خود در این زمینه نوشت: اخباری که از برادر بزرگتر میشنوم اطمینان بخش نیستند. به گزارش سایت شبکه روسیا الیوم، حمد بن جاسم، نخستوزیر و وزیر خارجه پیشین قطر در اشاره به اخبار جدیدی که از تلاش برای هدف گرفتن سعد الجبری، افسر سابق اطلاعاتی سعودی منتشر شده، در سلسله توئیتهایی نوشت: برایم تاسف برانگیز است که اخبار و وقایع پی در پی که درباره برادر بزرگتر (عربستان) میشنوم درباره آینده منطقه و عربستان به عنوان بزرگترین موجودیت در منطقه اطمینان بخش نیستند.
توصیههای یک مقام قطری
او در قالب آنچه آن را توصیه به عربستان توصیف کرد، هشدار داد که ادامه سیاستهای کنونی، آینده عربستان و منطقه را تهدید میکند. بن جاسم همچنین تاکید کرد که برخی میگویند من با شماتت حرف میزنم اما این اخلاق من نیست، من فقط میخواهم نصیحت کنم، دعوت به ترک خصومت و رویکرد ماجراجویانه که هیچوقت عواقب خوبی نداشتهاند، همانطور که از تاریخ درس گرفتهایم.
او اضافه کرد: بار دیگر توصیه میکنم پرونده جمال خاشقجی (روزنامهنگار منتقد سعودی) و پرونده الجبری بسته شوند چنین گامی شکست نیست بلکه تصحیح مسیری خطرناک است.
از سویی دیگر احمد بن سعید الرمیحی، مدیر دفتر رسانهای وزارت خارجه قطر به مقاله اخیر رئیس پیشین سازمان اطلاعات عربستان در خصوص عادیسازی روابط میان امارات و رژیم صهیونیستی واکنش نشان داد. او در در صفحه کاربری خود در توئیتر با انتشار بخشی از مقاله ترکی الفیصل، رئیس پیشین سازمان اطلاعات عربستان که در آن قطر را به باد انتقاد گرفته و در آخر آن عبارتی وجود داشت که میگفت، دستان قطریها در دستان رهبران اسرائیلی است، واکنش نشان داد. الرمیحی با انتشار تصاویری از نشست ترکی الفیصل با شخصیتهای اسرائیلی از جمله وزیر خارجه سابق رژیم صهیونیستی در واکنش به اظهارات رئیس پیشین سازمان اطلاعات عربستان گفت: مقاله ترکی الفیصل در روزنامه الشرق الاوسط مملو از دروغ است.