
اصلاحطلبان دیگر تن به ائتلافی نخواهند داد
اصلاحطلبان جدای از بحث ریزش سرمایه اجتماعی و لزوم متقاعد کردن مردم به حضور در پای صندوقهای رأی با مشکل بزرگتری به نام تایید صلاحیت مواجهاند. از این رو است که درصدند با کاندیدایی وارد عرصه انتخابات 1400 شوند که بتواند از فیلترهای نظارتی عبور کند. در این میان نامهای بسیاری هم مطرح شد از محمدرضا عارف، اسحاق جهانگیری، محمدجواد ظریف، علی لاریجانی و حتی سیدحسن خمینی. اما به نظر میرسد که آنها میخواهند در یک طرح جدید مشترکا از تواناییهایی محمدجواد ظریف و علی لاریجانی بهره ببرند. بدین صورت که از لاریجانی برای ریاستجمهوری حمایت کنند و وی نیز ظریف را به معاون اولی برگزیند. البته این مساله هنوز در حد یک طرح است که نیاز به چکشکاری و فکر دارد و باید دید تا چه میزان قابلیت اجرا دارد و نگاه قاطبه اصلاحطلبان و مخصوصا بزرگان اصلاحات به این طرح چگونه است.
نگاه ائتلافی به 1400
به گزارش روز نو :انتخابات ریاستجمهوری برای اصلاحطلبان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است چرا که آنها نمیخواهند پس از اتفاقی که در انتخابات مجلس در اسفند 98 برایشان رقم خورد اینبار نیز در خرداد 1400 در یک بازی ساده بازی را به رقیب سنتی خود واگذار کنند. آنچه مسلم است در این میان دو نوع دیدگاه وجود دارد که هر یک از منظر خود به آوردگاه 1400 مینگرند. نخستین رویکرد از سوی مجموعهای از اصلاحطلبان مطرح میشود که با نام اصلاحطلبان اصیل شناخته میشوند و معتقدند که این جریان به هر صورتی که شده ولو با علم به رد صلاحیت گزینه مدنظرشان؛ باید بهصورت مستقل وارد صحنه شوند و از چارچوبها و اصول اصلاحطلبی کوتاه نیایند. مطلوب این مجموعه حضور افرادی چون محسن صفاییفراهانی یا محمدرضا خاتمی است و شاید بسیار دور با کاندیداتوری اسحاق جهانگیری هم کنار بیایند. اما پس از تجربه ائتلاف با حسن روحانی و دیدن نتیجه عملکرد او و دولتش هیچگاه دوباره تن به ائتلافی مجدد با چهرهای غیراصلاحطلب نخواهند داد. اما طرفداران دیدگاه دوم چنین رویکردی ندارند و معتقدند که باید با سنجیدن شرایط و تابع زمان تصمیم گرفت و ضمن حفظ چارچوبهای اصلاحطلبی بهترین تصمیم را در لحظه گرفت، حتی اگر آن تصمیم ائتلاف با چهرهای غیراصلاحطلب با رویکردهای میانه و اصلاحطلبی باشد. از این جهت است که مطرح میکنند با توجه به تجربه انتخابات مجلس یازدهم و رویکرد شورای نگهبان به نظر میرسد که به احتمال زیاد در انتخابات 1400 نیز همین رویه ادامه یابد و گزینههای حداکثری اصلاحطلبان با تابلوی ورود ممنوع مواجه شوند. پس بهتر است استراتژی بهتری برگزینیم و از همان ابتدا روی گزینههایی تمرکز و سرمایهگذاری کنیم که میتوانند گام اول را که تاییدصلاحیت باشد بردارند. در این راستا برخی معتقدند اصلاحطلبان باید با کاندیداهایی چون عارف یا جهانگیری که میتوانند عبور کنند وارد عرصه شوند. اما برخی میگویند بهتر است اصلاحطلبان به گزینههای دیگری فکر کنند. از این رو چندی است نام محمدجواد ظریف و حتی علی لاریجانی به میان آمده است. البته پیش از این نیز حزب کارگزاران از لاریجانی بهعنوان یکی از گزینههای محتمل و موردحمایت نام برده بود. حال خبر میرسد که اصلاحطلبان میخواهند از ظرفیتهای مدیریتی و اجرایی هر دو این چهرهها در کنار یکدیگر استفاده کنند. به عبارت دیگر اگر تا پیش از این صحبت از دوگانه لاریجانی- ظریف بود؛ اکنون اصلاحطلبان از کاندیداتوری لاریجانی حمایت کنند و او نیز در ابتدای راه ظریف را بهعنوان معاون اول خود معرفی کند تا هم از پایگاه رای برخی اصلاحطلبان و اصولگرایان میانهرو برخوردار شود و هم سبد رای ظریف را از آن خود کند. باید دید طی ماههای آینده این رویکرد چه میزان وجهه عملیاتی به خود خواهد گرفت و اصلاحطلبان بر آن اجماع میکنند یا مراتب به سمت و سوی دیگری خواهد رفت.
آشنا با تمام ریزهکاریها
یک نماینده سابق مجلس درباره مطرح شدن نام علی لاریجانی و محمدجواد ظریف برای انتخابات ریاستجمهوری سال 1400 اظهار داشت: آقای لاریجانی تمام مشکلات نظام را میداند، بسیار باهوش است، برای مسائل و مشکلات نظام راهکار دارد، ارتباط خوب او با نخبگان بر کسی پوشیده نیست. نامهنیوز نوشت، منصور حقیقتپور با اشاره به اعتماد نخبگان کشور به علی لاریجانی افزود: آقای لاریجانی سلامت رفتاری و اخلاقی دارد. او موردتایید مراجع قم و نجف است. در ملاقات ایشان با مراجع نجف حضور داشتم و دیدم که همه مراجع احترام زیادی برای آقای لاریجانی بهخاطر مرحوم پدرشان قائل بودند. مشاور رئیس مجلس دهم یادآور شد: آقای لاریجانی در سطوح مختلف اجرایی، فرهنگی و تقنینی فعالیت کرده است. او در اوایل دهه هفتاد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود. سپس ریاست سازمان صداوسیما را برعهده گرفت. بعد در دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی حضور یافت و در دورهای نیز مسئول مذاکرات هستهای ایران با طرفهای خارجی بود. در مجلس هم که سه دوره ریاست را برعهده داشت و امروز میتوان گفت با تمام ریزهکاریهای مدیریت و برنامهریزی کشور آشناست. وی با اشاره به شأن دیپلماتیک علی لاریجانی ادامه داد: او در سطح بینالمللی دارای وزن قابل قبولی است و تمام روسای جمهوران و روسای پارلمانی کشورها میدانند او اهل مذاکرات حرفهای سیاسی است؛ بنابراین معتقدم آقای لاریجانی با این عقبه و کارنامه گرانبها سرمایهای برای کشور و نظام محسوب میشود. این فعال سیاسی اصولگرا بیان کرد: رهبر معظم انقلاب بعد از تمام شدن دوره مجلس دهم آقای لاریجانی را بهعنوان مشاور عالی خودشان انتخاب کردند که نشانه نگاه تایید ایشان به آقای لاریجانی است. اگر مردم ایران در انتخابات ریاستجمهوری به آقای لاریجانی اقبال کنند مطمئن هستم که او طرح نوینی برای حل مشکلات ایران در آستین دارد.